Annonce
Udland

Statsminister om brexit-aftale: Jeg vil strække mig langt

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Mette Frederiksen kalder det glædeligt, at forhandlere er enige om en revideret brexitaftale.

En ny skilsmisseaftale mellem EU og Storbritannien er torsdag landet, og den danske regering har nu som de øvrige EU-lande meget travlt med at få den læst inden et topmøde klokken 15 torsdag.

EU's stats- og regeringschefer ventes at give et foreløbigt grønt lys til aftalen torsdag eftermiddag, og statsminister Mette Frederiksen (S) mener, at det er vigtigt at få brexit helt på plads.

- Jeg er villig til at strække mig ret langt, for at vi kan få et ordentligt brexit, siger Mette Frederiksen på vej ind til et formøde med socialdemokratiske stats- og regeringschefer i Bruxelles.

Statsministeren kalder det glædeligt, at forhandlerne melder, at de er enige.

Hun mener, at tidspresset har været afgørende for, at man nu har landet en revideret udgave af den skilsmisseaftale, som tidligere premierminister Theresa May indgik med EU i november 2018.

- Når man begynder at nærme sig deadline, så sker der sommetider noget magisk i politik, siger Frederiksen.

Selv om der er umiddelbar glæde i Bruxelles, er stemningen anderledes dyster på de britiske øer.

Den britiske regerings nordirske støtteparti, DUP, sagde tidligere torsdag, at partiet fastholder sin udmelding om at sige nej til aftalen.

Heller ikke oppositionspartiet Labour vil stemme for aftalen, fortæller leder Jeremy Corbyn.

Hos det britiske parti Liberaldemokraterne, der kæmper for helt at aflyse brexit, møder den nye aftale også hård kritik.

- Boris Johnsons aftale vil skade vores økonomi, vores offentlige tjenester og vores miljø, siger Liberaldemokraternes leder, Jo Swinson, ifølge Sky News.

Også Nicola Sturgeon, leder af Det Skotske Nationalparti (SNP), afviser, at man vil stemme for den nye aftale. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Oppositionens klare afvisning af den nye aftale betyder, at det kan blive meget svært for Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, at få den stemt igennem i det britiske parlament.

Mette Frederiksen ønsker dog ikke kommentere reaktionerne i Storbritannien.

- Jeg blander mig ikke i de forhold, der er mere interne. Lige nu glæder jeg mig over, at der har været så meget fremdrift, at der måske ligger en aftale, og så må vi se, om vi kommer helt i mål, lyder det.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: En flot økonomisk julegave til Skjern

Det er en flot julegave i utide, Skjern står til at modtage; en julegave, der på sigt kan komme til at betyde meget for byens - og hele kommunens - musikliv. I Dagbladet kan vi fortælle, at Realdania har givet arbejdsgruppen bag Remisen Skjern tilsagn om 850.000 kroner til at redde byens gamle remise. Målet er, at der i løbet af de næste år skal skabes et nyt spillested i det tidligere garageanlæg for tog. Og Realdania må virkelig tro på ideen; arbejdsgruppen havde kun søgt om 750.000 kroner, men fonden har valgt at lægge 100.000 kroner oven i, så nu har Remisen Skjern 850.000 kroner til at gå i gang med at sikre bygningens klimaskærm. Planen er at gå i gang med at tætne taget og lukke huller i murværket til foråret. Dermed ser der ud til, at den 100 år gamle bygning reddes, og det er godt af flere grunde. Remisen er et levende minde om den faktor, der mere end nogen anden har skabt Skjern - nemlig jernbanen. Det ville være sørgeligt, hvis den karakteristiske bygning skulle forsvinde. I Ringkøbing er der vist stadig en del, der ærgrer sig over, at det ikke lykkedes at redde Ørnhøjbanens gamle remise. Til gengæld er det så lykkedes at redde det gamle elektricitetsværk og gøre Generator til et spillested af betydning for hele kommunen. Mon ikke det også kan lade sig gøre i Skjern; Remisen har i alt fald de rammer, der skal til for at skabe et spændende kulturmødested midt i byen. Der er lang vej endnu, meget skal afklares, men med 850.000 kroner på bogen er projektets realisering kommet et vigtigt stykke længere; ikke mindst vil Realdanias donation give initiativtagerne endnu mere blod på tanden. I det hele taget er der grøde i miljøet omkring Vestjyllands traditionelle transport-rygrad, Længdebanen. I Tarm er man i fuld gang med forvandle den gamle stationsbygning til et kulturelt mødested, og i Ringkøbing arbejder man også med tilsvarende planer i den fredede stationsbygning. Til næste år er det i øvrigt 145 år siden, længdebanen åbnede for trafik. Et bedre bevis på dens fortsatte relevans end de forskellige kulturprojekter, der er på vej i dens uudnyttede bygninger, kan man ikke få.

Skjern

3F sammenligner overenskomster i omstridt sag: Fyldt med fejl, lyder kritikken fra Kristelig Arbejdsgiverforening

Skjern

3F og KA når næppe til enighed: Overenskomster er både jævnbyrdige og meget forskellige

Annonce