x
Annonce
Udland

Mette F. foretrækker at rejse hjem fra frugtesløst EU-møde

Aris Oikonomou/Ritzau Scanpix
Den budgetrestriktive linje har fået en stærkere stemme i EU, mener statsminister Mette Frederiksen.

Et topmøde om EU's budget fører ikke til noget resultat, og så kan man lige så godt rejse hjem, mener statsministeren.

Annonce

- Mit temperament er til, at vi skal sige, at det her var så langt, vi kunne nå denne gang. Vi har haft lejlighed til at tale lidt rundt med hinanden og har slået vores positioner fast igen, siger Mette Frederiksen (S).

EU-landenes stats- og regeringschefer står fast på deres indstilling til budgettets størrelse og indhold, og ingen vil give sig.

- Vi er fortsat for langt fra hinanden, så medmindre vi starter helt forfra med en budgetramme på 1,00 procent, så har vi ikke så meget at tale om, siger Mette Frederiksen.

Topmødet blev indledt torsdag eftermiddag med et mål om at lande en aftale om EU's finansielle ramme for 2021-2027 - om det så skulle tage flere dage.

Danmark har sammen med Holland, Sverige og Østrig - de sparsommelige fire - brugt topmødets første dag på at cementere, at de står benhårdt fast på deres position.

Frederiksen oplever, at de andre EU-lande, hvoraf langt hovedparten er nettomodtagere på budgettet og dermed modtager mere, end de betaler, nu har forstået, at sparelandene mener det, når de siger 1,00 procent.

- Nogle er måske blevet lidt overrasket over, at vi faktisk mener, hvad vi har sagt.

- Der er jo nogen, der har skubbet på med et budget med mange flere milliarder i, uden at spørge nogen af os der virkelig skal være med til at finansiere det, hvad vi egentlig tænker, siger hun.

Men det vil de sparsommelige fire ikke være med til. Det er Mette Frederiksens opfattelse, at der torsdag kom en anden forståelse for landenes position.

- Vi fik fortalt dem, der måtte have tænkt, om de sparsommelige fire mener det, at det gør vi. Dermed tror jeg, at den mere budgetrestriktive linje har fået en stærkere stemme i EU, siger hun.

I et kompromisforslag før topmødet har EU-præsident Charles Michel lagt op til, at budgetrammen skal være 1,074 procent af bni. Den ramme vil sparelandene ikke forhandle ud fra.

Fredag formiddag mødes alle EU's stats- og regeringschefer igen med Charles Michel, efter at der natten igennem har været møder i forskellige mindre konstellationer mellem Michel og medlemslandene.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Unfair at A-kassemedlemmer behandles dårligere end selvstændige

Læserbrev: I kølvandet på coronavirussen har regeringen og Folketinget handlet effektivt: Den ene hjælpepakke har afløst den anden. I 3F er vi særligt glade for trepartsaftalen, der sikrer mange lønmodtagere deres job. Desværre melder mange nye sig hele tiden ledige. De ikke-forsikrede selvstændige har allerede fået deres hjælpepakke. Nu har vi også brug for en, der sikrer de forsikrede lønmodtagere en bedre dagpengesats. Siden statsminister Mette Frederiksen valgte at lukke Danmark ned, er der kommet 79 ekstra ledige i 3F Ringkøbing-Skjerns A-kasse. Det svarer til en stigning på 26,2 procent! Det er 79 lønmodtagere, der går væsentligt ned i indtægt som følge af coronapandemien. De lønmodtagere har krav på den samme beskyttelse som selvstændige, der er ramt af krisen. De selvstændige kan få en understøttelse på op til 23.000 kroner om måneden. Sådan skal det være. Desværre kan forsikrede medlemmer af 3F og andre A-kasser højst få ca. 19.000 kroner, som er den maksimale dagpengesats. Det er unfair, at medlemmer der solidarisk hver måned indbetaler til en A-kasse for at sikre sig mod løntab, får mindre end dem, der ikke betaler. Derfor bør der indføres et tillæg til de forsikrede lønmodtagere. Helt konkret skal satsen stige med en tredjedel af det nuværende beløb, hvilket betyder, at forsikrede vil få en sats på ca. 25.000. Højreorienterede debattører fra bl.a. Cepos har kritiseret forslaget, fordi de mener, at det vil være svært at rulle tilbage og giver et incitament til at gå arbejdsløs. Det giver ingen mening, fordi forslaget kun er målrettet coronakrisen og arbejdsløsheden er uforskyldt. Desuden kender jeg ikke nogen af mine medlemmer, der har lyst til at gå arbejdsløse. Ligesom de selvstændige, der har tabt deres livsgrundlag, ønsker ledige 3F’ere også kun at vende tilbage til deres arbejde. Ingen skal gå fra hus og hjem som følge af denne krise. Den øgede sats vil samtidig sikre, at efterspørgslen øges. Vi skal stå sammen i den svære situation. Derfor skal de ledige lønmodtagere også have ekstra hjælp!

Ringkøbing-Skjern

Fra frontlinjen: Restriktioner betyder kreative metoder - baby vejet på køkkenvægt

Annonce