Kultur

Stationen er på rette spor: Fyldes af kreativ udstilling – næste trin kan blive fredagsbar

Den kreative udstilling i den tidligere DSB-station byder på mange forskellige typer kunst og kreative indspark. Foto: Jørgen Kirk
I mere end et årti forfaldt stationsbygningen i Tarm, men nu liver den efterhånden op - senest i form af en udstilling med kunst og kreative håndværk.

TARM: Betænkningstid har hun ikke brug for meget af. Svaret falder prompte. For to år siden udstillede Linda Vang og hendes kreative kumpaner fra Tarm for første gang i den tidligere DSB-station i Tarm. Dengang havde bygningen stået og forfaldet siden 2006. Så når hun tænker tilbage på stationens tilstand dengang, rækker det med ét ord:

- Frygtelig, siger Linda Vang med et smil.

I dag ser det straks anderledes ud. For nu falder der ikke en halv væg med puds ned, når man slår et søm i for at få et maleri op at hænge. Nu er der ikke brug for lanterner og stearinlys, for at folk kan se, hvad den kreative gruppe udstiller. Der er nemlig kommet vinduer i ud mod banelegemet. For to år siden var der bare sat planker for stederne, hvor der burde være vinduer, så det naturlige lys var sparsomt.

Alligevel var det ”skideskægt” at lave udstillingen, fordi det udfordrede at være i stationsbygningens rammer. Så nu har Linda Vang igen fået andre kreative sjæle til at udstille sammen med sig i Stationen. Og det er en helt anden stationsbygning, der har mødt hende denne gang. For siden Tarm Udviklingsforum købte bygningen i slutningen af 2017, er Stationen kommet på sporet. Det seneste halve år har man ifølge Stationenes hjemmeside arrangeret otte fælles arbejdsdage.

Udstillingen i Stationen

Gruppen ”Krea i Tarm, Skjern og omegn” udstiller i weekenden og onsdag 7. august i Stationsbygningen i Tarm.

Ferniseringen finder sted fredag klokken 16 til 18.

Lørdag og søndag er der tegneværksted for børn.

Udstillingen tæller alt fra abstrakte malerier til kreativt håndværk som hæklede dyr og perlearmbånd.

Man kan også se tegninger eller kikkasser. Kikkasser er hjemmelavede miniaturerum, som man kender det fra dukkehuse. Forskellen er, at rummene i en kikkasse er fuldstændig firkantede og selvudsmykkede.

Meget arbejde

For at gøre klar til den kreative udstilling har Tarm Udviklingsforums folk bag Stationen også været i gang. Gruppen har sørget for at hente flagstænger til at markere udstillingen, gruppen har lånt en industristøvsuger til at fjerne småsten og cementrester fra gulvet, og man har også lånt en industrivasker. Da vaskeren så ikke virkede, tog kasserer Michael Damgaard over med håndkraft og svingede gulvskrubben flere gange.

Da Dagbladet tog forbi Stationen torsdag, arbejdede kasserer Michael Damgaard også med at luge det værste ukrudt og skrald væk fra pladsen foran stationsbygningen. Bygningen skulle jo være præsentabel til kunstferniseringen fredag. Michael Damgaard er glad for, det kan lykkes at lave en udstilling i bygningerne.

- Jo mere vi bliver nævnt, jo mere finder folk ud af, at der faktisk sker noget på stedet. Vi synes også bare, det er rart, nogle mennesker kan bruge vores bygning til noget, siger Michael Damgaard.

Masser af idéer

Torsdag fik han hjælp med det praktisk arbejde fra Stationens formand, Mette Preddey, efter hun var vendt tilbage til Vestjylland efter en ferie. Begge håber de på, at udstillingen bliver et skridt på vejen til mange flere arrangementer.

- Vi har et ret stort idékatalog, og nogle ting kommer også snart til at ske, siger Michael Damgaard.

Op mod jul kan man gøre stationsbygningen til rammen om et arbejdende værksted, hvor børn får mulighed for at lave et fuglehus til bedstefar i julegave. Når det ikke skal være højtidsbestemt, er en anden idé at lave fredagsbarer for byen, så man efter arbejdsugen kan svinge forbi i et par timer for at ønske hinanden god weekend.

Hvis man skal til at lave flere arrangementer, kræver det sandsynligvis, at Stationen kan tilbyde brugerne et toilet. Så nu håber Stationens bestyrelse på, at man kan få et af bygningens toiletter til at fungere. Samtidig skal man også rydde op på resterne af det tidligere signalhus, som nu er blevet revet ned.

På den måde er der hele tiden små skridt at tage hen mod det endelige mål: At få fondsmidler nok til at købe en glasgang, som kan forbinde stationsbygningen med pakhuset ved siden af.

Kasserer Michael Damgaard og formand Mette Preddey arbejdede torsdag for at finpudse stationsbygningen, inden udstillingen ferniseres fredag eftermiddag. Foto: Jørgen Kirk
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Navne For abonnenter

Henriette blev kun 33 år: Hun nåede ikke med til barnedåb

Kultur

'Vestjyllands smukkeste motionsløb': Vejrguderne kastede glans over cykelløb

Vestjylland

Nørre Vosborgs sensommermarked har vokseværk

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Ringkøbing For abonnenter

Forening for kirkegårdskultur: Tænk jer grundigt om, før I fjerner gravstenene

Kultur

Venskab og oplevelser for livet: Ringkøbinggarden i træningslejr i Kloster

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Agterlanternen Svend kunne se frem til en lang dag med lidende ultraløbere

Annonce