Annonce
Danmark

Statens Serum Institut om Corona-virus: Minder måske mere om almindelig influenza end om SARS

Den ny type Coronavirus har navnet 2019-nCoV, og er ikke tidligere set hos mennesker. Foto: Dado Ruvic/Scanpix
Nye oplysninger tyder på, at den nye Corona-virus langt fra er så farlig og dødelig som frygtet. - Vi skal måske mere sammenligne den med en almindelig influenza end med SARS, lyder det nu fra Statens Serum Institut.

Mens hele verden er i alarmberedskab over den ny Corona-virus, som breder sig ud fra den kinesiske by Wuhan, så tyder meget på, at det slet ikke er så slemt alligevel.

Faren ved den nye virus er ikke nær så stor som frygtet, og dødeligeheden er snarere i promiller end i procenter. Det viser nye beregninger, som Statens Serum Institut har adgang til:

- Til at begynde med, troede vi jo, at det var sådan en rigtig SARS-virus, hvor alle smittede fik et alvorligt forløb, og hvor dødeligheden var høj. Nu tyder det på, at det opfører sig mere som en luftvejsinfektion, hvor mange altså får en mild infektion, som ikke nødvendigvis gør, at de kontakter lægen. Faktisk er der nogle nye studier, som tyder på, at der er ti gange flere smittede i Kina, end der er registreret, siger Tyra Grove Krause, der der overlæge ved Statens Serum Institut.

Det vil sige, at der går tusindvis af kinesere rundt, som er smittede uden at vide det. De føler sig måske bare lidt forkølede, er ikke gået til lægen og er derfor heller ikke registreret som bærere af den nye virus.

Annonce
Der går formentlig tusindvis af mennesker rund med den nye Corona-virus i kroppen, uden at de ved det. Nye beregninger tyder på, at den nye virus ikke er meget værre end en almindelig influenza, oplyser, Tyra Grove Krause, der der overlæge ved Statens Serum Institut.

Dødelighed i promiller

De nye beregninger er offentliggjort i det ansete vdenskabelige tidskrift, The Lancet. De antyder også, at dødeligheden ved Corona-virus nok er langt mindre end de estimater, der har været fremme:

- Man kan sige, at hvis dødeligheden er 2 procent ud fra de rapporterede tilfælde, og der så viser sig at være ti gange så mange smittede, så er vi måske nede på noget, der hedder 2 promille. Men det er et groft estimat, og man skal være forsigtig, siger overlæge Tyra Grove Krause.

Hun kan godt forestille sige, at der snart vil blive blødt op på nogle af de restriktioner, som skal hindre den nye virus i at sprede sig:

- Det er stadig en god strategi at forhindre smitte i at komme til Danmark og på den måde vinde tid, så vi kan lære noget mere om den nye virus. Men hvis vi får bekræftet, at det ikke er så slemt, som vi har troet, så vil man nok åbne lidt og ikke bremse så aggressivt for rejsende til at fra Kina. Det vi måske slet ikke være realistisk at man kan holde det væk, når folk har milde symptomer, siger overlægen.

Den ny type Coronavirus har navnet 2019-nCoV, og er ikke tidligere set hos mennesker. Det første tilfælde blev fundet i Wuhan i Hubei-provinsen i den østlige del af Kina i december 2019. De smittede har haft symptomer som feber, tør hoste og i nogle tilfælde besværet vejrtrækning og tegn på lungebetændelse på røntgenbilleder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Corona. Fødevareforsyningen skal sikres trods lukkede grænser

Læserbrev: Følgerne af coronavirussen er mange, og en af dem risikerer snart at få konsekvenser for danske landbrug og gartnerier. Lige nu frygter landmænd i Tyskland, at årets avl af hvide asparges rådner op, fordi sæsonarbejdere fra Østeuropa ikke kan komme frem som følge af de grænsekontroller, flere EU-lande har indført. Problemet han hurtigt blive aktuelt i Danmark, når sæsonen i frilandsgartnerierne starter om en måned. I sidste uge annoncerede Tyskland et decideret indrejseforbud for sæsonarbejdere. Det betyder, at op imod 300.000 østeuropæere, der er en helt afgørende forudsætning for den tyske landbrugssektor, må blive hjemme. Også sæsonarbejdere, der bruger Tyskland som transitland til for eksempel at komme til Danmark, rammes af forbuddet. Det må vække bekymring i den danske landbrugs- og fødevaresektor. I Tyskland og Frankrig har myndighederne ligefrem opfordret til, at folk, der ikke kan varetage deres arbejde på grund af coronavirus, i stedet tilbyder deres arbejdskraft på markerne. Men behovet for hænder er stort, og nogle funktioner kræver speciel viden og erfaring. Derfor er fælleseuropæiske løsninger også afgørende. I Danmark har såvel fødevareminister Mogens Jensen som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard sagt, at det er vigtigt, at EU-landene samarbejder, så de nødvendige fødevarer og arbejdskraft fortsat kan komme ind i Danmark, selvom der er indført grænsekontrol. Det er Europa-Kommissionen, der koordinerer arbejdet med at få Europa til at hænge sammen transportmæssigt under krisen. Kommissionen har udarbejdet retningslinjer for den fri bevægelighed for personer, der varetager kritiske funktioner. Her betragtes sæsonarbejdere i landbrugssektoren nu som personer, der varetager en kritisk funktion – fødevareforsyning – og det skal derfor sikres, at de kan nå frem, selv om de krydser en grænse undervejs. Da landene begyndte at lukke deres grænser i midt-marts, var der rapporter om, at både dyr og medicinsk udstyr holdt i kø ét til to døgn. Kommissionen krævede på den baggrund ”grønne korridorer”, som skulle sikre, at vareleverancer ikke blev blokeret. En grøn korridor et særligt vejspor ved grænsen, som det højest må tage 15 minutter at krydse – nok til for eksempel at helbredsscreene chaufføren. Det arbejde har bidraget til at nedbringe ventetiderne ved grænsen, og man håber nu at kunne skabe en lignende situation for sæsonarbejdere. Det bliver et stort arbejde at få EU bragt tilbage til den åbenhed, som var en realitet inden coronakrisen. I mellemtiden bliver samarbejdet om grønne korridorer afgørende for at sikre fødevareforsyningen.

Danmark

Se billederne fra en lukket covid-afdeling: Sådan modtages corona-patienterne

Annonce