Annonce
Vestjylland

Største havmøllepark er sendt i høring: Kan forsyne en million husstande

Arkivfoto: Henning Bagger/BAG/Ritzau Scanpix
Thor havmøllepark, som skal ligge ud for Nissum Fjord, og bliver landets største, er nu sendt ud i offentlig debat.

HOLSTEBRO: Der er nu taget et skridt videre mod mølleparken "Thor", som skal ligge ud for Nissum Fjord, og dermed ud for Thorsminde. Og som skal stå færdig i 2027 og kunne forsyne op mod en million husstande med strøm.

Det bliver den hidtil største møllepark, og de cirka 100 store vindmøller skal stå mindst 20 kilometer fra kysten - og de skal stå indenfor en trekant, som ligger op til 46 kilometer fra kysten. Dette areal er på 440 kvadkilometer - og det skal efter en nærmere undersøgelse indsnævres til de cirka 200 km2, som der er brug for til møllerne.

Energistyrelsen har nu sendt et ideoplæg til projektet ud til borgere, som er berørt af planen. Det er beboere og sommerhusejere, som har hus mindre end en fem kilometer fra kysten i området, hvor møllerne vil komme. Samt beboere på den strækning, hvor elkabler skal føre strømmen i land nord for Nissum Fjord - og via Tuskær og Bur til Idomlund transformatorstation vest for Holstebro. Ideoplæget er i en høring frem til den 29. maj, hvor der kan sendes forslag til især møllernes placering.

Annonce
Det er inden for denne trekant, som ligger mellem 20 og 46 kilometer fra kysten og ud for Nissum Fjord, at Danmarks største vindmøllepark skal bygges med cirka 100 store vindmøller og stå færdig i 2027. Ill.: Energistyrelsen

Bygges fra 2025

Efter en strategisk miljøvurdering, hvor det skal vurderes, om projektet kan gennemføres uden væsentlige negative miljøpåvirkninger, projektet blive sendt i udbud i slutningen af 2021.

Derefter vil vinderen have tre år til at lave en egentlig VVM undersøgelse, som efter planen skal føre til en endelig godkendelse af projektet.

Det var i 2018, at Folketinget i princippet besluttede at etablere vindmølleparken, som bliver på 800-1000 megawatt. Det vil svare til 100 vindmøller, som hver er på 8 til 10 MW, som er kapaciteten på Vestas møller, der er cirka 225 meter høje.

Planen er, at den nye havmøllepark skal stå færdig inden udgangen af 2027.

Sådan vil de 225 meter høje vindmøller se ud fra land i klart vejr. Ill.: Energistyrelsen
Det er denne strækning der er udpeget til kabel til det strøm fra Thor. Kablet bliver ført i land tre kilometer nord for Nissum Fjord - og går til Tuskær og mod sydøst forbi Bur til Idomlund vest for Holstebro. De lodsejere, der kan blive berørt, er orienteret. Ill.: Energistyrelsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce