Annonce
Ringkøbing-Skjern

Størrelsen på fremtidens skoler: Skal Alkjærskolen lukkes?

Annonce

Læserbrev: Anbefalingerne fra skolestrukturudvalget er skræmmende læsning. For at bevare landsbyskoler med 60 elever skal prisen betales af børnene i Ringkøbing.

Alkjærskolen skal lukkes, og alle eleverne skal samles i endnu større klasser. Samtidig ændres fordelingen af penge fra per barn til per klasse. Så en klasse med 8 elever på en landsbyskole får samme pose penge som en klasse på en byskole med 28 elever.

I praksis betyder det, at prisen per elev stiger på små skoler og falder på store skoler. Altså de store skoler skal spare penge, fordi udgiften til små skoler stiger.

Tankerne om ”’Én by én skole” giver ikke mening i praksis. For man glemmer, at med de kristne friskoler er der et reelt alternativ i både Videbæk og Skjern. Det er der ikke i Ringkøbing. Så hvorfor er det så vigtigt at samle alle børn på én skole i Ringkøbing? Og hvorfor er det vigtig at lukke Alkjærskolen som med sine 300 elever er én af de største (og billigste) skoler, vi har i kommunen? Alkjærskolen mangler jo ikke børn - der er børn nok. Det er respektløst overfor de mange familier, der har købt hus med en forventning om, at børnene allerede fra 0. klasse trygt kan cykle i skole.

Åbenbart er det prisen, der skal betales af børnene i Ringkøbing, fordi elevtallet falder i landsbyerne.


Jeg kan sagtens støtte skoler ned til 60 elever. Men det er under forudsætning af, at udgifter til dette er en ekstra bevilling til skolerne, som ikke findes ved at fordele pengene per klasse i stedet for per barn.

Lennart Qvist.


Jeg tror ikke, der findes en eneste borger i de større byer, som har et ønske om at lukke en landsbyskole. Men det er dybt uretfærdigt, hvis prisen for at bevare landsbyskoler skal betales af børnene i de større byer.

Der tales tit om, at vi er én stor kommune, og at vi skal tænke på ”sammenhængskraften”. Med dette hentydes der ofte til, at halvdelen af befolkningen bor i landdistrikter, og at vi også skal huske udviklingen i landsbyerne. Det tror jeg, alle er enige om. Men det går altså begge veje.

Hvis man i de større byer fortsat skal finde forståelse for, at udviklingen i landsbyer naturligvis koster et ekstra tilskud, så må det aldrig være på bekostning af, at det er skolebørnene i de større byer, der skal betale prisen. For så er jeg bekymret for, at ”sammenhængskraften” for alvor forsvinder.

Jeg kan sagtens støtte skoler ned til 60 elever. Men det er under forudsætning af, at udgifter til dette er en ekstra bevilling til skolerne, som ikke findes ved at fordele pengene per klasse i stedet for per barn, samt at begge skoler i Ringkøbing fortsat har 0.-6. klasse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Debat

Problemulve har helt frit spil blandt husdyr

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Annonce