Annonce
Ringkøbing-Skjern

SSP opfordrer forældrene: De unge vil feste - så lad dem gøre det derhjemme

Lad haven danne rammen om de unges fester, så de ikke skal drikke sig fulde uden voksne i nærheden.  Arkivfoto: Søren Palmelund.
Unge skal have lov til at feste - men forældrene kan sikre, at det sker under trygge forhold for alle. Det mener SSP, som er samarbejdet med skoler, sociale myndigheder og politi.

RINGKØBING-SKJERN: Helligdage i vente, lyse nætter og temperaturer, der begynder at ligne sommer. Kombineret med et corona-ramt skoleår med sociale afsavn fra klassekammerater og venner, kan de fleste kun have forståelse for, at ungdommen vil ud at fejre livet med hinanden.

- Selvfølgelig skal de unge have lov til at holde fester og nyde en øl, hvis de har alderen til det, siger Allan Østergaard fra Ringkøbing-Skjern Ungdomsskole og SSP.

Han har dog en opfordring til de unges forældre:

Annonce

- Hold festen derhjemme. I haven eller i huset.

Sidste sommer bød nemlig på flere episoder rundt om i hele kommunen ved bålhytter, skolegårde og spejderhytter, hvor de unges fester tog overhånd og endte med stridigheder med lokale, hærværk og svineri, fordi de unge bliver for fulde.

Unge skal have lov

- Vi vil ikke gøre op med, at de unge fester. Det skal de have lov til, men vi opfordrer til, at festerne trækkes hjem, så de unge mødes for hyggens og det sociales skyld. Ikke for at drikke, siger Allan Østergaard.

SSP-teamet sender snart en opfordring ud til forældre via skoler om at lægge hjem til de unges sammenkomster.

Brevet til forældrene

Kære forældre, giv de unge et trygt sted at feste

Det er lunt! Solen varmer, aftenlyset forlænges og solsorten synger. Foråret kalder på vores smukke, unge mennesker, og snart kommer de igen ud af deres vinterhi. På jagt efter hygge og fest.

Men hvor skal de feste?

Ofte bliver skoler, børnehaver, bålhuse og bunkers rundt i hele kommunen brugt som festplads, når unge i weekender og nogle gange også på hverdage inviterer til hygge.

Oftest starter det netop hyggeligt og godt, men for ofte udvikler det sig til smadrede flasker, henkastet affald og sure naboer. Desværre indimellem også til hærværk og ødelæggelser.

Men hvorfor er det skoler, børnehaver og bålhytter, der skal lægge plads til de unges festkultur – uden opsyn, uden ansvar – uden vært?

Druk i det offentlige rum er ikke et trygt sted for de unge. Der er ofte stor aldersspredning, stor forskel i erfaring og ingen opsyn, ingen som tager ansvar.

Der er brug for at give de unge nogle trygge rammer. Og det er jer som forældre, der kan give det!

ÅBEN jeres hjem - lav fest og hygge, hvor der er forældre, og nyd de lyse og lune forårs- og sommeraftner med haverne og stuerne fyldte af glade, unge mennesker.

TAG festerne hjem igen – aflys dem ikke – men tilføj en vært. Så er der også en chance for, at volume-knappen står et sted, hvor alle kan være med.

Som Kim Larsen sang: Hvad det er de vil med livet, de kan kun de selv forstå. Åh de smukke unge mennesker, gid de længe leve må!

Og mens de lever, som kun unge mennesker kan leve, mens de vokser, kan I som forældre lægge hus og tryghed til deres fester.

God sommer

- Det er en opfordring til forældrene om at gå med de unge på de rette præmisser om, at det er for hyggens skyld. Giv dem de rigtige rammer til at være sociale. Det vil de unge faktisk gerne have. Det er bedre end at sidde et sted uden værter og blive for fulde, siger Allan Østergaard.

- Hvis man opstiller en masse forbud, søger de unge andre steder hen. Så tag dem hjem og gør det kontrolleret, tilføjer han.


Vi vil ikke gøre op med at de unge fester. Det skal de have lov til, men vi opfordrer til, at festerne trækkes hjem, så de unge mødes for hyggens og det sociales skyld. Ikke for at drikke.

Allan Østergaard, SSP, Ringkøbing-Skjern Kommune


Soundboxen og posen med øl vil sikkert også være med til en havefest i private, men under mere kontrollerede forhold.

Og bliver volumen for høj, er det også nemmere for naboen at banke på døren hos forældrene, end det er at bede en flok fulde unge ved bålhytten om at skrue ned.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Restauranter i Søndervig og Hvide Sande lider under taxa-mangel: - I yderste tilfælde har vi selv kørt gæster hjem

Navne

Ny post til RAH-formand

Ringkøbing

Politi efterlyser fedladen værktøjstyv: Blev fanget på byggecenters videokamera

Annonce