Annonce
Ringkøbing

Sprogtalenter fra Ringkøbing i europæisk kappestrid

De deltagende elever: Luna Bilgrav Vestergaard, Leonore Janine Pugflod Lamare, Karoline Kofod Koch, Alva García og Theres Merker. Pressefoto
Fem elever fra Ringkjøbing Gymnasium har i denne uge konkurreret med andre unge i EU i oversættelseskonkurrencen Juvenes Translatores.
Annonce

Ringkøbing: I denne uge har Luna Bilgrav Vestergaard, Leonore Janine Pugflod Lamare, Karoline Kofod Koch, Alva García og Theres Merker fra Ringkjøbing Gymnasium konkurreret med andre unge i EU i oversættelseskonkurrencen Juvenes Translatores. De har siddet og knoklet med tekster under overskriften "Navigating in challenging times" - et alt for relevant emne for tiden.

Det skriver Ringkjøbing Gymnasium i en pressemeddelse.

EU har hvert år en oversættelseskonkurrence for elever på ungdomsuddannelser fra alle EU-lande. Hvert land må stille med det antal skoler, som landet har pladser i Europa-Parlamentet. I Danmark vil det sige 14 skoler, som udvælges ved lodtrækning blandt dem, som har meldt sig.

I år er Ringkjøbing Gymnasium blevet udtrukket og stiller med fem elever, det maksimale antal. Man kan oversætte fra og til et hvilket som helst EU-sprog. Eleverne oversætter fra dansk til fransk og fra engelsk, spansk og tysk til dansk. Det eneste krav er, at eleverne skal være født i 2003.

Særlige forudsætninger

Alle fem elever har en særlig forudsætning for at kunne oversætte på et højt niveau på det fremmedsprog, de har valgt. To af dem har gået i skole i henholdsvis USA og Tyskland, to af dem har forældre fra Tyskland og Spanien, og den sidste er opvokset i Frankrig og er flyttet til Danmark for to år siden.

Efter endt oversættelse er de alle enige om, at det gik godt, men også at det var lidt svært.

- Ordsprogene var det sværeste at oversætte, siger eleverne samstemmende.

- Derfor tog den sidste del ret lang tid. Der var flere ordsprog, som man kunne oversætte på forskellige måder, og så lavede jeg det om igen og igen, siger Theres Merker.

- Ja, og nogle ord kunne man ikke finde i ordbogen, for eksempel politiske ord, tilføjer Leonora Lamare.

De fem elever i konkurrencen kommer fra fire forskellige studieretninger.

Sejt at være sprog-nørd

- Vi vil rigtig gerne vise, at det både er sejt at være sprog-nørd i en supersproglig klasse og at være naturvidenskabs- eller musikinteresseret med ekstra forudsætninger inden for sprog, siger Maja Stefansdottir, uddannelsesleder på Ringkøbing Gymnasium.

Danmark har både brug for dygtige oversættere, som behersker flere sprog flydende, og for folk med naturvidenskabelige uddannelser i kombination med gode sprogkundskaber til erhvervsliv og forskning.


Ofte taler vi om tosprogede unge i sammenhænge, hvor det kommer til at lyde, som om det er et problem at tale mere end ét sprog. Det er dog først og fremmest en stor ressource at kunne flere sprog. Det skal vi huske at fremhæve i flere sammenhænge.

Maja Stefansdottir


- Ofte taler vi om tosprogede unge i sammenhænge, hvor det kommer til at lyde, som om det er et problem at tale mere end ét sprog. Det er dog først og fremmest en stor ressource at kunne flere sprog. Det skal vi huske at fremhæve i flere sammenhænge, siger Maja Stefansdottir.

- I den forbindelse er vi rigtig glade for, at Region Midt har sat sprogkundskaber i grundskoler og ungdomsuddannelser i fokus og er ved at udvikle "Den Midtjyske Sprogstrategi", som vi selvfølgelig tilslutter os. Det er et samarbejde, vi venter os rigtig meget af. Den er et godt udgangspunkt for samarbejdet om at styrke de unges interesser for sprog i regionen, siger Maja Stefansdottir.

I år har Ringkjøbing Gymnasium kunnet oprette en hel 1g-klasse med 24 sproglige elever, der alle har tre fremmedsprog i forskellige kombinationer af fransk, spansk og tysk sammen med engelsk, og det er gymnasiet meget stolt af.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Fremtiden smedes i laboratoriet på Innovest: Industri 4.0 skal løfte Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Erhverv For abonnenter

Fra DTU og hjem til Vestjylland for at lede industriel revolution: 37-årig i spidsen for nyt laboratorium

Annonce