Annonce
Ringkøbing

Sproget den største udfordring for østeuropæiske tilflyttere

Pia Heike Johansen forsker i landdistrikter. På konferencen fortalte hun blandt andet, at en simpel ting som mad kan have afgørende betydning for at østeuropæere føler sig hjemme. Derfor bør de lokale købmænd tænke over at have udvalg af varer fra minoriteternes hjemland. Foto: Hjalte Hald Jensen

Østeuropæere udgør store dele af befolkningen i nogle af kommunens landdistrikter. Ved en konference i Innovest blev det diskuteret, hvordan man kan få dem ordentligt integreret, så de også bliver her.

Annonce

Ringkøbing-Skjern: Hvordan kan man integrere de østeuropærere, der er kommet til Danmark for at arbejde, så de får lyst til at blive i landet og bidrage til det danske samfund? Det spørgsmål forsøgte politikere, uddannelsessteder, arbejdsgivere og frivllige fra sogneforeninger at komme med svar på mandag aften. I Auditoriet på Innovest blev der talt om både fordele og ulemper ved de indsatser, der er gjort indtil videre.

Kim Ulv Christensen, beskæftigelseschef ved Ringkøbing-Skjern Kommune, lagde ud med at opridse beskæftigelsessituationen i kommunen:

- Vi står med et arbejdsmarked, der bløder og skriger efter arbejdskraft. Samtidig har vi en befolkning, der svinder ind, sagde han, og fortsatte:

- Det er en udfordring, der er til at tage og føle på. Vi bliver nødt til at tiltrække arbejdskraft, og østeuropæere kan være være med til at løse den udfordring.

<p class="Fakta.rub">Undersøgelse</p>

Spørgeskemaet blev sendt til 1.561 østeuropæere i kommunen. Heraf svarede 312 personer

De fleste af kommunens østeuropæiske tilflyttere kommer fra Rumænien, Polen og Ukraine

Sognene med flest østeuropæere er: Ølstrup, Hanning, Faster, Hoven, Lyne, Sædding, Ådum, Finderup, Hemmet og Borris

I undersøgelsen svarede 82 procent, at de er mellem 23 og 42 år

96 procent er glade for at være i Danmark

65 procent siger, at lokalområdet har gjort noget godt for at hjælpe dem med at falde til

89 procent siger, at de ikke kun er kommet for at bo her kortvarigt

Annonce

Største udfordring er sprog

For at Østeuropæerne skal få lyst til at blive i området, er det ikke nok, at de får et arbejde - de skal integreres godt i lokalsamfundet. Det mener Tove Ulrup fra konsulentfirmaet Landudviklerne. Hun har i smarbejde med kommunen lavet en undersøgelse blandt de østeuropæiske tilflyttere for at finde ud af, hvorfor de er her, og hvordan man kan få dem til at blive.

- Det kan kun gøres bedre. Der mange forskellige inde over opgaven, for eksempel sprogskolen, kommunen, arbejdsgiveren og sogneforeninger. Der er nogle initiativer, der fungerer godt, men der er ikke nogen, der ved, hvem der har bolden. Det er skidt. Vi skal blive blive bedre til at formidle nogle retningslinjer for, hvordan der skal sættes ind, siger Tove Ulrup.

I svarene fra spørgeskemaundersøgesen var det klart, at mange af de østeurpæere, der arbejder i kommunen, gerne vil blive her og slå sig ned. Mange svarer også, at de føler sig godt taget imod. Til gengæld kunne mange af dem godt tænke sig at blive bedre til dansk. De savner at blive inviteret til arrengementer, hvor de kan være sammen med danskere og tale dansk. Derudover vil de gerne have mulighed for at gå i sprogskole tæt på deres bopæl og i weekenden, når de ikke skal arbejde.

I løbet af konferencen nikkede flere parter genkendende til, at det største problem er sproget. Mange af tilflytterne har mellemlange eller lange uddannelser, men kan ikke bruge deres kompetencer til at søge arbejde, simpelthen fordi deres dansk ikke er godt nok.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Vi skal sikre det frie ord meget bedre

Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: - Journalisterne er bare mikrofonholdere - de stiller jo ingen kritiske spørgsmål

CORONAVIRUS

Live: 2,2 millioner danskere får nu 1000 kroner hver

Skjern

Ung narkobilist snuppet i Skjern

Annonce