Annonce
Videbæk

Spjald Seniorklub hørte om "De hvide busser"

Spjald Seniorklub havde inviteret Arne Doktor, Ans, til at fortælle om "De hvide busser". Arkivfoto

Spjald: Spjald Seniorklub havde inviteret Arne Doktor, Ans, til at komme og fortælle om "De hvide busser".

I den sidste måned af anden verdenskrig blev mange kz-fanger hentet hjem af de hvide busser fra Dansk Røde Kors.

Arne Doktors fortælling handlede om busserne fra Svensk Røde Kors. Birthe M. Olsen fra seniorklubben fortæller her om foredraget:

- Det var den svenske greve, Folke Bernadotte, fætter til dronning Ingrids far, som havde lavet en aftale med Himmler, der var leder af SS. Aftalen var at samle de skandinaviske fanger i Neungamme. Arne Doktors chef, der var vognmand i Viborg, deltog i den svenske aktion, der varede fra november 1944 til marts 1945.

Kom til begravelsen

Vognmanden mødtes i november 1944 i Fredericia med svenskerne, og hans bus blev malet hvid. Han kom til at køre 19 ture mellem kz-lejrene i Auschwitz og Sachenhausen nord for Berlin.

Bussen kunne rumme 28 passagerer, men han prøvede aldrig at nå frem med mere end halvdelen i live, resten døde, og hver gang måtte han selv slæbe ligene af de døde ud.

Tre gange oplevede han, at tyske soldater stormede bussen og skød samtlige passagerer.

Vognmandens hustru har fortalt, at hun sendte verdens kærligste mand og allerbedste far til Tyskland, og der er ingen, der har kendt ham siden.

Da vognmanden selv døde i midten af 1970'erne og blev begravet, deltog mange af dem, han havde været med til at redde.

Næste arrangement i Spjald Seniorklub er en tur til Samsø 28. maj.

Annonce
Forsiden netop nu
Skjern Håndbold

Skjern sejrede sikkert mod oprykkerne - men de kunne have vundet større

Mest læste

Leder For abonnenter

For lidt og for meget: Pas på vores unge mennesker

Bare kom i gang! Tag dig sammen! Jeg har da aldrig taget skade af... Men på den anden side: Skal jeg ikke lige gøre det for dig? Pas nu godt på dig selv - og husk, at du altid kan spørge mig om hjælp. Det er da også alt for hårdt for dig, at ... For lidt og for meget fordærver som bekendt alt. Det gælder også for de unges fritidsarbejde. Fire rektorer på uddannelsesinstitutioner i Ringkøbing-Skjern har her i avisen hejst et advarende flag: De og deres lærere oplever, at mange unge arbejder alt for meget. Eleverne bliver trætte og deprimerede, når kalenderen byder på skoledage fra 8 til 15, efterfulgt af arbejde fra 16 til 22. Læg dertil, at der gerne skulle være tid til også at lave sine lektier - så hænger døgnet ikke ret godt sammen længere. På Facebook var nogle af kommentatorerne til rektorernes opråb ude med en opfordring til de unge om bare at tage sig sammen. Beskyldninger om curling og klassikeren 'i min tid ...' blev trukket af stalden - for set i bakspejlet har man selvsagt altid oplevet det, der var meget værre. Men er det curling at opfordre forældre og arbejdsgivere til ikke at presse de unge til for mange og for lange vagter? Jeg synes det ikke. Lige så godt, det er, at de unge i Ringkøbing-Skjern Kommune er blandt landets mest arbejdsomme, når det gælder fritidsjob ved siden af skolen - lige så skidt vil det være for både vores samfund og for de unge selv, hvis de knokler på i en grad, så de glemmer at gøre nok ved den uddannelse, som trods alt er deres hovedbeskæftigelse. Det er vigtigt og rigtigt, at vores børn og unge lærer, at ansvarlighed og arbejdsomhed betaler sig. Fritidsjob baner vejen for uddannelse og 'rigtige' voksenjob. Men for lidt og for meget fordærver alt - så kære forældre: Hold lige lidt snor i, at der er en fornuftig balance mellem skole og fritid. Kære virksomheder: Find fleksible løsninger for jeres unge ansatte, så de både kan passe jobbet og skolen. Og kære, kloge Facebook-kommentatorer: Hvis man pudser sine generationsbriller og kigger rigtig godt efter, er nutidens ungdom måske ikke så meget værre og mere forkælede, end vi selv var ...

Annonce