Videbæk

Spjald Seniorklub hørte om "De hvide busser"

Spjald Seniorklub havde inviteret Arne Doktor, Ans, til at fortælle om "De hvide busser". Arkivfoto

Spjald: Spjald Seniorklub havde inviteret Arne Doktor, Ans, til at komme og fortælle om "De hvide busser".

I den sidste måned af anden verdenskrig blev mange kz-fanger hentet hjem af de hvide busser fra Dansk Røde Kors.

Arne Doktors fortælling handlede om busserne fra Svensk Røde Kors. Birthe M. Olsen fra seniorklubben fortæller her om foredraget:

- Det var den svenske greve, Folke Bernadotte, fætter til dronning Ingrids far, som havde lavet en aftale med Himmler, der var leder af SS. Aftalen var at samle de skandinaviske fanger i Neungamme. Arne Doktors chef, der var vognmand i Viborg, deltog i den svenske aktion, der varede fra november 1944 til marts 1945.

Kom til begravelsen

Vognmanden mødtes i november 1944 i Fredericia med svenskerne, og hans bus blev malet hvid. Han kom til at køre 19 ture mellem kz-lejrene i Auschwitz og Sachenhausen nord for Berlin.

Bussen kunne rumme 28 passagerer, men han prøvede aldrig at nå frem med mere end halvdelen i live, resten døde, og hver gang måtte han selv slæbe ligene af de døde ud.

Tre gange oplevede han, at tyske soldater stormede bussen og skød samtlige passagerer.

Vognmandens hustru har fortalt, at hun sendte verdens kærligste mand og allerbedste far til Tyskland, og der er ingen, der har kendt ham siden.

Da vognmanden selv døde i midten af 1970'erne og blev begravet, deltog mange af dem, han havde været med til at redde.

Næste arrangement i Spjald Seniorklub er en tur til Samsø 28. maj.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Inden ny serie: Anders Aggers interview med 12-årig går viralt i Mellemøsten

Klumme

Den dag, Munk knækkede farvekoden: Drengebørn skal da have lyserødt tøj på

Hvide Sande

Stræk og bøj: Strandfitness giver en god start på dagen

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Videbæk

Vin og vejr: Lokal vinavler er foreløbig rigtig godt tilfreds med den danske sommer

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Ringkøbing For abonnenter

Planen var at blive elektriker - men nu er planterne blevet et livsværk

Sommerland

Forundringens Have udfordrer sanserne: Smid skoene, luk øjnene, spis ukrudt og gå ind i en livmoder

Annonce