Livsstil

Spillefugle i stedet for påskekyllinger

Hylene var høje og kunne høres helt ud på gaden. På vej op ad havegangen nåede jeg at afspille en del skrækscenarier med to døtre og deres fire kammerater i alderen ni til 14 år, der var "alene hjemme" efter skole en onsdag eftermiddag. Det viste sig så, at fire teenagere var bænket omkring spisebordet og i gang med at spille "Ego Gold", mens de to yngste legede ovenpå og følte sig lidt generet af de voldsomme udbrud fra stueetagen.

Ego er et selskabsspil opfundet af to fynboer, som begge har været mine kolleger i en del år, inden de lavede deres eget firma, der udgiver brætspil, som de selv eller andre har opfundet. "Ego", hvor det handler om at kende sine medspillere, står godt til teenagere, har jeg fundet ud af. Og det er også sjovt at spille som familie. Det er vi begyndt på i ferierne, efter at den yngste på ni år har plaget i flere år om at være med.

Det er lige før, det tjener som holdtræning at spille med pigerne, for når man spiller med andre familiemedlemmer, venner eller klassekammerater, er det tydeligt, at det er den person, som kender flest medspillere, som oftest ender med at sidde med den største bunke af gyldne jetoner. Dem får man ved at kunne gætte, hvad en medspiller svarer på et spørgsmål såsom: "Stolt eller ydmyg", men man skal også turde satse sine jetoner.

Påskeferien nærmer sig, og jeg ved derfor godt, hvad jeg skal lave mellem alt påskehurlumhejet. Jeg skal spille spil sammen med mine døtre på ni år og 13 år. Især den 13-årige er modtagelig, fordi hun ikke får sin daglige dosis kortspil med klassekammeraterne i skolen, som har besluttet at lægge mobilerne fra sig i frikvarteret. Brætspilleri er ikke sådan noget, der er planlagt, men det sker bare. Nogle gange er det blot et par spil, andre gange kan vi sidde i flere timer. Vi veksler mellem "Ego Gold", "Afrikas Stjerne" og "Uno".

Vi er på jagt efter den originale udgave af "Afrikas Stjerne", for lige nu låner vi genboernes. Men der er en risiko for, at de også skal spille i påskeferien.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm

Kæmpe fremgang i Brugsen i Hemmet: Der er ansat mere personale for at følge med

Hvide Sande

Blandt legeland, bowling og spillemaskiner: - Fantastisk med sådan et sted til dårligt vejr

Erhverv

21-årige Benjamin har åbnet sin egen webshop: Det kunne jeg gøre bedre

Vestjylland For abonnenter

Turister holder købmænd i live

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Mindeord

Mindeord: Michael bevarede humøret og det positive syn på livet

Vestjylland For abonnenter

Ormefiskeriet i Varde Å vil formentlig blive begrænset

112

Badegæst i nød reddet op af havet

Hvide Sande

Fanø har taget principiel kamp: Nu fjernes forlist Hvide Sande-kutter i 11. time

Annonce