Annonce
Navne

Spidsborgere og by-samarbejde: Christian Ringskou har forsket i historien om Ringkøbing og Skjern

Christian Ringskou har ikke ret meget styr på, hvilke butikker, der i dag ligger i de gamle bygninger i Ringkøbing, men til gengæld kan han fortælle længe om mændene bag de historiske bygninger i Ringkjøbing og Skjern. Forsiden af hans ph.d.-afhandling viser er grafisk fremstilling af de sociale relationer mellem byernes spidser i Ringkøbing og Skjern omkring forrige århundredeskifte. Foto: Kaj Poulsgaard
De sidste tre år har museumsinspektør Christian Ringskou arbejdet på en omfattende analyse af byudviklingen i den gamle by Ringkøbing og den unge by Skjern. Han er overrasket over, hvor hurtigt de to byer i virkeligheden kom til at ligne hinanden.

Ringkøbing-Skjern: Man skal ikke have boet ret længe i Ringkøbing eller Skjern, før man finder ud at, at der hersker et had-kærlighedsforhold mellem indbyggerne i de to byer, og at der ret hurtigt kan opstå en lille skyttegravskrig, hver gang der er arbejdspladser eller offentlig udvikling på spil.

For en historiker på Ringkøbing-Skjern Museum er det naturligvis interessant at forske i.

- De to byer er stjerneeksemplet på danske bytyper, hvor den ene er en gammel middelalderby, og den anden en nyere stationsby med en "self made" holding. Derfor er et sammenlignende byprojekt af stor akademisk interesse.

Annonce

Sådan sagde museumsinspektør Christian Ringskou til Dagbladet Ringkøbing-Skjern, da han for lidt over tre år siden gik i gang med det forskningsprojekt, han forsvarede i sidste uge.

Christian Ringskou i magasinet under Ringkøbing Museum, hvor han har fundet en del af materialet til sin ph.d.-afhandling. Blandt andet om tobaksfabrikanterne. Foto: Kaj Poulsgaard

Christian Ringskou kan derfor nu skrive ph.d. bag sin titel, og det er vigtigt:

- Personligt kan jeg bruge dette forskningsprojekt i resten af min karriere, men det er også vigtigt for museet, fordi den prestige, der ligger i at gennemføre sådan et projekt, åbner døre, og nu kan vi søge forskningsmidler, som vi ikke kunne komme i betragtning til tidligere, siger Christian Ringskou.

Dybt taknemmelig

På grund af corona blev den store præstation ikke rigtig fejret med andet end en kage og en lille tale af museumsdirektør Mette Bjerrum.

- Det var egentlig fint nok, for jeg har jo "bare" passet mit arbejde, præcist som alle andre på museet, og jeg er dybt taknemmelig for, at museet og kommunen har givet mig denne mulighed, siger Christian Ringskou.

Han fik i øvrigt lidt glæde af corona.

- Da alt blev lukket ned, kunne jeg jo gå i magasinet efter alt det, jeg havde brug for til min forskning og tage det med hjem uden at genere andre, siger Christian Ringskou.

Annonce

Hjertearbejde

Ved ph.d.-forsvaret fik Christian Ringskou lidt kritik for at have taget nogle lokale, konkrete eksempler på fremtrædende historiske personligheder med i værket, for strengt akademisk var det ikke nødvendigt.

- Jeg har lavet alle de akademiske analyser og brugt alle de genrer og metoder, der er til rådighed til at se overordnet på udviklingen i de to byer. Men jeg er ansat på Ringkøbing-Skjern Museum, og har tænkt mig at være her, til jeg skal bæres ud, for som historiker bliver du gift med dit job og de magasiner, som du kommer til at kende ud og ind. Det er hjertearbejde for mig.

- Derfor skulle der være nogle konkrete eksempler med i afhandlingen, for det er jo også dem, jeg skal ud at holde foredrag om, og det glæder jeg mig helt vildt til, siger Christian Ringskou.

Annonce

Byerne ligner hinanden

Er der noget, der har overrasket dig i din analyse af de to byer?

- Ja, det har overrasket mig lidt, hvor hurtigt de to byer i virkeligheden kom til at ligne hinanden. Da længdebanen kom i 1875, var Skjern stort set en bar mark, mens Ringkøbing havde eksisteret i 500 år. Det betød, at de mest indflydelsesrige i Ringkøbing var købmænd, læger, sagførere og bankdirektører, mens håndværkerne kom lidt længere nede på prestige-stigen.

- I Skjern kom håndværkerne til at spille en fremtrædende rolle i opbygningen af byen. Men efter 20-25 år begyndte der at være strukturelle fællestræk mellem de to byer, og allerede i 1930 var de to byer meget jævnbyrdige, siger Christian Ringskou, der som en del af sin analyse har kortlagt de sociale strukturer og indbyrdes kontakter mellem datidens samfunds-spidser.


Jeg vil ikke bruge udtrykket skyttegravskrig om det historiske forhold mellem de to byer. For der var - og er - også en masse dynamik i samarbejdet, men det sjove er jo, at rivaliseringen altid er til stede - også i dag.

Christian Ringskou, museumsinspektør, ph.d.


- Jeg vil ikke bruge udtrykket skyttegravskrig om det historiske forhold mellem de to byer. For der var - og er - også en masse dynamik i samarbejdet, men det sjove er jo, at rivaliseringen altid er til stede - også i dag. Det er der historisk dybde i, og derfor har det været godt at beskæftige sig med, siger Christian Ringskou.

Annonce

Fra byudvikling til LGBT

Mens Christian Ringskou altså nu i tre år har beskæftiget sig med et område af historien, hvor der er ganske megen dokumentation at hente i museets arkiver og i de lokalhistoriske arkiver, så skal han nu være med til at skabe en udstilling om et emne, der nærmest ikke er beskrevet.

- Jeg skal være med til at skabe en udstilling om LGBT på Ringkøbing Museum i forbindelse med Pride-paraden til efteråret. Det er ikke nemt, for vi kan måske nok have nogle ideer om, hvem der har haft en anden seksuel orientering end den gængse heteroseksuelle, men det er meget sjældent noget, der er dokumentation for, siger Christian Ringskou.

Ringkøbing-borgere til fugleskydning i Ringkøbing Skyttelaug i 1910. Christian Ringskou kender nu ret meget til de social strukturer i Ringkøbing og Skjern omkring forrige århundredskifte. Foto: Ringkøbing Lokalhistoriske Arkiv
Skjerns indflydelsesrige familier samlet til mølleejer Jens Petersen og Mollys bryllup i 1905. Et af fokuspunkterne i ph.d.-afhandlingen har været "De religiøse vækkelsers betydning i Skjern". Foto: Ringkøbing-Skjern Museum

Historien og historikeren

Købstaden og den nye by er i fokus i museumsinspektør Christian Ringskous ph.d.-afhandling udarbejdet ved Aarhus Universitet og Dansk Center for Byhistorie 2018-21.

Ringkøbing er en gammel købstad med dybe traditioner. Skjern er en ny by, der opstod i kølvandet på store forandringer: Jernbane, hedeopdyrkning, andelsbevægelse og så videre.

Afhandlingen rummer undersøgelser af en række geografiske, økonomiske, sociale og kulturelle forhold omkring forrige århundredeskifte: De religiøse vækkelsers betydning i Skjern. Håndværksmestrenes indtog i Ringkøbings elite. Enkeltpersoner med særlig indflydelse i de to byer. Skjerns udvikling med et adskilt ”foran” og ”bagved” jernbanen. Og overgang fra arbejde og bolig under samme tag til moderne familieforhold i Ringkøbing.

Afhandlingen kan hentes gratis på levendehistorie.dk.

-

Christian Ringskou

Museumsinspektør Christian Ringskou har arbejdet ved Ringkøbing-Skjern Museum i 12 år. Han er teamleder for "Historie".

Hans ph.d.-afhandling blev betalt via en bevilling fra Kulturministeriet og støtte fra Ringkøbing-Skjern Kommune samt Ringkøbing-Skjern Museum. Med ph.d.-afhandlingen til Christian Ringskou får Ringkøbing-Skjern Museum fornyet mulighed for at søge forskningsmidler i statslige og private fonde, og dermed i sidste ende bedre muligheder for at skabe viden og udvikle kulturhistoriske tilbud til kommunens borgere og gæster.

Privat bor Christian Ringskou  i Struer sammen med Lea, der er lektor på pædagoguddannelsen i Viborg. Parret har to drenge på 16 og 12 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Tage Elkjærs følelsesladede tur på knallert til Herning i 1960: Da otte danske landsholdsspillere mistede livet bare få timer før en landskamp i Herning

Videbæk For abonnenter

Mangel på medarbejdere: Hvis Center Bakkehuset var et hotel ville belægningen være nede på 79 procent

Annonce