Læserbrev

Spejderi: Fra nørderi til attraktivt tilbud

Læserbrev: Vi lever i dag i et samfund, hvor alt og alle skal være perfekt. Vores børn og unge skal helst have den nyeste iPhone og gå til de seje fritidsaktiviteter. For år tilbage var det helt almindeligt, at mange børn og unge gik til spejder. Men de sidste mange år har spejder lagt langt nede på listen over seje aktiviteter. I Skjern startede Pigespejder-arbejdet i 1942. De ville vise, at det var vigtigere end nogen sinde at stå sammen. Gruppen fungerede i rigtig mange år godt, men desværre er der i dag ikke rigtig noget tilbage.

Jeg har været spejder i Skjern i 23 år. Jeg er meget ked af, at det lokale pigespejderarbejder ikke længere fungerer som tidligere. Det ville have været fantastisk at have været flere seje pigespejdere afsted for at fejre 100 års jubilæum. Fredag den 4. maj havde de grønne pigespejdere i Danmark 100-års jubilæum. Her var flere end 2000 spejdere i alle aldre samlet i Århus for at fejre de 100 år. Et kæmpe optog ned gennem gågaden med tamburkorps og fane parade. Alle var glade og i fest humør. Prinsesse Benedikte holdt en smuk tale om pigespejderarbejdet i Danmark igennem 100 år.

Hele dagen var der spejderaktiviteter rundt om i Århus. De, som havde lyst, kunne prøve alt lige fra at lave gourmetmad over bål til at lære om, da oldemor var spejder. Hele dagen blev afsluttet med koncert og et smukt fakkeloptog, ind til domkirken i Århus.

Efter det store event i Århus er mit håb, at der i fremtiden igen vil komme gang i pigespejderarbejdet i Skjern. Jeg er sikker på, at der sidder en masse seje og friske piger som gerne ville have denne mulighed for det fællesskab. Så min opfordring er at vi sammen tager udfordringen, for et fremtidigt pigespejderarbejde.

Charlotte Pedersen ved optoget i Aarhus. Privatfoto
0/0
Annonce
Klumme For abonnenter

Klumme: Mens mange kæwler om valg, kigger jeg på æwler

Annonce
Annonce
Indland

Også kvinder på Fyn og i Jylland fik mangelfulde kræfttjek

Klumme

Midt i en konfirmationstid: Talen, som en farfar aldrig fik holdt til sit ældste barnebarn

Klumme

Hvad har Kasper Søndergaard, min cykel og sammenhængskraft til fælles?

Debat

Den fødende kvinde

Leder For abonnenter

Lad os mødes i Hvide Sande

Gråvejr, frisk vind fra vestnordvest og kun 11 grader her på tærsklen til sommeren … Men i det mindste er der ikke udsigt til regn, så der er ingen grund til at blive hjemme, når der i eftermiddag indbydes til Ringkøbing-Skjern Kommunes største byfest - "Danmarks Dejligst i Naturens Rige"! Lidt vind i håret og småkoldt gråvejr kan vel ikke skræmme en vestjyde - især ikke, når festen er gratis, programmet omfattende og stemningen med garanti hyggelig. Det var den i alt fald sidste år, da den turnerende festival Danmarks Dejligst første gang ramte Naturens Rige; det foregik på Bundsbæk Mølle, hvor 1500 mennesker mødte op. Lad os håbe, at der kommer endnu flere til Hvide Sande i dag. For festen er udtryk for en god idé om at skabe samling og sammenhæng i vores geografisk store kommune. En dag, hvor vi kan skabe nye forbindelser og venskaber på tværs af både foreninger og organisationer, virksomheder, byer og - ikke mindst - de gamle kommuneskel. Kort sagt en slags "mini-folkemøde". Af samme grund er festivalen også turnerende; det er meningen, at den år for år flytter rundt fra sted til sted i kommunen. Det er altid oplysende at se andre end de normale hjørner af vores fælles matrikel. I år er turen altså kommet til Hvide Sande, hvor festen foregår langs havnen ved Troldbjergvej nordvest for Kammerslusen. Helt i festivalens ånd holdes den med hjælp fra det lokale frivillige foreningsliv, og 80 procent af overskuddet vil blive udbetalt til de foreninger, der hjælper til. De sidste 20 procent videreføres som startkapital til næste års gratis Danmarks Dejligst. Og hvad kan du så forvente, hvis du møder op? Ja, selvfølgelig er der en masse gratis musik. På den Store Ude-Scene vil lokale musikere som sangeren Karen Kousgaard, Vokal Vest og Ringkøbinggarden levere musikken sammen med rapperen Jokeren, den danske popgruppe Back to Back og country-musiker Tamra Rosanes. Men det er selvfølgelig ikke musik alt sammen. Du kan for for eksempel møde lokale byrådspolitikere, der vil opholde sig i et politisk debattelt. På den Lille Inde-Scene kan du deltage i debatter om tre af FN's 17 verdensmål, som rådgivningscentret Frivillig Vest har udvalgt. Temaerne er "mindre ulighed" og "bæredygtig energi/klimaindsats". Derudover sker der selvfølgelig en masse andet. Ikke mindst kan du møde en masse foreninger, der fortæller om, hvad de arbejder med. For er der noget, der er karakteristisk for Naturens Rige, er det, at vi har et rigt og varieret foreningsliv. Der er kort sagt lagt op til en hyggelig lørdag eftermiddag og aften i Hvide Sande for borgere i hele kommunen. Og ingen har vist endnu taget skade af en smule vind i håret …