Annonce
Fodbold

Specialtræning på fodboldbanen: Kasper lærer børnene proptrækker-driblinger og spreder fodboldglæde

To træk med ydersiden og så en inderside bag om støttebenet. Det var en af de øvelser, Nichlas Højriis og Philip Møller Christiansen (i blåt) brugte til at finpudse teknikken. Foto: Sebastian Engelberth Hansen
Skræddersyet træning til alle de børn, der gerne vil blive bedre fodboldspillere. Det er, hvad 32-årige Kasper Knudsen nu sælger. Træningerne skal ikke være et eliteprojekt kun for de bedste, og fodboldtræneren siger nej, hvis børnene kun er der for forældrenes skyld.

RINGKØBING: Blikket nedad og fødder på overarbejde. Fodbolddrengene følger nøje den plan, træneren har lagt ud: Først to driblinger med ydersiden og så en indersideberøring bag om støttebenet.

- Godt ud med ydersiden! I andre kører bare, når der er plads, instruerer Kasper Knudsen.

Den 32-årige fodboldtræner holder fredag eftermiddag den første fællestræning i det projekt, han kalder for Vestjysk Fodboldudvikling. Fællestræningen har kun plads til fire børn per time. For der skal være tid til, at Kasper Knudsen kan hjælpe alle deltagerne med at finpudse de tekniske detaljer. Sådan er det ikke altid, hvis man træner 20 børn på et fodboldhold i en klub.

På banen suger de fodboldglade drenge rådene til sig. Så når der bliver sagt, at de skal huske at strække fodleddet, eller at de bare skal overdrive og hoppe højt over bolden i en dribleøvelse, gør børnene, hvad de kan. Og lykkes det ikke, er beskeden klar:

- Pyt med det. Husk på, at vi øver, siger Kasper Knudsen flere gange i løbet af træningen.

Annonce

Så længe han er glad for at være med, er jeg tilfreds. Fodboldglæden betyder alt. Og så håber jeg selvfølgelig, at han udvikler sig på nogle områder. Det er bare en bonus.

Dennis Højriis, fodboldfar, Ringkøbing

Ikke kun for eliten

Siden Kasper Knudsen var teenager, har han trænet fodboldhold. Senest har han arbejdet som træner på fuld tid, da han drev fodboldlinjen på Vedersø Idrætsefterskole. Nu har han så kastet sig over at lave specialtræning til de piger og drenge, som slet ikke kan få nok af spillet med den lille runde.

Individuel træning og træning i små grupper vinder frem mange steder, men ikke for alvor i Vestjylland, er hans indtryk. Så nu tilbyder han skræddersyet træning i Ringkøbing, Skjern og Spjald. Hans indtryk er, at det østpå er langt mere udbredt, og at specialtræning ofte får karakter af elitetræning. Sådan er det ikke her. For Kasper Knudsen er det mindst lige så vigtigt, at alle, der deltager, bliver bedre og har det sjovt, som at de bedste børn i specialtræningen bliver de næste Superliga-spillere.

- Det er et ikke et talentsetup. Talenter er meget velkomne her, og jeg vil gerne hjælpe dem, men jeg vil lige så gerne hjælpe dem, der synes, at det er svært at være med i den daglige træning i klubberne og hjælpe de børn til at få succes til dagligt, når de træner i klubberne. Hos mig er det ligegyldigt, om man er dygtig eller ikke så dygtig, bare man gerne vil blive bedre, siger Kasper Knudsen.

Fodboldtræneren understreger derfor også, at han er villig til at sige nej til at træne børn, hvis han får fornemmelsen af, at det mest af alt er for forældrenes skyld, at børnene tager af sted.

Hårdere og sjovere

På kunstgræsbanen øver Philip Møller Christiansen og Nichlas Højriis sig i, hvordan man bedst muligt lægger bolden til rette for sig selv og sender kuglen hurtigt videre med en indersideaflevering. Og når man kun er fire til træning, er der ingen spildtid, hvor man står i kø og venter på, at holdkammeraterne skal løbe øvelsen igennem, inden det bliver ens egen tur.

Så det er både hårdere og sjovere at træne på den måde, for man får lov at spille mere fodbold. Og så har de også lært nogle nye driblinger. Sådan lyder dommen fra de to 10-årige drenge, mens der er drikkepause.

32-årige Kasper Knudsen håber, at han i fremtiden både kan tilbyde specialtræninger og fodboldlejre. Foto: Sebastian Engelberth Hansen

150 kroner per time

Ude på sidelinjen er der også glæde at spore. Dennis Christiansen, der er far til Philip, har tidligere købt privattræninger til sin søn, men der har aldrig tidligere været et fast og lokalt tilbud som det, Kasper Knudsen nu vil rulle ud. Nu bliver det lettere for Dennis Christiansen at give sin søn muligheden for at træne så meget fodbold som muligt.

- Philip elsker fodbold, elsker træning og vil spille syv dage om ugen, siger Dennis Christiansen.

Fredagens træning på en time koster 150 kroner per barn. Blandet andet fordi Kasper Knudsen skal leje sig ind på kunstgræsbanen i Ringkøbing.

- Så kan man sige, er 150 meget eller lidt? Det har jeg svært ved at forholde mig til. Det er også dyrt at købe en billet til Legoland, men hvis børnene føler, de får noget ud af det, bruger man jo de penge, siger Dennis Christiansen med et smil.

Til sammenligning koster det 630 kroner at spille fodbold i Ringkøbing IF, hvis man vil købe et kontingent til hele foråret for det hold, som Philip og Nichlas spiller på.

Fordi der maksimalt er fire børn med, når Kasper Knudsen tilbyder specialtræning, er der mere tid til at instruere hvert enkelt barn. Foto: Sebastian Engelberth Hansen

Fodboldglæde betyder alt

Ved siden af Dennis Christiansen står Dennis Højriis, der er far til Nichlas. Dennis Højriis har lige købt et træningsforløb på 10 uger til sin søn. Prisen er ikke fastlagt endnu. Forløbet fokuserer på, at sønnen skal blive endnu bedre til at drible og blive hurtigere med bolden, så han nemmere kan trække forbi sin direkte modspiller.

- Så længe han er glad for at være med, er jeg tilfreds. Fodboldglæden betyder alt. Og så håber jeg selvfølgelig, at han udvikler sig på nogle områder. Det er bare en bonus, siger Dennis Højriis.

Begge fodboldfædre agerer hjælpetrænere for deres sønner i Ringkøbing IF. Men det batter ikke det samme for børnene som at få en specialtræner, mener de begge. For forældrene kan ikke selv prale af et lige så godt fodboldniveau - heller ikke som spillere, hvis de øver hjemme i baghaven.

- Jeg tror, at alle de drenge ude på banen kommer væsentligt længere med fodbolden, end vi gjorde. Der skal ikke så meget til, siger Dennis Højriis med et grin.

- Ah, jeg blev årets fodboldspiller i 1989 ude i Lem Boldklub, siger Dennis Christiansen og griner med.

Dennis Højriis og Dennis Christiansen glæder sig over, de nu får muligheden for at købe lokale ekstratræninger til deres fodboldglade drenge. Foto: Sebastian Engelberth Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Kære transportudvalg: Det er tid til handling på Rute 15

Læserbrev: I Ringkøbing-Skjern Kommune går det godt. Vi har en lav ledighed, erhvervsmæssig vækst - og vi har lige fået bekræftet, at vi er den foretrukne feriedestination for tyske turister i Danmark. Men vi risikerer, at udviklingen stopper, hvis Christiansborg ikke tager ansvar for hele Danmarks infrastruktur. I dag holder Folketingets Transportudvalg møde, og vi har fået 15 minutter til at forklare, hvorfor det er så presserende, at Rute 15 bliver udvidet til en 2+1 vej på strækningen mellem Herning og Ringkøbing. Rute 15 er en af kommunens vigtigste livslinjer til resten af landet. Men tæt trafik, dårlig sikkerhed og tung trafik af blandt andet store vindmølletransporter, mælketankbiler og landbrugsmaskiner sænker fremkommeligheden og gør det både farligt og vanskeligt at overhale. Vi har derfor brug for en bredere, bedre og mere farbar vej. På finansloven for 2019 blev der afsat penge til en såkaldt VVM-redegørelse. Nu har vi brug for, at der også afsættes de nødvendige midler, så arbejdet med at udvide Rute 15 kan gå i gang, så snart VVM-undersøgelsen er afsluttet. I Ringkøbing-Skjern Kommune viser vi år efter år, at vi er konkurrencedygtige og omstillingsparate. Vores virksomheder har landets højeste produktivitet, og vores BNP pr. indbygger er svimlende 23 procent højere end landsgennemsnittet. Men de positive resultater kommer ikke af sig selv. På Dansk Industris måling af erhvervsvenlighed ligger Ringkøbing-Skjern Kommune på en fortjent tredjeplads. Det er vi stolte over, men vi ved også godt, at det er en tredjeplads, som det bliver svært at fastholde i de kommende år. Ikke mindst fordi infrastrukturen trækker os ned i den samlede bedømmelse. I kategorien ”Infrastruktur” ligger vi på en sølle 79. plads ud af de 93 deltagende kommuner. Virksomhederne i kommunen er afhængige af fremkommeligheden på Rute 15, og derfor efterlyser de i høj grad også bedre infrastruktur for at kunne skabe flere arbejdspladser og endnu mere vækst. I fællesskab argumenterer vi for, at hele Danmark skal kobles på den nationale infrastruktur. Vi forlanger ikke motorveje eller hurtigtog, men vi er nødt til at insistere på, at de indfaldsveje, der skal sikre, at vi kan udnytte det store potentiale, der ligger i hele Danmark bliver prioriteret på Christiansborg. Det er dét, vi vil gøre, når vi mødes med Folketingets Transportudvalg i dag.

Annonce