Annonce
Læserbrev

Sparetider: Nedprioritér ikke foreningslivet, kære kommune

Læserbrev: De seneste par måneder har der været fuldt tryk på de kommunale beslutninger. Hvor skal der spares, og hvor skal der sættes ind med nye indsatser? Jeg har bidt mærke i de mange spareforslag, som Ringkøbing-Skjern Kommune har fremlagt, som nogle gange giver modspil. Det så vi, da over 3200 underskrifter blev samlet ind for at bevare Tarm Bibliotek.

Alle sten bliver vendt, og min bøn som formand for DGI Vestjylland er, at de kære kommuner ikke nedprioriterer foreningslivet.

Jeg mener, at foreningslivet er altafgørende for vores samfund. Foreningslivet styrker vores identitet, sociale relationer og kompetencer samt vores samfundsengagement. Krydret med vores fokus på forebyggelse, sundhed og aktiviteter er vi uundværlige.

Er det tilfældigt, at 92 procent af danskere med baggrund i foreningslivet opfatter sig selv som tilfredse med livet? Det tror jeg næppe. Af de danskere, der aldrig har været aktiv i foreningslivet, er tallet blot på 77 procent.

Foreningslivet er med til at skabe og forme fremtidens ledere. Det bakkes op af 92 procent af erhvervslederne, som mener, at det fremmer unges erhvervsevner at være aktive i foreningslivet.

Vi har fået en ny regering, og med til et regeringsskifte følger altid nye retninger, mål, ambitioner og løfter. Ét af de vigtigste mål for regeringen bør også være at sætte foreningslivet i fokus. Nøjagtig som politikerne i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Sammen med Dansk Ungdoms Fællesråd og Danmarks Idrætsforbund har vi hos DGI lavet et politisk udspil, som rummer fem konkrete anbefalinger til den nye regering, og disse anbefalinger er også relevante i det vestjyske.

Jeg vil gerne fremhæve en af anbefalingerne. For at forbedre børn og unges mulighed for deltagelse i foreningslivet indføres et fritidspas. Det betyder, at børn og unge under 18 år fra lavindkomstfamilier i en periode kan få kommunen til at dække omkostninger til aktiviteter i foreningslivet. Et forslag, som rammer vores udfordring med at inkludere dem, der står uden for fællesskaberne.

Jeg glæder mig til at samarbejde med alle interessenter om at gøre foreningslivet endnu stærkere, end det er i dag. Vi vil i hvert fald nødigt nedprioriteres i de kommunale beslutningsprocesser, da vi rummer så mange muligheder for at styrke mennesker og fællesskaber.

Annonce
Foreningslivet er med til at skabe og forme fremtidens ledere, skriver debattøren. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Annonce