Læserbrev

Sparetider: Nedprioritér ikke foreningslivet, kære kommune

Læserbrev: De seneste par måneder har der været fuldt tryk på de kommunale beslutninger. Hvor skal der spares, og hvor skal der sættes ind med nye indsatser? Jeg har bidt mærke i de mange spareforslag, som Ringkøbing-Skjern Kommune har fremlagt, som nogle gange giver modspil. Det så vi, da over 3200 underskrifter blev samlet ind for at bevare Tarm Bibliotek.

Alle sten bliver vendt, og min bøn som formand for DGI Vestjylland er, at de kære kommuner ikke nedprioriterer foreningslivet.

Jeg mener, at foreningslivet er altafgørende for vores samfund. Foreningslivet styrker vores identitet, sociale relationer og kompetencer samt vores samfundsengagement. Krydret med vores fokus på forebyggelse, sundhed og aktiviteter er vi uundværlige.

Er det tilfældigt, at 92 procent af danskere med baggrund i foreningslivet opfatter sig selv som tilfredse med livet? Det tror jeg næppe. Af de danskere, der aldrig har været aktiv i foreningslivet, er tallet blot på 77 procent.

Foreningslivet er med til at skabe og forme fremtidens ledere. Det bakkes op af 92 procent af erhvervslederne, som mener, at det fremmer unges erhvervsevner at være aktive i foreningslivet.

Vi har fået en ny regering, og med til et regeringsskifte følger altid nye retninger, mål, ambitioner og løfter. Ét af de vigtigste mål for regeringen bør også være at sætte foreningslivet i fokus. Nøjagtig som politikerne i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Sammen med Dansk Ungdoms Fællesråd og Danmarks Idrætsforbund har vi hos DGI lavet et politisk udspil, som rummer fem konkrete anbefalinger til den nye regering, og disse anbefalinger er også relevante i det vestjyske.

Jeg vil gerne fremhæve en af anbefalingerne. For at forbedre børn og unges mulighed for deltagelse i foreningslivet indføres et fritidspas. Det betyder, at børn og unge under 18 år fra lavindkomstfamilier i en periode kan få kommunen til at dække omkostninger til aktiviteter i foreningslivet. Et forslag, som rammer vores udfordring med at inkludere dem, der står uden for fællesskaberne.

Jeg glæder mig til at samarbejde med alle interessenter om at gøre foreningslivet endnu stærkere, end det er i dag. Vi vil i hvert fald nødigt nedprioriteres i de kommunale beslutningsprocesser, da vi rummer så mange muligheder for at styrke mennesker og fællesskaber.

Foreningslivet er med til at skabe og forme fremtidens ledere, skriver debattøren. Arkivfoto: Jørgen Kirk
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm

Kæmpe fremgang i Brugsen i Hemmet: Der er ansat mere personale for at følge med

Hvide Sande

Blandt legeland, bowling og spillemaskiner: - Fantastisk med sådan et sted til dårligt vejr

Leder For abonnenter

Hilde-sagen: Skal kun de stærke have chancen for at vinde?

Erhverv

21-årige Benjamin har åbnet sin egen webshop: Det kunne jeg gøre bedre

Vestjylland For abonnenter

Turister holder købmænd i live

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Mindeord

Mindeord: Michael bevarede humøret og det positive syn på livet

Vestjylland For abonnenter

Ormefiskeriet i Varde Å vil formentlig blive begrænset

112

Badegæst i nød reddet op af havet

Hvide Sande

Fanø har taget principiel kamp: Nu fjernes forlist Hvide Sande-kutter i 11. time

Annonce