Annonce
Indland

Sparekrav giver fyreseddel til 34 ansatte hos Nationalmuseet

Direktør for Nationalmuseet Rane Willerslev har torsdag givet besked til 34 ansatte om, at de ikke kan beholde deres nuværende job.

Nationalmuseet har skullet fyre ansatte, fordi det skal spare penge og modtager færre støttekroner.

34 ansatte på Nationalmuseet har torsdag fået en fyreseddel som led i en sparerunde.

Derudover har otte ansatte valgt at takke ja til en frivillige aftrædelse. Det oplyser museet i en pressemeddelelse.

Tre af de ansatte, som ikke kan beholde deres nuværende job, har fået tilbudt en ansættelse på deltid.

Nationalmuseet varslede i slutningen af august, at det skulle fyre 35-40 ansatte.

Det skyldes faldende bevillinger og et statsligt sparekrav - også kendt som omprioriteringsbidraget.

Det tvinger statslige institutioner til at spare to procent af udgifterne om året.

Nationalmuseet har via besparelser på driften kunnet dække omkring halvdelen af underskuddet frem til 2021, men det har også været nødvendigt at skære ned på antallet af ansatte.

Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, er ked af, at 34 har fået en fyreseddel.

- Heldigvis er det lykkedes at finde besparelser på driften, som har nedbragt antallet af afskedigelser.

- Og jeg har tillid til, at vi har skabt et stabilt fundament for udviklingen af museet over de kommende år, siger han i en pressemeddelelse.

Ud over at skære ned i medarbejderstaben har Nationalmuseet for at spare penge valgt at lukke udstillingen Brede Værk ved Lyngby i Nordsjælland.

Den har de seneste år haft faldende besøgstal, og som følge af Nationalmuseets pressede økonomi bliver den lukket.

Desuden bliver Nationalmuseets møntsamling ikke genåbnet som en selvstændig udstilling. Den har været lukket siden 2014.

Nationalmuseet omfatter samlet 20 museer, slotte og besøgssteder i hele Danmark og har samlet 700 ansatte.

Museets budget er i år på 378,3 millioner kroner. Det statslige tilskud udgør 211,4 millioner kroner.

Resten af pengene kommer blandt andet fra billetter og salg i butikker.

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Læserbrev

Pas på vores by: Stor risiko for domino-effekt i Skjerns bymidte

Læserbrev: Som medlem af Gentænk Skjerns ”handelsgruppe” har jeg været med til at vende og dreje mange muligheder for at få ungdommen fra skolebyen ind til centrum for her at skabe liv ved deres tilstedeværelse, samt mange andre ideer for at skabe aktivitet i byen. Det er en svær opgave, og nu vil man med et snuptag fratage centrum over 100 arbejdspladser og cirka 3000 ugentlige besøgende (ifølge Dagbladet lørdag). Om tallet er 3000 eller blot det halve, og om disse handler eller blot bevæger sig rundt i byen, så vil enhver handelsby juble over at have en ”så stor butik” i deres midte. Eksperter fra blandt andet Dansk Erhverv og formanden for Ringkøbing-Skjerns handelsråd fraråder på det kraftigste at flytte en så stor magnet væk fra centrum og forudser endnu mere butiksdød og et mindre attraktivt centrum. Kommunens planlægning frarådede tilladelse af en Rema 1000 udenfor bymidten, politikerne overhørte dette. Jeg er spændt på at høre planlægningens forudsigelser af konsekvensen i Skjern centrum ved en udflytning af ”rådhuset”. Detailbutikkerne alene i byens midte beskæftiger løst anslået over 200 personer, det er dog en anseelig arbejdsplads, mange flex-jobbere, personer i jobtræning og praktikanter har stor glæde af at have mulighed for at arbejde i byens butikker, en årlig besparelse på (måske?) 750.000 kroner kan hurtig blive opslugt af flere ledige og et ødelagt bybillede. Vil byen være attraktiv at bosætte sig i, hvis centrum bliver ødelagt, eller flytter det ”grå guld” til andre byer eller andre kommuner? Politikernes beslutning om at nedlægge vort gamle rådhus kan blive en lang glidebane, flere butikker er ikke medlem af handelsforeningen andre har meldt sig ud for at spare penge, og mister vi flere butikker, vil en sådan udvikling hurtigt betyde, at der ikke er råd til en bychef, julebelysning, open-by-night. Annoncer i ugeaviser bliver måske også sparet væk, så vil det være svært at have økonomi i ugeaviserne osv. osv. Detailhandlere bruger langt mere tid end en almindelig 37 timers arbejdsuge for måske at kunne tjene en gennemsnitlig løn, det er ikke nogen nem opgave, som nogle fejlagtigt tror. Vi vil alle gerne have butikker og et godt udvalg, men detailhandelen har ikke haft megen medgang i de senere år og er følsom over for alt, hvad der fjerner potentielle kunder. En udflytning af det gamle rådhus, eller blot noget af det, giver en meget stor risiko for at udløse en domino-effekt som beskrevet, og alle med forstand på detailhandel og bycentre fraråder det på det kraftigste. Jeg har forståelse for at den almindelige kommunalpolitiker ikke kan være ekspert på alt, og håber derfor, at man beslutter sig ud fra de råd og oplysninger, der er givet, netop fra eksperter. Rådhuset er jo i øvrigt en af byens seværdige bygninger, og det er godt for bymidten at have en offentlig administrationsbygning, så føler vi os stadig som en købstad. Alt ovenstående er ”for egen regning” men ordene er hørt mange gange.

Annonce