Indland

Sparekrav giver fyreseddel til 34 ansatte hos Nationalmuseet

Direktør for Nationalmuseet Rane Willerslev har torsdag givet besked til 34 ansatte om, at de ikke kan beholde deres nuværende job.

Nationalmuseet har skullet fyre ansatte, fordi det skal spare penge og modtager færre støttekroner.

34 ansatte på Nationalmuseet har torsdag fået en fyreseddel som led i en sparerunde.

Derudover har otte ansatte valgt at takke ja til en frivillige aftrædelse. Det oplyser museet i en pressemeddelelse.

Tre af de ansatte, som ikke kan beholde deres nuværende job, har fået tilbudt en ansættelse på deltid.

Nationalmuseet varslede i slutningen af august, at det skulle fyre 35-40 ansatte.

Det skyldes faldende bevillinger og et statsligt sparekrav - også kendt som omprioriteringsbidraget.

Det tvinger statslige institutioner til at spare to procent af udgifterne om året.

Nationalmuseet har via besparelser på driften kunnet dække omkring halvdelen af underskuddet frem til 2021, men det har også været nødvendigt at skære ned på antallet af ansatte.

Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, er ked af, at 34 har fået en fyreseddel.

- Heldigvis er det lykkedes at finde besparelser på driften, som har nedbragt antallet af afskedigelser.

- Og jeg har tillid til, at vi har skabt et stabilt fundament for udviklingen af museet over de kommende år, siger han i en pressemeddelelse.

Ud over at skære ned i medarbejderstaben har Nationalmuseet for at spare penge valgt at lukke udstillingen Brede Værk ved Lyngby i Nordsjælland.

Den har de seneste år haft faldende besøgstal, og som følge af Nationalmuseets pressede økonomi bliver den lukket.

Desuden bliver Nationalmuseets møntsamling ikke genåbnet som en selvstændig udstilling. Den har været lukket siden 2014.

Nationalmuseet omfatter samlet 20 museer, slotte og besøgssteder i hele Danmark og har samlet 700 ansatte.

Museets budget er i år på 378,3 millioner kroner. Det statslige tilskud udgør 211,4 millioner kroner.

Resten af pengene kommer blandt andet fra billetter og salg i butikker.

0/0
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Rejs tilbage til 1700-tallet: Festival brager løs med flere end 60 arrangementer

Kultur

Vestjyllands ånd udkommer nu som fotobog og på vinyl

Danmark For abonnenter

Stram Kurs kom ikke i Folketinget: Hvad nu, Rasmus Paludan?

Tophistorier

Ringkøbing IF

To gange Mikkel forlænger aftalerne

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Det er ganske gratis at sige ja til at gøre en forskel

Per Fjord bor i Skjern. Det samme gør Emmanuel Cinzah. Annie Pihlmann bor i Hvide Sande. Tre mennesker med en aldeles forskellig baggrund og uddannelse. De kender sandsynligvis ikke hinanden på det mere personlige plan og har nok ikke holdt grillfester sammen, men på vidunderlig vis er de alligevel fælles om noget af det, der for alvor giver værdi. De er på hver sin måde frivillig, og det er vel at mærke med så tilpas stort et hjerte, at det er umuligt at lade være med at give dem en "skriftlig krammer" her på lederplads. I den seneste uge har de i Dagbladet fortalt om deres passion - det at være frivillig - og det er læsning, der trænger helt ind under huden og giver stof til eftertanke. Når Annie Pihlmann, der de seneste ni år har stået i spidsen for at holde styr på de 90 frivillige på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande, på beskeden vis siger: "Det er en gave at være med i frivilligt arbejde. For os er det helt naturligt at være frivillige, fordi du kan være med til at gøre en forskel på en god måde. Det giver så meget mening" ... Når Per Fjord, der gennem tiden har været involveret i omkring 25 foreninger samt tiltag i og omkring Skjern, understreger, at det altid har været fællesskabet, der har trukket det store læs: "Det, man får igen, er at se glæde hos andre. Det er belønning nok i sig selv" ... Når Emmanuel Cinzah, fortæller, hvorfor det betyder meget for ham, at han - ud over at være præst for 200 voksne og børn i den baptistiske menighed i Skjern, køre skolebus for Lyne Friskole morgen og eftermiddag og have opgaver som tolk - har arbejdet for at etablere et børnehjem i Myanmar for at hjælpe børn i det land, han selv flygtede fra, fordi han blev forfulgt: "Vi skal hjælpe, og vi skal gøre så meget, som vi kan for vores hjemland" ... Når man hører om sådan et engagement, burde det ikke lade til at være svært at lokke flere frivillige til at give en hånd med. Men sådan er verden anno 2019 ikke skruet sammen. Annie Pihlmann kan godt bruge flere frivillige hænder på hospice i Hvide Sande, og Per Fjord har haft mere end svært ved at finde en afløser til at fylde Tigris-dragten, den grønne figur, der er med til at underholde tilskuerne under Skjern Håndbolds hjemmekampe. Det er ikke så mærkeligt, at han frygter, at de unge kommer til at gå glip af noget: "Det er da klart sjovere at møde folk i virkeligheden end at møde dem gennem en skærm". Hvor har Per Fjord ret, og forhåbentlig er der alligevel om 30, 40 og 50 år både en Per, en Emmanuel og en Annie her i lokalområdet. For det er mennesker som de tre, der er med til at gøre det lettere for alle os andre at bo og leve her i kommunen. Så husk nu - det er ganske gratis at sige ja til at være frivillig og være med til at gøre en forskel. Og det giver også noget til én selv.

Videbæk For abonnenter

Nicoline, Kasper og Lukas: Hvis vi ikke havde klubben, ville vi sidde hjemme foran en skærm

Ringkøbing-Skjern

Socialudvalg har udpeget sparemål: Klippekort og normeringer til demente slipper