Annonce
Ringkøbing-Skjern

Spareforslag: Luk Streetparken og Makerspace

Streetparken i Skjern har mange brugere, men måske skal de ud at finde et andet sted. Arkivfoto: Jørn Deleuran
Mærkesager og stoltheder er med i det sparekatalog fra Dagtilbud og Undervisning, som børne- og familieudvalget nu skal kigge igennem.
Annonce

RINGKØBING: 641 børn og unge skal måske tage deres skateboard under armen og finde et andet sted at dyrke deres hobby. I 2015 åbnede Streetparken i det gamle farveri i Skjern, men de 655.000, det årligt koster at drive parken, kan blive ofret i den kommunale sparerunde.

På området dagtilbud og undervisning skal børne- og familieudvalget nu ud og finde 10,3 mio. kroner i 2020, stigende til 35,5 millioner kroner i 2021, og når sparekataloget skal gennemses, så er det både mærkesager og stoltheder, der er kommet på listen over ting, der muligvis kan undværes.

Projekt Makerspace har i flere år åbnet elevernes verden for robotter, 3D-print og meget andet, som har gjort Ringkøbing-Skjern Kommune til frontløbere på nationalt plan. Indtil nu har det været finansieret via vækstforumsmidlerne, og planen er, at det skal overgå til børne- og familieudvalgets budgetramme fra 2020. Men Makerspace er også i sparekataloget og kan give en besparelse på 1,6 millioner kroner årligt.

Socialdemokratiet fik i forbindelse med budgetkonferencen afsat 1,5 millioner kroner årligt til at styrke 0-3 års området. Betragtningen var, at pengene kunne bruges til en forebyggende indsats, så udgifterne kunne blive færre på længere sigt. Nu er puljen i stedet i spil til at blive fjernet.

Også rengøringen på skoler og i dagtilbud er blevet til et spareforslag. Lidt over halvdelen af skolerne og dagtilbuddene benytter sig af den fælles udliciterede rengøringsaftale, mens den anden del har egne rengøringsassistenter ansat. Konsekvensen er, at der ikke er nogen sammenhæng mellem budgettildeling og faktisk forbrug. Rengøringen er desuden billigere pr. kvadratmeter på de steder, der er under rengøringsaftalen, end på de steder, hvor der rengøres af egne ansatte. Hvis alle overgår til rengøringsaftalen, og budgettildelingen harmoniseres, kan der spares 5,2 millioner kroner.

Annonce

Kigger på SFO

Flere spareforslag retter sig mod skolefritidsordningerne (SFO).

En af dem er at ændre på normeringen, så der kommer flere lukkedage i SFO'erne. Det får den konsekvens, at ansatte i turistbranchen vil få sværere ved at få passet deres børn i ferieperioderne. Det betyder også færre voksne, og det giver større sårbarhed ved sygdom i personalegruppen. Den besparelse andrager 1,2 millioner kroner.

Et andet forslag er at lukke SFO-klubberne for de 10-12-årige. Samlet set er der 260 børn, der benytter sig af tilbuddet, og der kan spares to millioner kroner. Som det hedder i spareforslaget, vil det medføre mindre kriminalitetsforebyggende voksenkontakt i barnets begyndende teenageår.

Hæver kommunen i stedet forældrebetalingsprocenten fra 51 procent til 55 procent på SFO og SFO-klubber, kan der hentes et provenu på samlet 1,1 million kroner.

En anden mulighed, der kan give 720.000 kroner ekstra pr. år, er at hæve forældrebetalingsprocenten i vuggestuerne fra 22 procent til 25 procent. Dermed kommer det op på det maksimale, som dagtilbudsloven foreskriver. Det betyder også, at tilskuddet til vuggestuebørn i private institutioner falder.

Herudover er der forslag om justeringer af budgetrammerne, og et forslag er også at afskedige en af de 12 konsulenter, der er i dagtilbud og undervisning, hvilket kan give en besparelse på 600.000 kroner årligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vestjylland

Fastholder: - Jeg så ulven

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Kræmmer-Winnie er tilfreds med politi-undskyldning: Men hun forstår stadig ikke, at markedet skulle lukkes

Annonce