Ringkøbing-Skjern

Spareforslag: Luk Streetparken og Makerspace

Streetparken i Skjern har mange brugere, men måske skal de ud at finde et andet sted. Arkivfoto: Jørn Deleuran
Mærkesager og stoltheder er med i det sparekatalog fra Dagtilbud og Undervisning, som børne- og familieudvalget nu skal kigge igennem.

RINGKØBING: 641 børn og unge skal måske tage deres skateboard under armen og finde et andet sted at dyrke deres hobby. I 2015 åbnede Streetparken i det gamle farveri i Skjern, men de 655.000, det årligt koster at drive parken, kan blive ofret i den kommunale sparerunde.

På området dagtilbud og undervisning skal børne- og familieudvalget nu ud og finde 10,3 mio. kroner i 2020, stigende til 35,5 millioner kroner i 2021, og når sparekataloget skal gennemses, så er det både mærkesager og stoltheder, der er kommet på listen over ting, der muligvis kan undværes.

Projekt Makerspace har i flere år åbnet elevernes verden for robotter, 3D-print og meget andet, som har gjort Ringkøbing-Skjern Kommune til frontløbere på nationalt plan. Indtil nu har det været finansieret via vækstforumsmidlerne, og planen er, at det skal overgå til børne- og familieudvalgets budgetramme fra 2020. Men Makerspace er også i sparekataloget og kan give en besparelse på 1,6 millioner kroner årligt.

Socialdemokratiet fik i forbindelse med budgetkonferencen afsat 1,5 millioner kroner årligt til at styrke 0-3 års området. Betragtningen var, at pengene kunne bruges til en forebyggende indsats, så udgifterne kunne blive færre på længere sigt. Nu er puljen i stedet i spil til at blive fjernet.

Også rengøringen på skoler og i dagtilbud er blevet til et spareforslag. Lidt over halvdelen af skolerne og dagtilbuddene benytter sig af den fælles udliciterede rengøringsaftale, mens den anden del har egne rengøringsassistenter ansat. Konsekvensen er, at der ikke er nogen sammenhæng mellem budgettildeling og faktisk forbrug. Rengøringen er desuden billigere pr. kvadratmeter på de steder, der er under rengøringsaftalen, end på de steder, hvor der rengøres af egne ansatte. Hvis alle overgår til rengøringsaftalen, og budgettildelingen harmoniseres, kan der spares 5,2 millioner kroner.

Kigger på SFO

Flere spareforslag retter sig mod skolefritidsordningerne (SFO).

En af dem er at ændre på normeringen, så der kommer flere lukkedage i SFO'erne. Det får den konsekvens, at ansatte i turistbranchen vil få sværere ved at få passet deres børn i ferieperioderne. Det betyder også færre voksne, og det giver større sårbarhed ved sygdom i personalegruppen. Den besparelse andrager 1,2 millioner kroner.

Et andet forslag er at lukke SFO-klubberne for de 10-12-årige. Samlet set er der 260 børn, der benytter sig af tilbuddet, og der kan spares to millioner kroner. Som det hedder i spareforslaget, vil det medføre mindre kriminalitetsforebyggende voksenkontakt i barnets begyndende teenageår.

Hæver kommunen i stedet forældrebetalingsprocenten fra 51 procent til 55 procent på SFO og SFO-klubber, kan der hentes et provenu på samlet 1,1 million kroner.

En anden mulighed, der kan give 720.000 kroner ekstra pr. år, er at hæve forældrebetalingsprocenten i vuggestuerne fra 22 procent til 25 procent. Dermed kommer det op på det maksimale, som dagtilbudsloven foreskriver. Det betyder også, at tilskuddet til vuggestuebørn i private institutioner falder.

Herudover er der forslag om justeringer af budgetrammerne, og et forslag er også at afskedige en af de 12 konsulenter, der er i dagtilbud og undervisning, hvilket kan give en besparelse på 600.000 kroner årligt.

0/0
Forsiden netop nu
Videbæk For abonnenter

Nicoline, Kasper og Lukas: Hvis vi ikke havde klubben, ville vi sidde hjemme foran en skærm

Skjern

Kjærgaard er færdig som kommunaldirektør

Ringkøbing-Skjern

Største danske 100 kilometer løb til dato: Ringkøbing Fjord Rundt sætter rekord

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Det er ganske gratis at sige ja til at gøre en forskel

Per Fjord bor i Skjern. Det samme gør Emmanuel Cinzah. Annie Pihlmann bor i Hvide Sande. Tre mennesker med en aldeles forskellig baggrund og uddannelse. De kender sandsynligvis ikke hinanden på det mere personlige plan og har nok ikke holdt grillfester sammen, men på vidunderlig vis er de alligevel fælles om noget af det, der for alvor giver værdi. De er på hver sin måde frivillig, og det er vel at mærke med så tilpas stort et hjerte, at det er umuligt at lade være med at give dem en "skriftlig krammer" her på lederplads. I den seneste uge har de i Dagbladet fortalt om deres passion - det at være frivillig - og det er læsning, der trænger helt ind under huden og giver stof til eftertanke. Når Annie Pihlmann, der de seneste ni år har stået i spidsen for at holde styr på de 90 frivillige på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande, på beskeden vis siger: "Det er en gave at være med i frivilligt arbejde. For os er det helt naturligt at være frivillige, fordi du kan være med til at gøre en forskel på en god måde. Det giver så meget mening" ... Når Per Fjord, der gennem tiden har været involveret i omkring 25 foreninger samt tiltag i og omkring Skjern, understreger, at det altid har været fællesskabet, der har trukket det store læs: "Det, man får igen, er at se glæde hos andre. Det er belønning nok i sig selv" ... Når Emmanuel Cinzah, fortæller, hvorfor det betyder meget for ham, at han - ud over at være præst for 200 voksne og børn i den baptistiske menighed i Skjern, køre skolebus for Lyne Friskole morgen og eftermiddag og have opgaver som tolk - har arbejdet for at etablere et børnehjem i Myanmar for at hjælpe børn i det land, han selv flygtede fra, fordi han blev forfulgt: "Vi skal hjælpe, og vi skal gøre så meget, som vi kan for vores hjemland" ... Når man hører om sådan et engagement, burde det ikke lade til at være svært at lokke flere frivillige til at give en hånd med. Men sådan er verden anno 2019 ikke skruet sammen. Annie Pihlmann kan godt bruge flere frivillige hænder på hospice i Hvide Sande, og Per Fjord har haft mere end svært ved at finde en afløser til at fylde Tigris-dragten, den grønne figur, der er med til at underholde tilskuerne under Skjern Håndbolds hjemmekampe. Det er ikke så mærkeligt, at han frygter, at de unge kommer til at gå glip af noget: "Det er da klart sjovere at møde folk i virkeligheden end at møde dem gennem en skærm". Hvor har Per Fjord ret, og forhåbentlig er der alligevel om 30, 40 og 50 år både en Per, en Emmanuel og en Annie her i lokalområdet. For det er mennesker som de tre, der er med til at gøre det lettere for alle os andre at bo og leve her i kommunen. Så husk nu - det er ganske gratis at sige ja til at være frivillig og være med til at gøre en forskel. Og det giver også noget til én selv.

Erhverv

Nu kan man snart få kinesisk mad i Borris igen

Danmark For abonnenter

Far, mor og søn blev dræbt i flystyrt på Island: Svært at fatte, hvad der er sket

112

Vold: 15-årig knallertkører slået ned med teleskopstang

Ringkøbing-Skjern

Ikke i min baghave: Det er for let at slippe for upopulære vindmøller og biogasanlæg