Annonce
Rejser

Spansk alternativ til Barcelona og Madrid: Besøg Bilbao med spændende arkitektur og kultur samt kulinariske oplevelser

Der er ekstra god stemning i Casco Viejo-kvarteret, når byens fodboldhelte spiller hjemmekampe. Hold også øje med vandringsmænd og -koner, som følger den nordlige gren af pilgrimsruten Camino de Santiago, som går gennem Bilbao. Foto: Brian Schæfer Dreyer
Nordspanske Bilbao er gået fra rendyrket industri- og havneby til en kulturel, arkitektonisk og gastronomisk opdagelsesrejse. Byen bag Guggenheim-museets kælne kurver bør nydes i små bidder, bogstaveligt talt.
Annonce

Far vild i Casco Viejo

De rød- og hvidstribede flag hænger stolt fra facaderne hos mange barer og caféer på dage, hvor byens fodboldhelte fra Athletic Club Bilbao spiller deres hjemmekampe. Og forventningerne hænger tykt i luften i de rustikke gader i byens historiske hjerte, Casco Viejo.

En stor kontrast til Bilbaos topmoderne fodboldkatedral San Mamés i den anden ende af centrum. Las Siete Calles, De Syv Gader, kaldes den ældste bykerne også, da den talte netop syv gader inden for de oprindelige bymure.

Siden voksede kvarteret sig større både i nordlig retning og ud mod flodbredden, og i dag er atmosfærefulde Plaza Nueva og den smukke markedsbygning Mercado de la Ribera blandt kvarterets højdepunkter. Her bør man glemme kortet og lade sig fare vild i de brostensbelagte gader, som er spækket med nordspanske, glasdækkede træbalkoner, intime pladser og hyggelige fortovsrestauranter.

Annonce

Museet, der forvandlede Bilbao

Det vrider sig, snor sig og spejler sig i den forbistrømmende Nervión-flod - Guggenheim Bilbao, som huses i stjernearkitekten Frank Gehrys titaniumsklædte mesterværk af en museumsbygning. Da dette museum for moderne kunst blev indviet i 1997, var det en både arkitektonisk og kunstnerisk flodbølge, som skabte ringe i vandet og med et penselstøg forvandlede byens centrum på dramatisk vis.

Pintxos kaldes de spiddede godbidder, der får mundvandet til at løbe på barerne i Bilbao. Skyl ned med den tørre, baskiske hvidvin txakoli. Foto: Brian Schæfer Dreyer

Det blev en bragende succes, som efterfølgende blev kendt som ”Bilbao-effekten”. Det ekstravagante bygningsværk slænger sig ved flodbredden og trækker hvert år (bortset fra 2020) over en million besøgende indenfor bag den finurlige facade. Og selv for dem, som ikke er til museets kontemporære og abstrakte kunst, er en gåtur rundt om bygningen en opdagelsesrejse.

Museet er nemlig omgivet af en række spektakulære skulpturer, så man  kommer helt tæt på kunsten. Mød den langbenede edderkop Maman og den blomsterklædte kæmpehund Puppy.

Guggenheim Bilbao er en fryd for både kunst- og arkitekturelskere. Entrébilletten fås fra omkring 75 kroner, mens en række værker kan nydes ganske gratis omkring bygningen. Foto: Brian Schæfer Dreyer
Annonce

Pragtfulde pindemadder

I Bilbao, og i Baskerlandet generelt, hedder det ikke tapas men pintxos, når man nyder sin mad i små delikate bidder. Navnet henviser til pindene, der spidder alt fra miniblæksprutter til sardiner og den lokale ost idiazabal. Himmelske mundfulde, som pryder glasmontrer og bardiske hos byens mange beværtninger. Her skylles de vanedannende hapser ned med en caña (et lille glas øl) eller måske et glas txakolí. Sidstnævnte er baskerlandets tørre, syrlige og let mousserende hvidvin, som fås de fleste steder i Bilbao.

Blandt de bedste steder at gå på jagt efter pintxos er langs arkaderne på Plaza Nueva, hvor der findes et godt udvalgt af både traditionelle og mere moderne barer. Men gå ikke glip af Mercado de Ribadero, som ud over boder med friske råvarer har et område dedikeret til restauranter, der så at sige står på pinde for deres kunder.

Annonce

Til tops med den knaldrøde kabelbane

Det er sjældent, man kan bestige et bjerg på blot tre minutter. Men længere tid tager det ikke, hvis man hopper på Bilbaos knaldrøde kabelbane til toppen af Artxanda-bjerget. Et rekreativt område, hvor udsigtspunktet lokker med et vidunderligt vue til byen placeret mellem grønklædte bjergsider.

Herfra kan man se Nervión-floden slange sig forbi Guggenheim-museet, mens Biscaya-bugtens azurblå hav skimtes i horisonten. Kabelbanen, der kunne fejre 100-års jubilæum i 2015, har gennem historien været lukket ad flere omgange. Det sket blandt andet under den spanske borgerkrig, hvor skinnerne blev beskadiget af bombardementer.

Det gigantiske fingeraftryk ved Artxanda-bjergets udsigtspunkt er blot et af mange offentlige kunstværker i Bilbao. En returbillet med kabelbanen fås for omkring 32 kroner. Foto: Brian Schæfer Dreyer

Men i dag kører den moderniserede, skrå togvogn ruten hvert kvarter og bringer hvert år hundredtusindvis af lokale og turister mellem bymidten og bjergtoppen. Nyd udsigten og skyd en selfie med skulpturen af et gigantisk fingeraftryk. Og snup en frokost på en af Artxandas restauranter inden turen tilbage til centrum.

Annonce

Nyt perspektiv fra floden

Nervión-floden kiler sig ind gennem Bilbao og deler Guggenheim-området fra universitetskvarteret Deusto. En vandvej, som krydses af en række meget forskelligartede broer, der giver nyt perspektiv på flodpromenaden.

Mest iøjnefaldende er Guggenheims nabo, den nærmest hornklædte Puente de la Salve, samt den harpelignende gangbro Zubizuri. Nyd alle broerne på et flodcruise med Bilboats med en varighed på en eller to timer. I centrum sejles man forbi landemærker som byens barokke rådhus, Guggenheim-museet, Iberdrola-skyskraberen og det overraskende flotte fodboldstadion San Mamés.

Zubizuri er baskisk og betyder hvid bro, og den kurvede og harpelignende bro har båret fodgængere over Nervión-floden siden 1997. Den er blot én af flere spændende broer, der giver nyt perspektiv på Bilbao. Foto: Brian Schæfer Dreyer

Herefter rundes havnekanalens tidligere halvø, som er blevet en ”rigtig” ø under et storstilet regenereringsprojekt. Og på den lange tur tages man helt ud til, hvor flodudmundingen møder byens store havn. Her imponerer den mærkværdige Vizcaya-bro, som transporterer passagerer og biler over floden i verdens første ”hængefærge”. Et stykke industriel kulturarv fra 1893, som er på Unescos verdensarvsliste.

Vejen dertil

Der er ingen direkte flyruter mellem Danmark og Bilbao, men man kan nå byen via et flyskift i eksempelvis Amsterdam, Madrid eller Barcelona.

Fra Madrid tager turen i bus fire timer og et kvarter (alsa.com), hvilket er to timer hurtigere end med toget.

Bilbao

Byen ligger i Vizcaya-provinsen og er Baskerlandets og Nordspaniens største by med sine 350.000 indbyggere.

I Baskerlandet er både baskisk, spansk og fransk officielle sprog. På baskisk hedder byen Bilbo.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tarm

Brændte dæk og madrasser giver stor bøde

coronavirus

Folketinget indgår aftale om lempede rejserestriktioner

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

KD mødte møllekritiske borgere: I skal vide, at debatten om testcentret slider på lokalsamfundet

Annonce