Annonce
Ringkøbing

Sosu-tillidsmand: Arbejdspresset er for stort på plejehjem og i hjemmeplejen

FOA-tillidsmand Grethe Madsen. Privatfoto
Grethe Madsen advarer om, at arbejdspresset kan føre til forråelse af medarbejdere i ældresektoren, og opfordrer politikerne til at sætte medarbejderne fri.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: Grethe Madsen fra FOA, der er fællestillidsmand for de ansatte på plejehjem og i hjemmeplejen i Ringkøbing-Skjern Kommune, er rystet over afsløringerne af omsorgssvigt på et aarhusiansk plejecenter.

- Jeg har talt med flere medarbejdere, som også er dybt rystede. Jeg tror heldigvis ikke, man kan finde et eneste sted i Ringkøbing-Skjern med sådanne forhold. Det troede man selvfølgelig heller ikke i Aarhus. Men hos os har vi dygtige og kompetente medarbejdere. Ellers ville ansættelsesforholdet blive afsluttet, siger Grethe Madsen, der samtidig roser kommunen for at efteruddanne personalet, hvilket også forhindrer, at tingene udarter sig som i Aarhus.

Annonce

Tidstyranni

Men når det er sagt, kommer Grethe Madsen med en advarsel. Hun er enig i en udtalelse fra centralt hold i FOA om, at arbejdspres kan føre til forråelse hos personalet og dermed omsorgssvigt.

- Jeg kan sagtens følge den udtalelse. Lang tids arbejdspres, for små normeringer og tidstyranni. Opgaver, der er udmålt til at måtte vare fem minutter, men som tager ti minutter. Så er man bagud fra starten og hele dagen. Den der sætten folk i skema. Det bør man ikke gøre, siger Grethe Madsen.

- Vi er blevet færre og færre på arbejdet, og gruppen af uddannede personaler bliver stadig større, men det ikke kun de uuddannede, som begår fejl. Arbejdspresset i Ringkøbing-Skjern er bare for stort, og det gælder både på plejehjemmene og i hjemmeplejen, pointerer hun.

Det stigende arbejdspres skal holdes op mod, at der bliver stadig flere ældre.

- Vi får et boom af ældre, der har brug for hjælp. Ældresektoren bliver dyrere at drive, og alligevel bliver der ikke sat flere penge af. I stedet får vi bare besparelser. Politikerne skal være opmærksomme på, at vi har nogle kæmpe udfordringer, både landspolitisk og lokalpolitisk.

Annonce

Gå nye veje

Foruden flere penge foreslår Grethe Madsen, at politikerne går nye veje i synet på medarbejderne i ældresektoren og viser dem større tillid.

- Vi må se på, hvad er skal til af midler, så vi kan få systemet til at køre så godt som muligt. Jeg kunne tænke mig, at man satte medarbejderne fri og så at sige får dem til at tænke selv. Vi er nødt til at sætte tingene sammen på en anden måde. Mange er deltidsansatte, og nogle siger, de ikke kan holde til at arbejde på fuld tid. Derfor skal arbejdet tilrettelægges på en anden måde. Vi skal ind og skrue på nogle ting, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern Håndbold For abonnenter

Glem alt om held og marginaler: Skjern spillede bedre end verdensklassehold – nu jagter de gruppespil

Danmark

På kanten af kaninhullet

Vestjylland

Åbner ny butik i havnebyen

Annonce