Klumme

Sommerregn og vask af hjernen: Tid til at gøre alting og ingenting

Tidselsommerfugl. Foto: Helga Kjeldberg Sørensen

Vi er ferieramte. Tid til at gøre alt det, vi har drømt om hele året, eller tid til at gøre ingenting. Ingen tvivl om, at hjernen har godt af at blive vasket ren, som ved en god nats søvn. Nulstillet, formateret ville computerfolket sige. Døgnrytme. Biorytme. Årsrytme. Mennesket har gennem tiderne fulgt rytmer baseret på årstider, måneskifter, jagtdyrs og markernes rytmer. Og ikke mindst vores egen livscyklus. Vi har lagt vores egne ritualer oven på! Senest med tåren i øjenkrogen over midsommerbålet. Livet er ak så kort. Endnu et år. Det år, jeg blev student, satte Armstrong foden på månen og Tottebøgerne fødtes. 50 år siden!

Hverdagens hamsterhjul holder os i drift, og hurra for den gode dagligdag, op på samme tid, arbejde/ skole og så fælles samling om aftensbordet. Indflyvning til søvn gennem ritualer som læsning, putning, en “nikker” til tv-avisen eller et køleskabsraid. Vi havner alle i søvnens arme, og det er nødvendigt for sjæl og krop. Hjernen renses for affaldsstoffer, siger de kolde kemikere.

Nogenlunde samme sag om årets store ferie. En nyttig tid til at gøre alt det tilsyneladende unyttige. Undlade at tage stilling til noget som helst. Rejse til verdens ende, rejse ind i sig selv, eller som en mellemvej at læse avisens små notitser fremfor storpolitik, at se blomsterne ved sine fødder, at finde lokalområdets perler.

Det sidste først. Kan anbefale et par upåagtede lokale seværdigheder. Tag cykel, bil eller gåben til kirkediget ved Gammel Sogn Kirke. Sæt dig og nyd syn og duft af Jomfru Maries sengehalm, den gule snerre, blæresmælden og blåklokker og mærk varmen i de store sten med mos og lav. Kik over fjorden, gå over kirkegården med dens søjlehal af krogede seljerønnetræer, und dig selv en stund i det beskedne kirkerum, og hvis du er til nostalgi, da slut i skolestuen nær ved. Tro det eller ej, en sand pendant til min barndoms skole.

Bemærk for eksempel det store Danmarkskort fra 50’erne, hvor De Danske Statsbaner og privatbanerne gav liv og udvikling i hvert hjørne af Danmark. Nu kæmper vi for at bevare centerbyer/ handelsbyer over hele landet. Koden skal knækkes til en ny tid. Det får vente til efter ferien, men et står klart: Folk ønsker arbejde, tryghed, oplevelser, handel, natur, kultur, sammenhold. Byggesten til vores lokale fremtid. Vi er i gang! En spændende udfordring!

Måtte jeg arme synder få tilgivelse for at gå over kommunegrænsen, så kan Nymindegab Museum varmt anbefales. Prisværdigt småt og godt. Museumsbesøg over en time er mig imod. Her er det hele. Et lille-Skagen miljø af kunstnere har fanget stedets vilde poesi. Egnsbeskrivelser og livsbetingelser fortalt begavet. Stille dvælen og snus i vindmølles tømmerværksted. Børnebørn er mere til hvalskelletter, men dem om det. Det supplerer Ramasjangs Onkel Reje og Rosa fra Rouladegade.

At læse i små notitser er, at regn i Arabiens store ørkener har klækket så mange tidselsommerfugle, at vi kan tale om en invasion. Først Tyrkiet, så Rumænien, Gotland og endelig lille Danmark inklusive vores have, inden de stakkels sommerfugle med flænsede vinger endte i Nordsøens blå. De tog for sig af lavendlernes honning, skal siges. Velkommen til Danmark. I kan blande jer med admiraler, dagpåfugleøjer, blåfugle, auroaer og citronsommerfugle. Hvilken poesi i nærområdet.

Om vores haves husskadepar skal tælles med i poesien eller i naturens orden, må læseren afgøre. Faktum er, at et par har leveret fire unger, en er omkommet. Haven rummer i forvejen farlige dyr som dræbersnegle og skovflåter. Ulve er ikke set og hugorme forvist til sommerhuset. Er skaden til skade, er rågen til råben? Er glade studenter til larm i nogle dage? Vel naturens orden. Jeg nyder det hele og tager stilling efter sommer.

Ferietid er agurketid. Unyttig viden, som luller os ind i ferierytmen. Fabulerende unyttige klummer. For der sker jo ikke noget. Næh. Så lad det ske! Ikke noget. Det er ferie. Det renser og opbygger. Find dine blomster og sommerfugle. Læs en bog. Lad haven gro til. Find dine drømme. Find dine børn og venner. Find dig selv. Det sker jo lige her! Du er vel til stede? Åh undskyld jeg skal lige checke min iPhone!

Ferietid er agurketid. Unyttig viden, som luller os ind i ferierytmen. Fabulerende unyttige klummer. For der sker jo ikke noget. Næh. Så lad det ske! Ikke noget. Det er ferie. Det renser og opbygger. Find dine blomster og sommerfugle. Læs en bog. Lad haven gro til. Find dine drømme.
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Portræt

Flemming Schantz: Først da jeg gik konkurs og mistede alt, lærte jeg at drive forretning

Kultur

Ny udstilling og nye bøger: Kunsten sætter tanker i værk

112

Hærværk: Bil fik skåret dæk op og blev sprayet med hvid maling

Udland For abonnenter

Britisk ambassadør: Stor­britannien forlader EU 31. oktober - aftale eller ej

Læserbrev

Teatret OM: Kulturkraft med hjerne og hjerte

Læserbrev: Det er på alle måder en gave til ”Naturens Rige”, at Teatret OM er kommunens egnsteater. Det kan vi være særdeles stolte af og taknemmelige for. Teatrets virke er lokal, national og international kulturkraft med både hjerne og hjerte. I min optik er det præcis de mentale vitaminer, som både kultur og natur i Ringkøbing-Skjern Kommune kan bruge som grobund for kunstens utallige muligheder. Kort og godt mentalhygiejne til folket af højeste karat. Teatret OM har nu i en uge vist sit værd i forbindelse med markeringen af teatrets 30 års jubilæum. Temaet for ugen har været ”UR-NAT 2019”. Ganske genialt er der byttet lidt rundt på bogstaverne i NATUR! Med et overflødighedshorn af højdepunkter rundt i kommunen, har der blandt andet været parader, gadeteater, gøgl, musik, koncerter og stylte artisteri i verdensklasse. Da der fredag eftermiddag var ”kulturflod” fra torvet i Ringkøbing til havnen, var der tæt på 1000, der fik et vitamintilskud af oplevelser, som man kan leve længe på. Kulturchef Per Høgh gav teatret og flodbølgen en række rosende ord med på vejen. Herlig uhøjtidelig var han i sin tale på torvet. Dette gjaldt også formanden for kultur- og fritidsudvalget, Erik Viborg, da han i tirsdags i Vestjyllands Kunstpavillon i Videbæk, stod bag den officielle åbning af ”UR-NAT 2019”. Med ham ved roret for dette udvalg er der bestemt masser af håb for kulturens trivsel i kommunen. I sin tale var Viborg ikke en søvndyssende politiker, men et ærligt og autentisk menneske, der brænder for den livsglæde, Teatret OM står for. Et egnsteater som ledes af et team af stærke og stolte kvinder, som faktisk ikke findes lige i ”Naturens Rige”!

Tarm For abonnenter

Jonas har fans verden over - men skal stadig gå tur med hunden Pepsi hjemme i Tarm

Ringkøbing-Skjern

K-formand har haft samtaler med nye kandidater

Annonce