Annonce
Klumme

Sommerregn og vask af hjernen: Tid til at gøre alting og ingenting

Tidselsommerfugl. Foto: Helga Kjeldberg Sørensen

Vi er ferieramte. Tid til at gøre alt det, vi har drømt om hele året, eller tid til at gøre ingenting. Ingen tvivl om, at hjernen har godt af at blive vasket ren, som ved en god nats søvn. Nulstillet, formateret ville computerfolket sige. Døgnrytme. Biorytme. Årsrytme. Mennesket har gennem tiderne fulgt rytmer baseret på årstider, måneskifter, jagtdyrs og markernes rytmer. Og ikke mindst vores egen livscyklus. Vi har lagt vores egne ritualer oven på! Senest med tåren i øjenkrogen over midsommerbålet. Livet er ak så kort. Endnu et år. Det år, jeg blev student, satte Armstrong foden på månen og Tottebøgerne fødtes. 50 år siden!

Hverdagens hamsterhjul holder os i drift, og hurra for den gode dagligdag, op på samme tid, arbejde/ skole og så fælles samling om aftensbordet. Indflyvning til søvn gennem ritualer som læsning, putning, en “nikker” til tv-avisen eller et køleskabsraid. Vi havner alle i søvnens arme, og det er nødvendigt for sjæl og krop. Hjernen renses for affaldsstoffer, siger de kolde kemikere.

Nogenlunde samme sag om årets store ferie. En nyttig tid til at gøre alt det tilsyneladende unyttige. Undlade at tage stilling til noget som helst. Rejse til verdens ende, rejse ind i sig selv, eller som en mellemvej at læse avisens små notitser fremfor storpolitik, at se blomsterne ved sine fødder, at finde lokalområdets perler.

Det sidste først. Kan anbefale et par upåagtede lokale seværdigheder. Tag cykel, bil eller gåben til kirkediget ved Gammel Sogn Kirke. Sæt dig og nyd syn og duft af Jomfru Maries sengehalm, den gule snerre, blæresmælden og blåklokker og mærk varmen i de store sten med mos og lav. Kik over fjorden, gå over kirkegården med dens søjlehal af krogede seljerønnetræer, und dig selv en stund i det beskedne kirkerum, og hvis du er til nostalgi, da slut i skolestuen nær ved. Tro det eller ej, en sand pendant til min barndoms skole.

Bemærk for eksempel det store Danmarkskort fra 50’erne, hvor De Danske Statsbaner og privatbanerne gav liv og udvikling i hvert hjørne af Danmark. Nu kæmper vi for at bevare centerbyer/ handelsbyer over hele landet. Koden skal knækkes til en ny tid. Det får vente til efter ferien, men et står klart: Folk ønsker arbejde, tryghed, oplevelser, handel, natur, kultur, sammenhold. Byggesten til vores lokale fremtid. Vi er i gang! En spændende udfordring!

Måtte jeg arme synder få tilgivelse for at gå over kommunegrænsen, så kan Nymindegab Museum varmt anbefales. Prisværdigt småt og godt. Museumsbesøg over en time er mig imod. Her er det hele. Et lille-Skagen miljø af kunstnere har fanget stedets vilde poesi. Egnsbeskrivelser og livsbetingelser fortalt begavet. Stille dvælen og snus i vindmølles tømmerværksted. Børnebørn er mere til hvalskelletter, men dem om det. Det supplerer Ramasjangs Onkel Reje og Rosa fra Rouladegade.

At læse i små notitser er, at regn i Arabiens store ørkener har klækket så mange tidselsommerfugle, at vi kan tale om en invasion. Først Tyrkiet, så Rumænien, Gotland og endelig lille Danmark inklusive vores have, inden de stakkels sommerfugle med flænsede vinger endte i Nordsøens blå. De tog for sig af lavendlernes honning, skal siges. Velkommen til Danmark. I kan blande jer med admiraler, dagpåfugleøjer, blåfugle, auroaer og citronsommerfugle. Hvilken poesi i nærområdet.

Om vores haves husskadepar skal tælles med i poesien eller i naturens orden, må læseren afgøre. Faktum er, at et par har leveret fire unger, en er omkommet. Haven rummer i forvejen farlige dyr som dræbersnegle og skovflåter. Ulve er ikke set og hugorme forvist til sommerhuset. Er skaden til skade, er rågen til råben? Er glade studenter til larm i nogle dage? Vel naturens orden. Jeg nyder det hele og tager stilling efter sommer.

Ferietid er agurketid. Unyttig viden, som luller os ind i ferierytmen. Fabulerende unyttige klummer. For der sker jo ikke noget. Næh. Så lad det ske! Ikke noget. Det er ferie. Det renser og opbygger. Find dine blomster og sommerfugle. Læs en bog. Lad haven gro til. Find dine drømme. Find dine børn og venner. Find dig selv. Det sker jo lige her! Du er vel til stede? Åh undskyld jeg skal lige checke min iPhone!

Annonce
Ferietid er agurketid. Unyttig viden, som luller os ind i ferierytmen. Fabulerende unyttige klummer. For der sker jo ikke noget. Næh. Så lad det ske! Ikke noget. Det er ferie. Det renser og opbygger. Find dine blomster og sommerfugle. Læs en bog. Lad haven gro til. Find dine drømme.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen

Læserbrev: Indlægget “Lad der ikke gå sognepolitik i sagen” om Innovests husning af de kommunale arbejdspladser havde nogle gode pointer, der førte til den rigtige konklusion i et dilemma. Der savnes nogle tal på økonomien, og jeg kan betvivle, kommunalbestyrelsen har det vigtigste; det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede omsætning i detailhandelen. Butikkerne vil miste omsætning. Ikke blot til nabobyerne, men også til storcentrene i de større byer og til netbutikkerne udenfor kommunen. Det vil koste arbejdspladser, give tomme butikslejemål og tomhed i bymidten. Så på den måde et paradoks, når et erhvervscenter er omdrejningspunktet for at trække kunderne væk fra de små lokale erhvervsdrivende. Vi har jo lige fulgt kampen for købmanden i Stauning, og her er det så i større målestok. Du kan blot se til Esbjerg, hvad det har betydet i Kongensgade, at kontorer er flyttet på havnen. Og omvendt, hvad de gør i Billund for at trække folk til midtbyen. Så byrådet bør have det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede detailomsætning i kommunen med i ligningen. Det er ikke nok med en kort tilbagebetalingstid på investeringen i Excel-arket. Så jeg er enig med Jacob Agerbo i, at der ikke skal gå sognepolitik i sagen. For det handler ikke kun om finansiering og besparelser, men også om tabt detailhandel. Ikke “bare” i Skjern midtby. Men i kommunen. For der ingen garanti for, at omsætningen affødt af butiksdøden bliver i Skjern/Tarm, eller for den sags skyld i kommunen. Så derfor vedkommer det også borgerne udenfor Skjern ... Så herfra skal opfordringen lyde; lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen.

Skjern Håndbold For abonnenter

Kasper Søndergaard rundede 350 kampe – nu venter efterårets vigtigste opgør: Vi er ikke i god forfatning

Annonce