Hvide Sande

Sommerhusudlejning er udstyret som en mini-Ikea

Der er langt fra Søndervig til nærmeste IKEA, men Esmark har nu også alt, hvad hjertet begærer af køkkenudstyr, hvis turisterne lige står og mangler en stegepande eller en proptrækker. Foto: Thomas Maxe

Esmark udlejer 2.300 sommerhuse på Vestkysten, især til tyskere. Det er de små ting som et velassorteret køkken, der gør, at de kommer igen år efter år.

SØNDERVIG: Brødristere, kaffemaskiner, el-pærer, batterier, kaffekopper, støvsugere. Kælderen under Esmark i Søndervig ligner en Ikea-forretning, der er krympet i vask. Udbuddet af varer er næsten lige så varieret, men gangarealet er noget mindre, og der er trods alt ingen duft af kötbullar og potatis-mos.

- Det er så sjovt, når gæsterne kommer ind til os for at spørge, hvad de skal stille op, hvis der mangler nogle småting i sommerhuset så som kaffekrus, batterier til røgalarmen eller en skål til at spise müsli af. Og så siger vi bare: "Jamen, det kan jeg da lige hjælpe dig med". Så spærrer de alligevel øjnene op, og de bliver bare så glade, siger marketingmedarbejder Mette Møller, mens hun hiver en spritny stegepande ud fra hylden.

- Det er selvfølgelig bedst, at alt bare klapper. Men nogle gange er det lige før, man håber, at der mangler en proptrækker eller en anden småting, så de opdager, hvor meget vi faktisk kan gøre for dem, siger hun og smiler.

Sådan gør du en tysker glad

Hvis du vil udleje dit sommerhus til tyske turister, er her nogle gode råd fra Esmark:Der findes sommerhuse i alle prisklasser, så det er ikke strengt nødvendigt at have pool og spa. Til gengæld er adgang til sauna, brændeovn og - især - internet meget efterspurgt.

Sørg for, at køkkenet er veludstyret. Når man er på ferie, vil man gerne hygge sig med god mad, så der skal være en stegepande, skarp køkkenkniv, proptrækker og alt, hvad der ellers hører til.

Tyskerne bliver glade, hvis sommerhuset også har både snapseglas, ølglas og champagneglas, så de kan nyde et glas sekt.

Danskere er vant til at spise morgenmad af en dyb tallerken og drikke kaffe af en kop. Tyskerne spiser müsli af en lille skål og drikker kaffe af krus.

Herhjemme vasker vi op i en balje. Tyskerne gør ikke, så de spørger derfor ofte efter en prop til køkkenvasken - også selv om der ligger en plastbalje i skabet nedenunder.

Hos udlejningsbureauet Esmark kan sommerhusejerne låne både vaskemaskine, græsslåmaskine og alt muligt fra et veludstyret værksted, fortæller marketingmedarbejder Mette Møller - her forklædt som "Byggemand Bob". Foto: Thomas Maxe

Sprechen Sie vestjysk?

Esmark står for udlejning af 2.300 sommerhuse langs vestkysten, fra Blåvand i syd til Vester Husby i nord. Gæsterne finder som regel sommerhuset online, men betjeningen foregår fra bureauets seks kontorer i sommerlandet. Det betyder også, at der er gang i et større byggearbejde med opførelse af nye kontorer i Houstrup, Vejers og Blåvand og en større renovering af det oprindelige hovedkvarter i Bjerregård nær Hvide Sande, hvor Esmark åbnede sit første kontor i 1965.

- Jeg har selv oplevet at stå på en tankstation i Nordsjælland, hvor en tysk turist var kommet ind for at klage sin nød over et sommerhus, som hun havde lejet. Tankstationen stod for udlevering af nøgler, og nu var turisten kommet i problemer, og så stod hun over for en stakkels ung mand, som ikke kun ét ord tysk. Hos Esmark kommer gæsterne ind til os for at hente nøgler og få udleveret information, og det er os selv, der står for service. Vi har også et serviceteam, der kan køre ud til sommerhuset, hvis de får brug for hjælp, forklarer Mette Møller.

Og ja, alle Esmark-ansatte kan selvfølgelig begå sig på tysk.

- Jeg er vokset op i Hvide Sande, hvor jeg havde et fritidsjob, så jeg har været vant til at tale lidt tysk, siden jeg var 13 år. Jeg kan godt lide sproget, og jeg endte også med at tage en bachelor i engelsk og tysk på handelshøjskolen i Herning, og det var egentlig meningen, at jeg ville rejse til Tyskland, men så mødte jeg min mand, og han syntes altså, det var bedst, at jeg blev her, siger hun og smiler.

Gode tyskkundskaber er desværre en mangelvare, men både Mette og kollegerne taler og skriver sproget så godt, at al markedsføringsmateriale bliver skrevet på tysk og først derefter oversat til dansk.

- Nogle af mine tyskfødte kolleger har bekræftet, at jeg har brugt den rigtige grammatik og så videre, men de kan alligevel se, at jeg har en dansk måde at skrive tingene på. Vi er lidt mere uhøjtidelige og uformelle, og det kan tyskerne faktisk godt lide. De ser os danskere som et venligt og afslappet folkefærd, siger Mette Møller.

Vil have tryghed

Esmark nøjes ikke med at nusse om gæsterne. Også husejerne får ekstra service.

- Nogle af dem bor langt væk, så vi tilbyder at holde øje med husene, arrangere græsslåning og så videre. Og så har vi vores eget vaskeri, hvor ejerne enten selv kan låse sig ind - døgnet rundt - og vaske sengetøj, eller også kan de låne værktøj fra vores ejergarage, hvis de selv lige vil fikse noget i sommerhuset, fortæller Mette Møller.

Det høje serviceniveau er ikke gratis, men det er der, Esmark gør en forskel fra de øvrige udlejningsbureauer.

- Tyskerne har en længere arbejdsuge og får ikke det samme i løn som danskere. Når de holder ferie, så skal alt bare klappe. De vil ikke bekymre sig, så de er glade for at være i Danmark, som har ry for at være et trygt og sikkert sted at holde ferie. Og hos os lægger de vægt på trygheden i, at vi kommer ud og hjælper dem, hvis de har brug for det, siger Mette Møller.

Esmark udlejer efter en "no cure, no pay"-model. Hvis sommerhuset ikke bliver lejet ud, koster det altså ingenting. Ellers betaler man en procentdel af lejeprisen i kommision til udlejningsbureauet, som tager sig af markedsføring, kundeservice og rengøring. Hvor meget procentsatsen er, ønsker Esmark af hensyn til den skarpe konkurrence ikke at oplyse.

0/0
Hvide Sande

Festival, frivillige og fed musik: Og festen forsætter hele lørdagen

Hvide Sande

Waterz lægger fra land med ny hjemmeside

Hvide Sande

Klar til strandrace på fede cykler: 120 deltagere kan få en vild oplevelse

Hvide Sande

En sørgelig og fantastisk verden udstilles i kunstnerboligen

Kultur

Danmarks største havefest opgraderer oplevelsen: Det ser lovende ud

Hvide Sande

Skibsværft bygger ny hal til større fartøjer: Ansatte slipper for kulde og regn

112

Mobiltelefon stjålet fra bord

Erhverv

Borgmesteren: Vi er helt bevidste om de trafikale udfordringer - og vi gør noget ved dem!