Annonce
Ringkøbing-Skjern

Sommerhusejer om ny renovationsordning: Det er ikke miljørigtigt

Sommerhusejer Jenny Skytte er ikke tilfreds med, at kommunen tvinger sommerhusejerne med i den nye affaldsordning, hvor affaldsspanden skal tømmes 38 gange årligt og stå langs vejen i sommerhusområdet. Arkivfoto
Jenny Skytte er vred over, at kommunen tvinger hende til at benytte en stor affaldsbeholder, som skal tømmes 38 uger om året. - Så meget affald har jeg slet ikke, så skraldemanden vil 20 gange møde en tom skraldespand, siger hun.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: Jenny og Knud Skytte fra Kolding har haft sommerhus på Nygårdsvej i Bjerregård siden 1984 – og har aldrig produceret de store affaldsmængder. Faktisk har den såkaldte bringeordning været fuldt tilstrækkelig for dem, men den står de og andre sommerhusejere til at miste.

Bringeordningen indebærer, at sommerhusejeren selv skal smide husholdningsaffaldet i molokker – for Jenny Skyttes vedkommende ved købmanden i Bjerregård.

Ringkøbing-Skjern Kommune indfører pr. 1. november en ny affaldsordning, der betyder, at alle husstande – også sommerhuse - skal have en todelt affaldsbeholder, så madaffald og almindeligt affald kan sorteres og puttes i hver sit rum.

Den hidtidige bringeordning har kostet Jenny Skytte beskedne 769 kroner årligt. Den nye ordning koster hende 1663 kroner. For de penge får hun udleveret en ny affaldsbeholder på 240 liter, som tømmes hele 38 gange om året. Det er ikke så meget den øgede udgift, der harmer hende – det er mere, at hun ser den nye ordning som skadelig for miljøet og skæmmende for området.

- Vi er to mennesker i husstanden, og en gang imellem har vi besøg af børnene, og vi lejer ikke huset ud. Vi producerer slet ikke affald nok til, at det kan betale sig for skraldebilen at stoppe op 38 gange om året for at tømme vores affaldsbeholder. Jeg forudser, at den i hvert fald 20 gange vil være tom. Jeg ved så ikke, om de vil bruge tid og kræfter på at se efter, om beholderen er tom, eller om de bare kobler den på lastbilen og tømmer den. Uanset hvad koster det jo energi, jo flere steder lastbilen skal stoppe. Vi er jo enige om, at vi skal passe på miljøet, og det synes jeg ikke, vi gør på denne måde, siger Jenny Skytte.

Hun ærgrer sig over, at Nygårdsvej i fremtiden vil blive skæmmet af skraldespande, som hver sommerhusejer skal stille ud langs vejen. Skraldebilen må nemlig ikke køre ind til husene.

- Det betyder jo, at vores skraldespand nærmest skal stå ud til vejen hele tiden, for vi er her jo ikke så ofte. Når vi forlader sommerhuset, skal vi jo stille spanden ud til vejen, selv om der måske blot er en enkelt affaldspose i den. Så bliver spanden tømt og bliver så stående ved vejen, indtil vi kommer tilbage, hvilket kan tage uger, forklarer Jenny Skytte.

- Skraldespandene vil skæmme, og de vil komme til at lugte og blive ulækre med madaffald, når de skal stå i solen uden skygge langs vejen. Og så vil de sikkert ofte vælte i blæsten. Kommunen har ikke tænkt sig om, når den kopierer en bymæssig affaldshåndtering ud til et sommerhusområde, siger Jenny Skytte.

Hendes kritik møder ingen forståelse hos teknik- og miljøformand John G. Christensen (S).

- Det er helt forfejlet. Vi har bragt bringeordningen til ophør, fordi ikke alle sommerhusejere var tilmeldt. Det betyder, at vi alligevel skal sende en skraldebil ud for at hente affald i sommerhusområderne hos de, der ikke var tilmeldt bringeordningen og tilmed tømme molokkerne. Det er alt for dyrt. Det er sådan, det hænger sammen, siger John G. Christensen.

Han erkender, at affaldsbeholderne kan vælte. Derfor forsynes de med lås, så affaldet ikke falder ud. Samtidig er det muligt for folk at anskaffe sig en inddækning, så affaldsbeholderen kan blive skjult og ikke skæmme, påpeger han.

Ny affaldsordning

Baggrunden for den kommende affaldsordning er, at Ringkøbing-Skjern Kommune skal hæve andelen af det affald, der bliver genanvendt fremfor at ryge direkte til forbrænding.

I øjeblikket ligger genanvendelsesprocenten i Ringkøbing-Skjern på cirka 31 procent, og det tal skal hæves til minimum 55 procent i 2025.

I dag bliver der årligt indsamlet cirka 14.500 ton dagrenovation i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det svarer til cirka 414 kilo pr. husstand om året. Heraf vurderes cirka 38 procent at være madaffald.

Med den nye ordning vil man årligt kunne genanvende op til 5500 ton madaffald, der kan bruges til at lave biogas.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Luftfartsekspert har svært ved at se idéen bag nyt flyselskab: 'Der er masser af ledig kapacitet på markedet'

Ringkøbing-Skjern

Fredagens coronatal: Ringkøbing-Skjern runder 300 smittede - men der er også godt nyt

Ringkøbing-Skjern

Nu må nordjyske minkavlere med raskmeldte besætninger sælge skindene - vestjyske kolleger må stadig ikke

Annonce