Annonce
Ringkøbing

Sommerhusejer: »Kommunen skyder sig selv i foden«

<p>Michael Kaa Andersen frygter at horisonten mod vest vil komme til at ligne »en lufthavn«.</p>

Havvindmøller vil banke ejendomsvurderinger i bund og reducere grundskylds-indtægter

Ikke mange har en udsigt som Michael Kaa Andersen.

Mod øst har Michael Kaa Andersen udsigt til et smukt hedelandskab - og adskillige vindmøller. Det er rigeligt, mener han.

Fra terrassen der omgiver familiens sommerhus i Klegod, højt oppe i klitterne, kan man se Vesterhavet strække sig ubrudt mod horisonten.

Vil man virkelig spolere denne kyst med vindmøller, spørger Michael Kaa Andersen, der kalder muligheden for en »æstetisk og økonomisk katastrofe«. Foto Mikkel Jezequel

Til den anden side skuer man hen over den vindomsuste hedeslette mod Ringkøbing Fjord; 160 tønder land enestående naturgrund omgiver liebhaverejendommen i sidste klitrække.

»Se der,« siger Michael Kaa Andersen, og peger mod de ti vindmøller på Holmsland lige vest for Ringkøbing.

»De er 10 kilometer væk, og de er kun halvt så høje som de møller de vil rejse kun fire-fem kilometer ude i havet; kommer de, bliver det som at bo i en lufthavn,« siger den københavnske erhvervsmand, der i 20 år har ejet sommerhuset på Holmsland Klit.

Eller rettere - et kompleks af bygninger, på det der hedder Baronens Grund. Indbegrebet af en liebhaverejendom.

Kommer havvindmøllerne, vil værdien af hans investering blive drastisk reduceret, frygter Michael Kaa Andersen.

»Ejendomsmægler Pernille Sams, der har specialiseret sig i at vurdere liebhaverejendomme, har anslået, at værdien af vores ejendomme vil falde med to tredjedele,« siger han.

»Nu har vi ikke planer om at sælge ejendommen,« fortsætter Michael Kaa Andersen.

»Men vi er kommet her i 20 år, og vi elsker stedet. Huset i klitterne er blevet genopført i lærketræ, og da den gamle gård og et par andre bygninger blev svært beskadiget i juleorkanen i 1999, genopførte vi dem; vi har i det hele taget gjort meget for passe på omgivelserne og sikre, at bygningerne på grunden passer ind i naturen.«

»Derfor gør det ondt på os, når man nu rejse kæmpevindmøller lige ud for en af de mest uspolerede kyststrækninger i Danmark. Det er en æstetisk katastrofe,« fastslår Micahel Kaa Andersen.

Annonce

En dårlig ide

Det er også en dårlig økonomisk ide, mener han.

»Møllerne vil - som Pernille Sams siger - betyde, at ejendommenes værdi vil falde, og det vil betyde, at skatteindtægterne falder; kommunen skyder sig selv i foden,« siger Michael Kaa Andersen.

»Det vil også ramme indtægterne fra turismen. Tyske turister er ved at være trætte af vindmøller. Kommer de herop, og ser en række af vindmøller ude i vandet med blinkende lys på toppen, gider de ikke komme her igen.«

Vindmøllerne vil også gøre det vanskeligere at finde finansiering til turismeprojekter langs denne del af Vestkysten, mener han.

»Jeg er i hotelbranchen, og jeg ved, at det er den slags forhold, investorer ser på; de er jo afhængige af, at der kommer turister for at få investeringen hjem igen,« fastslår Michael Kaa Andersen.

Annonce

Håber på besindelse

Michael Kaa Andersen håber på, at planerne om møller enten droppes eller at de i det mindste flyttes væsentligt længere ud på havet.

»Økonomisk er de eneste, der får noget ud af dem, de mennesker som investerer i møllerne; og med de lave priser på strøm, der er nu, er projektet afhængigt af, at det støttes med de penge, hr. og fru Danmark betaler i skat,« siger han.

»Så vidt jeg kan forstå, regner kommunen med, at møllerne vil skabe 50-60 arbejdspladser mere. For de arbejdspladser er man altså villig til at ødelægge kysten langs Holmsland Klit; og når møllerne først står der, er det i mindst en generation.«

»Man tænker heller ikke på, hvor mange arbejdspladser det vil koste, at turismen kommer til at gå ned, og at man får færre penge i kommunekassen fra ejendomsskylden.«

»Projektet er på alle måder en dårlig ide, og jeg håber, at politikerne besinder sig. Det er ikke for sent endnu,« siger Michael Kaa Andersen.

Annonce
Navne For abonnenter

Efterskoleforstander gennem 34 år springer ud som forfatter: - Om 50 år er bogen fuld af gode historier for mine oldebørn

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Sofus fra 5. klasse på Højmark Skole: - Det er meget vigtigere for mig at komme til håndbold igen end at komme tilbage i skolen

Coronavirus

Forsinket vaccineplan chokerer rejsebranchen: 'Vil det så ske igen - og til det værre?'

Annonce