Annonce
Hvide Sande

Sommerhusejer får ja til at udvide i sårbart naturområde i Nørre Lyngvig

Sommerhuset på Holmsland Klitvej 71 ligger forholdsvis isoleret i klitterne. Illustration fra kommunal dagsorden.
Flertal i teknik- og miljøudvalget vil give tilladelse til udvidelse af sommerhus, selv om administrationen anbefalede et nej; udvalgsmedlem mener, det er en forkert beslutning.
Annonce
NØRRE LYNGVIG: Administrationen anbefalede et nej, men flertallet i teknik- og miljøudvalget sagde ja efter at have været ude for at kigge nærmere på omgivelserne.
Derfor får ejeren af sommerhuset Holmsland Klitvej 71 lov til at nedrive det eksisterende sommerhus på 72 kvadratmeter og opføre et nyt på 105 kvadratmeter i stedet.
Det eksisterende sommerhus er i ét plan med tagpap og med en tagvinkel på 5 grader. Det nye ønskes opført i et plan med stråtag og en tagvinkel på 45 grader.
Det nye sommerhus får samme placering som det gamle - blot med udvidelse mod nord og øst, og en større højde på huset.
Enighed om beslutningen var der dog ikke. Flertallet i teknik- og miljøudvalget besluttede at godkende den ansøgte udvidelse; samtidig besluttede flertallet, at fremtidige sager vurderes individuelt og forelægges udvalget.
Et enkelt medlem var dog imod. Niels Rasmussen (SF) mente, at udvalget burde følge administrationen og sige nej.
- Den beslutning blev jeg bekræftet i ved at besigtige området, siger Niels Rasmussen.
Annonce

En uheldig retning

Det særlige ved sommerhuset på Holmsland Klitvej 71 er, at det ligger i et område mellem Nr. Lyngvig og Hvide Sande med enkelte gamle og forholdsvis små sommerhuse spredt i et klitlandskab, administrationen betegner som "meget sårbart".
I kommunens landskabskarakter-analyse betegnes området som et særligt karakteristisk og oplevelsesrigt landskab, da hele landskabsområdet er præget af både geologiske, kulturbetingede og naturmæssige oplevelsesværdier.
Hele klitlandskabet er præget af særlige udsigter, der kan opleves på langs og på tværs af landskabet, så der er tale om et landskab, der i særlig grad bør beskyttes, mener administrationen.
Niels Rasmussen er enig.
-  Andre steder i kommunen har udviklingen på sommerhusområdet taget en uheldig retning med tæt bebyggelse og udvidelser ind i klitterne for at give plads til flere og flere turister. Det er er noget, der slider på vores natur. Områder med spredte små huse på de åbne vidder skal have lov til at blive liggende i fred.
Annonce

En ny praksis

Mens Niels Rasmussen altså ønskede et nej til den ønskede udvidelse, havde flertallet ikke de samme betænkeligheder.  Det besluttede samtidig, at fremtidige sager vurderes individuelt og forelægges udvalget.
- Vi lægger op til, at vi tilpasser os ønsker om for eksempel at kunne etablere bedre sanitære forhold i de små sommerhuse. Til gengæld vil vi også have hånd i hanke med, hvordan det ser ud - for eksempel om der kommer stråtag på, eller huset bliver holdt i jordfarver, siger udvalgsformand John G. Christensen (S).
Det er dog ikke en løsning, Niels Rasmussen er glad for.
- Jeg er bange for, at det bliver en glidebane. Vi skal selvfølgelig have plads til turister, men det må være i afgrænsede områder, så vi kan friholde områder med særlige landskabelige værdier, siger han.
Administrationen regner i øvrigt med, at man frem over vil få flere af denne type sager med sommerhuse, der har ligget i disse naturområder i mange år, inden der blev udlagt sommerhusområder på Klitten.
Annonce
Annonce
Vestjylland

Fastholder: - Jeg så ulven

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce