Annonce
Danmark

Anmeldelse af 'Sommerdahl': Hyggeligt med nye mord i guddommeligt smukke omgivelser

De tre bærende kræfter i "Sommerdahl": Laura Drasbæk, Peter Mygind og André Babikian. Der er lagt op til et trekantsdrama i sæson 2. Foto: Henrik Petit/TV 2
TV 2 Charlie er tilbage med ny sæson af "Sommerdahl", hvor solen altid skinner, og hvor vi seere kan få lov at slappe af og have det lidt hyggeligt.

Tilhængere af realisme behøver ikke at tænde for TV 2 Charlie om søndagen, hvor kanalen sender anden sæson af krimiserien "Sommerdahl". Og utålmodige realister må tilrådes at holde sig langt væk. For "Sommerdahl" er en langsommelig-langt-ude-serie.

Her et par eksempler fra utopia-listen: Det er altid sommer i guddommeligt smukke Helsingør. I løbet af en sommer bliver der begået en håndfuld mord (det reelle tal er 17 drab fra 1992 til 2016). Ingen taler i munden på hinanden. Det lokale politi kan nøjes med at arbejde med én sag ad gangen.

Læg dertil et slæbende opklaringstempo, for det tager to afsnit at løse en mordgåde, blandt andet fordi tiden går med omhyggelig kameraføring med hang til stemningsskabende detaljer og overflødige replikker.

Man har for eksempel aldrig hørt Clint Eastwood sige: "Jeg henter lige bilnøglerne", men sådan taler man i "Sommerdahl", hvor man også efter mordet på en hjemvendt rockstjerne når til følgende konklusion på politistationen: "Den koncert kommer de da til at aflyse?"

Annonce

Alt som det plejer

Men, men men ... Som bekendt er langsommelighed en mangelvare for det stressede og moderne menneske, der tilrådes at sætte tempoet ned. Og det er netop, hvad "Sommerdahl" gør, hvilket formentlig er en af forklaringerne på, at en halv million fulgte med i den første sæson. Man slapper af i dens selskab.

De mange fans behøver ikke at frygte forandringer. Her er stadig bølgeskvulp i solen, dvælende nærbilleder af mennesker i dybe tanker, maleriske dronebilleder af Helsingør og Kronborg og den samme fortælle-struktur.

Der er smukt på den danske østfront, og skønheden dyrkes i "Sommerdahl". Her med Laura Drasbæk i front af solnedgangen. Foto: Mike Kollöffel/TV 2

Det begynder altid med et mord, og mens vi på Barnaby-vis prøver at gætte med på, hvem morderen er, er der igen hjemmebag på politistationen, chefen er igen lidt utilfreds, og generationskløfterne dyrkes, som de plejer, når stationens yngste betjent - han hedder selvfølgelig Benjamin - ikke fatter, hvad de modne kolleger siger og gør og omvendt.

De tre altoverskyggende hovedpersoner er igen Peter Mygind som arbejdsnarkomanen og chefefterforskeren Dan Sommerdahl, der elsker sin kone, morgensvømning i havet og en god omgang diskodans. Hans flid truer med at koste ham ægteskabet med chefkriminaltekniker Marianne, spillet af Laura Drasbæk. Begges bedste ven er kollegaen Flemming Torp - en macho-mand med hang til at tegne portrætter - spillet af André Babikian.

Annonce

Store følelser

Her i begyndelsen af den nye sæson forsøger Dan stadig at redde stumperne af det 25 år lange ægteskab ved at søge orlov for at få Marianne med ud på eventyr. Flemming slås med sine egne, hemmelige følelser for Marianne, og Marianne kæmper med at finde sig selv.

Særligt samspillet mellem de tre er rørende og indlevende, men forhåbentlig kommer Babikian mere på banen her i sæson to og ud af rollen som den korrekte og pæne.

Gæsteskuespillerne har fungeret svingende, men Therese Glahn er i de to nyeste afsnit en god formidler af store følelser, og det er netop følelser, der er seriens omdrejningspunkt - hvad enten det er hovedpersonernes eller mordernes, hvis motiver altid udspringer af en sørgelig historie, vi kan identificere os med.

Der grædes mange tårer, men der er også masser af komik og langt til Hollywoods dyrkelse af højt tempo, uhygge, chok, vilde biljagter og alt for mange øretæver og håndvåben.

Selv skurkene løber langsomt i "Sommerdahl", og når de forsøger at svømme væk, er de ved at drukne. Arrestationer foregår for det meste fredeligt og "kom-du-med-mig-agtigt". Selv uhyggen er hyggelig.


Selv skurkene løber langsomt i "Sommerdahl", og når de forsøger at svømme væk, er de ved at drukne.

Uddrag af anmeldelsen


Hvis man i livet længes efter at gå tilbage, er det, fordi man ikke tør gå frem, lyder chefens råd til Marianne. "Sommerdahl" går igen steder. Den er, som den plejer, og det er en del af den afslappende charme.

Dan Sommerdahl (Peter Mygind) og Flemming Torp ( André Babikian) på havnen, hvor Sommerdahls båd er evighedsparkeret - på land. Foto: Mike Kollöffel/TV 2

TV 2 Charlie: 2. sæson består af otte afsnit- denne anmeldelse baserer sig på de to nyeste. Premiere på TV 2 PLAY (fra morgenstunden) og TV 2 Charlie 28. februar kl. 20.55. Nye afsnit hver søndag. Skrevet af Lolita Bellstar (frit efter Anna Grues romanserie), instrueret af Carsten Myllerup, produceret af Sequoia Global Alliance i samarbejde med bl.a. tyske ZDF med støtte fra Helsingør Kommune.

Annonce
Sport For abonnenter

Plus og minus til lokale fodboldhold: RIFs andethold overrasker med sejr over tophold, forventet sejr til Spjald og nederlag til to serie 3-mandskaber

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce