Annonce
Ringkøbing

Solvarme over Ringkøbing hele året

Direktøren for Ringkøbing Fjernvarm, Jesper Skovhus Andersen sammen med ScandiMirs direktør, Carsten Boye Bisonnel, da parabolen Aurora blev opstillet. Ringkøbing Fjernvarme har købt parabolen, der således vil blive stående foran varmecentralen i Rindum. Arkivfoto.

Virksomheden ScandiMir Solar har afsluttet solvarme-test ved fjernvarmeværket i Ringkøbing; det viser, at parabolanlæg kan producere varmt vand - selv på årets korteste dag.

RINGKØBING: Der var ikke særlig meget sol over Ringkøbing i december; alligevel er Michala Bruhn Petersen, vicedirektør i virksomheden ScandiMir/Aurora, mere end tilfreds.

En stor del af 2017 har firmaet nemlig forsøgsvis haft en solvarme-parabol opstillet ved Ringkøbing Fjernvarmes central i Rindum.

Ringkøbing Fjernvarme har i forvejen 30.000 kvadratmeter solvarmepaneler lige i nabolaget, men Aurora-parabolen er noget særligt, idet den er computerstyret, så den hele tiden følger solen.

- Det betyder, at selv på årets korteste dag kan parabolen producere, bare solen skinner, siger Michala Bruhn Petersen.

Hun er overordentlig glad for det samarbejde, ScandiMir har haft med varmeværkerne i henholdsvis Ringkøbing og - af alle steder! - Solrød.

- De har virkelig været fantastiske at samarbejde med hele vejen igennem, fastslår hun.

Formålet med at have de to paraboler opstillet i øst- og vest-Danmark har været at teste dem under alle vejrforhold.

Drejelig antenne

Parabolerne har været gennem to testfaser, fortæller Michala Bruhn Petersen.

- Testfase to blev afsluttet succesrigt i december 2017 med verificering af effektiviteten i den mørkeste måned på de danske breddegrader - og milepælen blev nået, siger hun.

- Det vil sige, at Aurora kan producere hele året rundt - hvis solen skinner.

Hele efteråret har ScandiMir finpudset Aurora, og anlægget er nu klar til serieproduktion med et 25 procent større spejlareal samt muligheden for at starte op allerede kort tid efter, solen er stået op.

- Bliver effektiviteten for høj, drejes anlægget straks ud af solen. Kommer der for kraftige vindstød, drejer Aurora også automatisk ud af vinden, siger Michala Bruhn Petersen.

Anlægget er altså ved at være klar til serieproduktion, og det er der åbenbart andre, der har lagt mærke til.

ScandiMir er således blevet nomineret til Denmark Bridge Award 2018 - en pris, der er indstiftet for at hylde dem, der tør tænke større og anderledes. Sidste år vandt Genmab prisen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce