Ringkøbing

Solvarme over Ringkøbing hele året

Direktøren for Ringkøbing Fjernvarm, Jesper Skovhus Andersen sammen med ScandiMirs direktør, Carsten Boye Bisonnel, da parabolen Aurora blev opstillet. Ringkøbing Fjernvarme har købt parabolen, der således vil blive stående foran varmecentralen i Rindum. Arkivfoto.

Virksomheden ScandiMir Solar har afsluttet solvarme-test ved fjernvarmeværket i Ringkøbing; det viser, at parabolanlæg kan producere varmt vand - selv på årets korteste dag.

RINGKØBING: Der var ikke særlig meget sol over Ringkøbing i december; alligevel er Michala Bruhn Petersen, vicedirektør i virksomheden ScandiMir/Aurora, mere end tilfreds.

En stor del af 2017 har firmaet nemlig forsøgsvis haft en solvarme-parabol opstillet ved Ringkøbing Fjernvarmes central i Rindum.

Ringkøbing Fjernvarme har i forvejen 30.000 kvadratmeter solvarmepaneler lige i nabolaget, men Aurora-parabolen er noget særligt, idet den er computerstyret, så den hele tiden følger solen.

- Det betyder, at selv på årets korteste dag kan parabolen producere, bare solen skinner, siger Michala Bruhn Petersen.

Hun er overordentlig glad for det samarbejde, ScandiMir har haft med varmeværkerne i henholdsvis Ringkøbing og - af alle steder! - Solrød.

- De har virkelig været fantastiske at samarbejde med hele vejen igennem, fastslår hun.

Formålet med at have de to paraboler opstillet i øst- og vest-Danmark har været at teste dem under alle vejrforhold.

Drejelig antenne

Parabolerne har været gennem to testfaser, fortæller Michala Bruhn Petersen.

- Testfase to blev afsluttet succesrigt i december 2017 med verificering af effektiviteten i den mørkeste måned på de danske breddegrader - og milepælen blev nået, siger hun.

- Det vil sige, at Aurora kan producere hele året rundt - hvis solen skinner.

Hele efteråret har ScandiMir finpudset Aurora, og anlægget er nu klar til serieproduktion med et 25 procent større spejlareal samt muligheden for at starte op allerede kort tid efter, solen er stået op.

- Bliver effektiviteten for høj, drejes anlægget straks ud af solen. Kommer der for kraftige vindstød, drejer Aurora også automatisk ud af vinden, siger Michala Bruhn Petersen.

Anlægget er altså ved at være klar til serieproduktion, og det er der åbenbart andre, der har lagt mærke til.

ScandiMir er således blevet nomineret til Denmark Bridge Award 2018 - en pris, der er indstiftet for at hylde dem, der tør tænke større og anderledes. Sidste år vandt Genmab prisen.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm

Kæmpe fremgang i Brugsen i Hemmet: Der er ansat mere personale for at følge med

Hvide Sande

Blandt legeland, bowling og spillemaskiner: - Fantastisk med sådan et sted til dårligt vejr

Erhverv

21-årige Benjamin har åbnet sin egen webshop: Det kunne jeg gøre bedre

Vestjylland For abonnenter

Turister holder købmænd i live

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Mindeord

Mindeord: Michael bevarede humøret og det positive syn på livet

Vestjylland For abonnenter

Ormefiskeriet i Varde Å vil formentlig blive begrænset

112

Badegæst i nød reddet op af havet

Hvide Sande

Fanø har taget principiel kamp: Nu fjernes forlist Hvide Sande-kutter i 11. time

Annonce