Annonce
Tarm

Solskins-galleri fra Bork: Vikinger nyder at være tilbage på havnen

Klæder skaber folk: Sara Torp Åkesson (t.v.) og Kristine Højlund indgår henover sommeren i den faste stab på Bork Vikingehavn, der lørdag genåbnede efter længere tids nedlukning under corona-krisen. Foto: Henrik Breum
Efter længere tids corona-nedlukning er der nu atter masser at opleve rundt om på mange af Ringkøbing-Skjern Museums besøgssteder. I Bork er vikingerne glade for at være tilbage på havnen.
Annonce

Bork: Når man bor i et hus, der er en tro kopi af en bolig fra omkring år 900, tager det lidt tid at få matriklen fyret op i starten af sæsonen; trods blå himmel og noget, der minder om en sommerlig lørdag i Bork.

Derfor er der også lidt røg i køkkenet 'hjemme' hos Charlotte Trip Clark, der har tændt op i husets to stenovne. Sammen med sine døtre, Ellen på otte og 13-årige Emily, nyder den 49-årige kiropraktor fra Skjern på alle måder at være tilbage i varmen.

Som følge af frygten for spredning af coronavirus har Bork Vikingehavn - og Ringkøbing-Skjern Museums øvrige besøgssteder - gennem længere tid været lukket land, men nu bliver der atter snittet, syet, brygget og bagt på Vikingevej 7:

- Vi har længtes efter at komme herud. Det giver ro at være her - uden it og telefoner. Jeg kan godt li', at børnene får lært noget praktisk arbejde - for eksempel at tænde et bål uden hjælp fra en voksen, siger Charlotte Trip Clark, der i 2013 - efter 21 år i England - vendte hjem til Skjern sammen med døtrene.

På Bork Vikingehavn trives de med livsstilen som frivillige formidlere, der er klar til at svare på spørgsmål fra gæster, som også selv kan forsøge sig med lidt praktisk arbejde, hvis det skal være.

Vi ser ind i et millionunderskud, men nu kan vi begynde at hente noget af det tabte, og det er jo lidt fantastisk.

Mette Bjerrum Jensen, direktør, Ringkøbing-Skjern Museum

Annonce

Direktør i godt humør

Lidt derfra står Mette Bjerrum Jensen og kigger ud over Falen Å. Direktøren for Ringkøbing-Skjern Museum er fornøjet med udsigten - også til den sommer, der venter:

- Det er så fantastisk, at der kommer mennesker ind i vikingetiden igen. Det har vi ventet på virkelig længe. Folk har store, brede smil på, når de kommer her, så det er en dejlig følelse at stå med.

Mette Bjerrum Jensen kan næsten ikke få armene ned, når hun tænker på, at der inden længe også bliver tyske turister at spotte blandt gæsterne:

- Det er virkelig afgørende for, at vi har en vikingehavn - og at vi har et museum i det hele taget. Vi vil gerne se mange danskere på vores besøgssteder, men vi er ikke nok i vores land til at gøre det ud for tyskerne, så det er afgørende, at de kommer.

Museumsdirektøren har dog forlængst indset, at 2020 kommer til at give underskud på kontoen, for forårssæsonen er normalt ret god:

- Vi ser ind i et millionunderskud, men nu kan vi begynde at hente noget af det tabte, og det er jo lidt fantastisk. Så underskuddet bliver forhåbentlig ikke seks millioner, som vi havde frygtet, hvis grænserne ikke var blevet åbnet. Det bliver måske et par millioner eller tre, siger Mette Bjerrum Jensen.

Annonce

Lune sokker i solen

Som frivillige formidlere på Bork Vikingehavn får Ellen, Emily og deres mor gratis logi - og masser af oplevelser, der har stor værdi:

- Det er ikke helt som at tage i sommerhus, men det er tæt på. Når der ikke lige er andet i kalenderen i ferier og weekender, så er vi herude, siger Charlotte Trip Clark.

I 2019 tilbragte familien 35 dage i de idylliske omgivelser i den sydlige ende af Ringkøbing Fjord, og det bliver sikkert også på det niveau i år, vurderer den selvstændige kiropraktor.

Et lidt længere ophold på vikingehavnen venter der 29-årige Sara Torp Åkesson og to år ældre Kristine Højlund, idet de to kvinder indgår i staben af fastansatte:

- Vi har gået og ventet på det her det meste af foråret. Vi er så glade for at være her igen, siger Kristine Højlund, der - sammen med makkeren - sidder og nørkler med nålebinding.

Sara Torp Åkesson forklarer, at nålebinding er vikingetidens svar på hækling - og at hendes håndarbejde under en himmel så blå på denne pinselørdag ender med at blive til et par lune sokker.

Otte-årige Ellen fra Skjern giver gerne sin mor, Charlotte Trip Clark, et hjerteligt kram, for det er skønt at være frivillig formidler på Bork Vikingehavn - en livsstil, som familien har dyrket i tre-fire år. Foto: Henrik Breum
Direktøren for Ringkøbing-Skjern Museum, Mette Bjerrum Jensen (t.v.), og lederen af formidlings-teamet på Bork Vikingehavn, Birgitte Moos Farsø, strålede om kap med lørdagens pinsesol, da der atter blev lukket gæster ind til den populære attraktion. Foto: Henrik Breum
På Bork Vikingehavn er der rige muligheder for at komme ned i gear. Foto: Henrik Breum
29-årige Sara Torp Åkesson (t.v.) og 31-årige Kristine Højlund sidder i det fri og nørkler med nålebinding. Foto: Henrik Breum
49-årige Charlotte Trip Clark fra Skjern har tændt op i stenovnen i det hus, hvor hun og døtrene Emily og Ellen tilbringer en del tid henover sommeren på Bork Vikingehavn. Foto: Henrik Breum
Dejlig er den himmelblå over Bork Vikingehavn på denne sidste lørdag i maj. Foto: Henrik Breum
Otte-årige Ellen på vej ud i den lille verden, der emmer af gode fortællinger i Bork Vikingehavn. Foto: Henrik Breum
Sommerlig sol over Bork Vikingehavn. Foto: Henrik Breum
Bork Vikingehavn pinselørdag. Foto: Henrik Breum
Bork Vikingehavn pinselørdag. Foto: Henrik Breum
Bork Vikingehavn pinselørdag. Foto: Henrik Breum
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce