Læserbrev

Solidaritet i Produktionsdanmark: Regeringen hjælper ikke de nedslidte

Det er ikke en fiks og færdig model, for vi får den bedste model i forhandling med arbejdsmarkedets parter.

Læserbrev: Vi bor i Produktionsdanmark. Her møder jeg mange mennesker, der ser behovet for en ret til tidlig folkepension, og bakker mig op i Socialdemokratiets ønske om at indføre den rettighed. For mig viser det tydeligt, at mange her i landsdelen besidder den solidaritet, som regeringen ikke gør.

For i stedet for at bruge sin energi på finde løsninger for dem, der er nedslidte og dem, der kom først ind på arbejdsmarkedet, så har regeringen travlt med at lægge røgslør ud. Kristian Jensen får Finansministeriet til at spytte det ene notat efter det andet ud. Kun beregnet til at skabe tvivl om vores forslag. Fælles for dem er, at de ikke forholder sig til det forslag om ret til tidlig folkepension, vi rent faktisk har lagt frem.

Lars Løkkes regering har travlt med at forplumre debatten for at fjerne fokus fra substansen. Det helt store spørgsmål er: Hvad vil regeringen gøre for de nedslidte og dem, der kom først ind på arbejdsmarkedet?

Deres generalieblad er ikke betryggende. Løkke stort set afskaffede efterlønnen. Regeringen forsøgte at hæve pensionsalderen med yderligere et halvt år, og regeringen har systematisk skåret ned på Arbejdstilsynet, der ellers kunne give folk et mindre slidsomt arbejdsliv.

Nu er Lars Løkke så, hårdt presset, gået med til at se på seniorførtidspensionen. Vi vil gerne forbedre ordningen, men det er en ganske anden ordning end den, vi lægger op til med tidlig folkepension. Seniorførtidspension skal du visiteres til, og den tildeles kun folk, der er syge og slidt helt ned. Vi vil give folk en mulighed for at forlade arbejdsmarkedet med rank ryg.

Vi har lagt en model frem med syv principper for en ret til tidlig folkepension. Det er ikke en fiks og færdig model, for vi får den bedste model i forhandling med arbejdsmarkedets parter. Særligt med fagforeningerne, da det er deres medlemmer, vi vil hjælpe. Vi vil bruge tre milliarder kroner årligt på ordningen. Det svarer til, at hver ottende, der er på arbejdsmarkedet i en høj alder, kan gå tre år før. Det vil være endnu flere, hvis ordningen bliver to-årig. Vi ved godt, at vi ikke nødvendigvis løser alle problemer, men det er et vigtigt skridt i den rette retning.

Det skridt vil vi i Fødevareforbundet NNF og i Socialdemokratiet tage. Det vil Venstre og resten af regeringen ikke.

0/0
Klumme

Ugens Prædiken: Påskemorgen er som en håbets hilsen fra Guds fremtid

Klumme

Martine om at blive gammel: Måske er det andet end medicin og ømme muskler?

Klumme

Ugens Prædiken: Mere kærlighed, end vi fatter og forstår

Klumme

Kommer du til årets grundlovsfest?

Leder For abonnenter

Ikke kun events sætter os på landkortet

Selvfølgelig er det vigtigt, at vort lokalområde er kendt uden for kommunegrænsen - og gerne for at have noget unikt og genialt, der kan lokke så mange gæster til som overhovedet muligt. For flere gæster giver som regel flere penge i kommunekassen, og flere penge i kassen gør næsten altid godt. Derfor er det helt fint, at kommunen barsler med en såkaldt ny eventstrategi, der skal være med til at brande kommunen både nationalt og internationalt. Det er da heller ikke overraskende, at et flertal af politikere i byrådet netop har sagt god for at skyde penge i den nye eventstrategi. Det politiske ja betyder samtidig et ja til, at der skal sættes kommunale penge af til tre såkaldte fyrtårns-events. Indtil videre er der sat to millioner kroner af over to år til at udvikle den grønne elbilevent Westwind24, hvor de to, der fik ideen, komiker Jan Gintberg og tv-journalist Anders Agger, nok skal være med til at give det stort anlagte elbilarrangement en snert af kendiseffekt. Derudover er vandsportsfestivalen Waterz i Hvide Sande sikret et kommunalt tilskud på 875.000 kroner om året til og med 2021. Ifølge strategien kunne det tredje event i rækken ligge inden for sport, kultur eller erhverv. Det lyder alt sammen ganske spændende, selv om ingen ved, hvad Westwind24 og Waterz skaber af meromsætning og plusser på bundlinjerne hos områdets erhvervsliv. Der er heller ingen, der ved, hvor mange penge der skal sendes efter det tredje event. Nogen vil sikkert mene, at det er sådan lidt sortseer-agtigt at stille spørgsmålstegn ved, om nye tanker om branding nu også giver sorte tal på bundlinjen. De samme vil sikkert sige, at det er en langsigtet investering, det er svært at sætte kroner og øre på. Hvad der var godt i går, er måske ikke så godt i morgen. Når det er sagt, er det alligevel godt at konstatere, at det ikke var hele byrådet, der helt ukritisk nikkede ja til at lede efter et event nummer tre. Den nyslåede løsgænger Svend Boye Thomsen stemte imod, og Kristendemokraterne valgte at tage det, der hedder forbehold. "Medmindre der falder en appelsin ned i vores turban med en event, der er rigtig svær at sige nej til, så mener vi ikke, at den økonomiske situation er til at bruge mange penge på tre store projekter". Sådan lød det i byrådssalen fra Jens Erik Damgaard, der talte på vegne af den kristendemokratiske byrådsgruppe. Den melding lyder fornuftig, for skattekronerne kan måske gøre bedre gavn andre steder lige her og nu, hvor den står på udfordringer med besparelser på det kommunale budget. Derfor: Vent med event nummer tre, til Westwind24 og Waterz har bevist, at det er vejen frem. Indtil da er der meget andet, der på bedste vis er med til at sætte os på de der landkort.

Klumme

Amagerpigens tak til Bork Havn Efterskole: I var vinden under mine vinger