Navne

Solhverv som billed- og lydbog: Kunstneriske barndomsvenner holdt bogreception i Ringkøbing

Fryd Frydendahl og Lars Greve havde travlt med at signere bøgrer. Foto Poul Osmundsen.
Rådhushallen i Ringkøbing var fredag eftermiddag rammen om offentliggørelse af usædvanligt bogprojekt; nu er udstillingen "Solhverv" også blevet et bogværk.

RINGKØBING: Fredag var årets længste dag, så det var det helt rigtige tidspunkt for de kunstneriske barndomsvenner Fryd Frydendahl og Lars Greve til at lancere deres billed- og lydbårne bogværk, "Solhverv".

Og da udstillingen af samme navn, som værket bygger på, sidste år havde premiere i Rådhushallen i Ringkøbing, var det selvfølgelig også passende, at det var netop her, værket blev præsenteret for offentligheden.

Bogprojektet Solhverv søger - lige som sidste års multimedie-udstilling - gennem lyd og billeder at indkapsle den vestjyske ånd. Fryd Frydendahl og Lars Greve er begge vokset op i Vestjylland, og med udgangspunkt i deres fælles tilhørsforhold fulgte de egnens borgere på tværs af livssituationer og sogneskel, og skabte værket sammen med dem.

Nu er det altså blevet til et selvstændigt kunstværk, udgivet på forlaget Roulette Russe, der har specialiseret sig i kunstbøger.

Helene Gamst fra forlaget var spændt på, hvordan vestjyderne vil tage mod værket.

- Kunstnerne har haft frie hænder til at bestemme udformningen af det. Vi beskæftiger os med kunst i alle former, men for os er det første gang, vi udgiver et værk, der bygger på både billeder og lyd, sagde hun.

De to kunstnere var selvfølgelig også spændte på modtagelsen af "Solhverv". De har arbejdet intenst med værket gennem længere tid, Fryd Frydendahl blandt andet ved at skabe billedcollager, der bygger på det oprindelige værk.

Adskillige var fredag mødt op for at købe bogen, der udkommer i 300 signerede eksemplarer.

De kan købes enten gennem den lokale boghandler eller direkte fra forlaget.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
112

Ung sejler blev reddet i land - nu mangler båden

Sommerland

’Lille Louisiana’ ligger i Videbæk: Jeg blev helt imponeret, da jeg så bygningen

Mindeord For abonnenter

Til minde om et liv: Gurli smurte madpakker til de børn, der ikke havde én med

Hvide Sande

Hvide Sande-fisker fangede torsk med plastikemballage i maven

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

Vestjylland For abonnenter

Mellem hærværksmænd og Facebook-krigere: Alle siger, de vil redde ulven

Ringkøbing-Skjern

Efter timelang eftersøgning: Helikopter finder ung sejler i god behold i vandet

Vestjylland

DNA-test fastslår: Det var en ulv som dræbte stor kvie ved Råsted

Annonce