Annonce
Vestjylland

Solen er dejlig – men ikke helt ufarlig. Hos Kaj Bech får de tilbudt gratis solcreme

Ulrich Pedersen (th) har 40 års jubilæum hos Kaj Bech. Han har kun kendskab til ét tilfælde af hudkræft blandt anlægsgartnerne. Hans folk kan få gratis solcreme, hvis de ønsker det. Foto: Thomas Maxe
Udeliv er godt, men solen øger risikoen for hudkræft. Derfor tilbyder Kaj Bech solcreme til anlægsgartnerne
Annonce

HOLSTEBRO: ”Solen er dejlig, og når den skinner, bli’r man så brun på næse og kinder”.

Sådan lyder det i sangen ”Hej sol, skin på mig” – kendt fra filmen ”Far til fire i højt humør”. Og der er da noget sandt over, at ”solen kan sætte liv i os alle, så vi rigtig får lyst til at tralle”.

Men som så meget andet af det, vi holdt af i 1970’erne, så ved vi i dag, at solen også kan være farlig. Tusindvis af danskere får hvert år konstateret hudkræft, og solskoldning øger risikoen.

Både Arbejdstilsynet og faglige organisationer har advaret mod risikoen for hudkræft og opfordret til, at man beskytter sig. Men indtil videre er der ikke nogle egentlige lovregler på området.

Derfor er det op til virksomhederne og udearbejderne selv, hvor langt de vil strække sig for at beskytte sig.

Cirka en tredjedel af entreprenørfirmaet Kaj Bechs 180 ansatte arbejder med pleje af udearealer, lige fra græsklipning til større omlægninger af haver og parker. Og her er de bevidst om risikoen.

- Jeg talte med en hudlæge engang. Han kiggede på mit ansigt og mine solbrændte arme og sagde, at jeg skulle huske at bruge solcreme, for ellers ville jeg blive patient hos ham om 10 år, fortæller anlægsgartner Find Kristensen, som tilfældigvis går og luger ukrudt foran selv samme hudlæges praksis, da avisen møder ham.

Hudkræft

  • 14.500 danskere får hvert år konstateret hudkræft, og 2300 får konstateret modermærkekræft. Sygdommen rammer lidt flere kvinder end mænd.
  • Ultraviolet stråling fra sollys og solarier øger risikoen for kræft i huden, især på isse, hænder og ansigt, hvor huden er tynd.
  • Heldigvis er hudkræft ofte nem at få øje på, inden sygdommen udvikler sig, så langt de fleste overlever behandlingen.
  • Den bedste forebyggelse er de tre S’er: Skygge, solcreme og solhat.

Hans yngre kollega Katrine Eriksen, der også er udlært anlægsgartner, arbejder i en sommervenlig tank-top, hvor skuldre og arme er blottede. Men hun har taget sine forholdsregler.

- Jeg har smurt mig med en faktor 50-solcreme fra morgenen, så jeg tænker bestemt på det. Jeg vil jo gerne beholde min unge hud, siger hun og smiler.

Annonce

Solcreme og planlægning

De to makkere bliver grinende enige om, at dét løb nok er kørt for Find Kristensen, men han har nu også taget hudlægens råd til sig, så også han har husket solcremen i dag.

- Det kan være lidt irriterende, hvis huden bliver fedtet, og støvet hænger ved, men man er jo nødt til at tænke på konsekvensen, hvis man ikke bruger solcreme. Men vi har nu også den fordel, at vi arbejder i selvstyrende teams, så vi kigger på vejrudsigten og planlægger efter, at vi for eksempel kan undgå at sidde i et blomsterbed ude midt på en vej, når solen er stærkest. Så kan vi tage det på et tidspunkt, hvor der er skygge, forklarer han.

Katrine Eriksen går ude i solen som anlægsgartner, men hun beskytter sig med solcreme. Foto: Thomas Maxe

De to anlægsgartnere ser dog ikke noget behov for at lovgive om solbeskyttelse.

- Kaj Bech gør rigtig meget for, at vi skal have det godt. Og vi kan jo få solcreme, hvis vi vil have det – og kasketter med skygge. Men også på andre måde sørger de for at passe på os: Vi har for eksempel lige fået nye hækklippere, som ikke kun klipper bedre. De er også mindre anstrengende at bruge, så vi bedre kan holde til det her job i mange år, siger Find Kristensen.


Det kan være lidt irriterende, hvis huden bliver fedtet, og støvet hænger ved, men man er jo nødt til at tænke på konsekvensen, hvis man ikke bruger solcreme.

Find Kristensen, anlægsgartner


Katrine Eriksen supplerer:

- Kaj Bech var også en af de første virksomheder i byen til at sætte håndsprit-automater op, da coronavirus bredte sig. Der blev sat skilte op alle vegne, og vi fik håndsprit i alle biler, så jo, de er gode til at passe på os – og gør også mere, end de har pligt til, siger hun.

Annonce

Frivillighed fungerer godt

Ulrich Pedersen, der er teamleder for parkafdelingen hos Kaj Bech, bekræfter, at frivillighed og samarbejde fungerer bedst hos virksomheden.

- Der er naturligvis nogle love, som skal overholdes, for eksempel brug af sikkerhedsfodtøj og nogle steder også hjelm og refleksvest. Det gør vi faktisk ret meget ud af at hjælpe hinanden med at huske. Men ellers fungerer det godt, at vi frivilligt finder ud af, hvad der er brug for. Og hvis et forslag til at gøre arbejdet bedre lyder som en god idé, og prisen ikke er helt hen i vejret, så sætter vi det i værk, siger Ulrich Pedersen.

Tilbuddet om gratis solcreme er et af eksemplerne på et forslag fra medarbejderne, som fik en venlig modtagelse. Og i det hele taget er Kaj Bech stærkt optaget af et sikkert arbejdsmiljø.

- Arbejdstilsynet anbefalede os at føre rapport over ”nærved-ulykker” og analysere de situationer, hvor det var lige ved at gå galt, så vi kan lære af det. Og så sagde de, at det kunne halvere antallet af arbejdsulykker. Vores chef lovede smørrebrød, hvis der kom mindst 100 rapporter, så medarbejderne var flittige, og efter to år må vi konstatere, at Arbejdstilsynet fik ret: Vi har faktisk halveret ulykkerne, siger Ulrich Pedersen.

Annonce

Dejligt at arbejde ude

I løbet af hans 40 år i virksomheden har han kun kendskab til ét tilfælde af hudkræft, men det er bestemt et fokusområde, og han er glad for, at medarbejderne er flittige til at bruge solcreme.

Selv om anlægsgartnerne beskytter sig, så er de nu alligevel lidt ekstra glade, når solen skinner. Men skulle der komme en regnbyge, så behøver det ikke ødelægge en god dag, siger Find Kristensen.

- Vi gik engang og arbejdede foran en kontorbygning i silende regn, og en af dem skyndte sig forbi og sagde, at det var synd for os. Så kunne jeg ikke lade være med at svare, at vi syntes, det var mere synd for dem, at de skulle sidde inde hele dagen, siger han og smiler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Ringkøbing-Skjern Kulturcenter: Halvdelen af aflyste arrangementer kan gennemføres uden brud på coronaregler

Debat

Vi skal sikre det frie ord meget bedre

CORONAVIRUS

Live: Smittetilfælde kan spores til minkfarme - over en million mink skal aflives

Annonce