Annonce
Debat

Solceller - set fra den anden side af byrådssalen

Gestenge Solpark. Visualisering: GreenGo
Annonce

Læserbrev: I søndagens avis er solceller igen den negative historie for Ringkøbing-Skjern Kommune med de sædvanlige beskyldninger om aftalt spil og kapitalister, der bare vil rage til sig på lokalbefolkningens og naturens bekostning. Det synes jeg er ærgerligt! Jeg kan ikke fortænke landmænd i at afsøge muligheder for alternativ indtjening på deres jord.

Niels Rasmussen er igen fortaler for denne negative tilgang, ligesom da vi havde vindmøllesagerne i sidste byrådsperiode, hvor møller ville også affolke alle landdistrikter i kommunen. Jeg glædes nu over at se for eksempel Ølstrups positive udvikling de senere år.

Niels Rasmussen mener, at byrådet skal have en overordnet plan for, hvor mange og hvor store parker vi skal have. Har vi ikke lavet det? Vi har lavet politiske retningslinjer for opsætning af solceller, der er lavet af TMU og godkendt hele vejen til byrådet.

De vigtigste punkter er, at vi planlægger først for 1000 hektar, hvorefter vi evaluerer sagerne; hvilke størrelser og antal (1-3 stk a 200-400 ha, 4-6 stk a 25-75 ha); at lokalbefolkningen skal inddrages fra starten; at parkerne skal indhegnes; at de store parker skal opdeles områder af max 100 hektar.

I modsætning til møller, så er der ikke mange nationale krav til placering - faktisk må solceller placeres 50 meter fra naboen, mod en skattefri kompensation på 2000 kroner årligt. Jeg glæder mig over, at det er helt andre afstande og beløb, der arbejdes med i for eksempel Gestenge.

På tirsdag skal TMU til at kikke på de godt 2000 hektar, der er ansøgt om indtil videre. Når jeg ser på ansøgningerne, så kan jeg godt finde 1000 hektar, der er fordelt i hele kommunen med både store og små parker. Min stemme kommer ikke til at fremme alle ansøgninger i Stauning-Dejbjerg-Lem, kan jeg godt røbe, men ellers vil jeg ikke sagsbehandle mere i Dagbladet, da det hører til i TMU.


Vi kan ikke gøre alle ansøgere og alle naboer glade, men vi lytter til alle synspunkter.


Niels Rasmussens kæphest er altid, at det er kommunen, der skal udpege områder til sol og vind. Jeg mener, at borgerne i Ringkøbing-Skjern godt selv kan finde områderne i hele kommunen, hvilket ansøgningerne også viser. Om det er kommunen eller vores borgere, der finder områderne, giver i min optik samme situation for naboerne til parkerne.

Jeg håber dog, at med den mængde ansøgninger, der er kommet ind, at vi også kan skele til, at nogle af parkerne bliver placeret på jorde, hvor dyrkningssikkerheden er/bliver lav - typisk lave og drænede jorde. Det må være i alles interesse.

Nu er det så op til politikerne at få fordelt ansøgningerne bedst muligt efter de retningslinjer, vi har sat op. Men... vi kan ikke gøre alle ansøgere og alle naboer glade, men vi lytter til alle synspunkter. Så må tiden vise, hvor mange solcelleparker vi får i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Minkavler føler sig hængt ud: Vi skjuler ikke vores ansatte for myndighederne

CORONAVIRUS

Live: Smittetal sætter kedelig rekord - over 900 nye coronatilfælde i Danmark

Skjern For abonnenter

Far sløjfede et dige for 27 år siden - nu har sønnerne fået dom for, at de skal bygge det igen

Ringkøbing

Handelsskoleelev ramt af corona: Elever og lærere skal blive hjemme

Annonce