Annonce
Erhverv

Solcelleprojekt i Gestenge skrumper: Nu er solparken nede på 365 hektar

Borgere studere de kort, der var fremlagt, da der i efteråret var borgermøde om mølleplanerne i Stauning. Arkivfoto Jørgen Kirk.
Energiforeningen Stauning-Dejbjerg-Lem holder ekstraordinær generalforsamling på Dejbjerglund Efterskole tirsdag 4. februar klokken 19.00; lodsejere møder op med forslag om at begrænse projekt i Gestenge.

DEJBJERG: Det store solcelleprojekt i Gestenge mellem Dejbjerg og Stauning skrumper i størrelse.

Da det var størst, ønskede firmaet GreenGo og de lodsejere, der lægger jord til, at det skulle være på 560 hektar. Efter stor modstand fra lokale beboere blev det reduceret til cirka 430 hektar.

Og når lodsejerne tirsdag aften klokken 19.00 møder op i Dejbjerglund Efterskole til den ekstraordinære generalforsamling i Energiforeningen Stauning-Dejbjerg-Lem, vil deres udspil lyde på 365 hektar.

Det fortæller Mads Agerholm, der sidder i den midlertidige bestyrelse for energiforeningen.

Den blev stiftet i november 2019, i første omgang som en provisorisk forening for hurtigst muligt at kunne indgå i en dialog med GreenGo, lodsejerne og kommunen.

Siden er foreningen vokset til 220 medlemmer, og det, der skal ske tirsdag aften, er først og fremmest, at foreningen skal have en medlemsvalgt, formel bestyrelse, understreger Mads Agerholm.

Men lige så vigtigt er det at få debatteret lodsejernes udspil, understreger han.

Annonce
220 borgere i Dejbjerg, Stauning og Lem har indtil nu meldt sig ind i energiforeningen, der arbejder på at undgå solcelleanlæg af den størrelse, som der er planer om i Dejbjerg. Arkivfoto Jørgen Kirk.

Skrænten friholdt

Siden foreningen blev stiftet, har den gjort medlemmernes synspunkter gældende over for solcelleprojektets initiativtagere, og Mads Agerholm synes, at der er blevet lyttet til dem.

- I alt fald er projektet beskåret fra 430 til 365 hektar, især ved at fjerne nogle af de solceller, der var planlagt neden for Skrænten, så man kan sige, at de er kommet os et stort skridt i møde, siger Mads Agerholm.

Han og hans kone, Karen Lundgaard Agerholm, bor selv på Skrænten i Dejbjerg - det område, hvor beboerne direkte ville kunne se ned på det flere kvadratkilometer store "hav" af solpanelser.

- Jeg kan ikke sige, hvad energiforeningens officielle holdning er, før vi er blevet formelt stiftet og har givet medlemmerne mulighed for at udtrykke deres holdninger; men vi, der bor på Skrænten mener, at vi til nød kan leve med det nye, beskårne forslag; samtidig ser vi dog gerne, at hele arealet bliver mindre. Vi ønsker, at yderligere 25 hektar neden for Skrænten bliver flyttet om i nærheden af Vestas, siger han.

- På generalforsamlingen skal vi altså diskutere, om vi kan acceptere et solcelleranlæg på 365 hektar, eller om vi stadig mener, det er for stort. Vi vil også sende forslaget ud til alle medlemmer af energiforeningen, så også de, der ikke kommer til generalforsamlingen, får mulighed for at give deres mening til kende, siger Mads Agerholm.

Kommunal planlægning

Mads Agerholm opfordrer kommunen til hurtigst muligt at få vedtaget en kommunedækkende planlægning for placering solcelleanlæg.

- Vi skal udgå, at det enkelte lokalsamfund overvældes af solceller; de skal placeres mere jævnt ud over kommunen. Derfor haster det med en planlægning, siger han.

Selv med de seneste reduktioner i størrelse, vil det planlagte anlæg i Gestenge være kæmpestort. GreenGo fremstiller selv Gestenge Solpark som "en milepæl" i den danske grønne omstilling. Det vil nemlig være den første rigtig store danske solpark uden nogen form for tilskud.

Initiativtagerne til det store solcelleanlæg er en gruppe på 23 lodsejere, der sammen med firmaet GreenGo, som udvikler denne type energiprojekter, har undersøgt mulighederne for etablering i Gestenge.

- Vi lodsejere lejer jorden ud til projektet; etableringen af selve anlægget finansieres af store investorer, typisk pensionsselskaber, har lodsejertalsmand Hans Christian Tylvad tidligere forklaret.

Det er planen, at solcelleparken skal baseres på moderne bifacial og tracking teknologi. Bifacial ("to ansigter") vil sige, at panelet optager energi på både for- og bagside. Tracking ("sporing") vil sige, at panelerne skifter vinkel i løbet af dagen, så de hele tiden modtager maksimal indstråling fra solen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Afgift på affald fra loppemarkeder: Det er en ommer

Læserbrev: I Ringkøbing-Skjern Kommune roser politikerne det mangfoldige frivillige arbejde, der udføres i vores kommune. Hvor længe kan vi holde motivationen blandt de frivillige til at fortsætte, hvis pengene for vores salg på loppemarked og genbrugsbutikker skal være med til at dække en del af kommunes udgifter ved affaldshåndtering. Vi er 55 frivillige organisationer, som er blevet pålagt ekstra udgifter og skal betale 2012 kroner om året. Mon ikke dette tiltag administrativt går op i hat og briller. Vi modtager rigtig mange ansøgninger. Alle vores penge går til velgørenhed på forskellig vis. En stor del af vores midler uddeler vi til det lokale børne- og ungdomsarbejde. Der er rigtig mange frivillige som gør et kæmpe arbejde for at minimere mængden af affald, sælge de genbrugte ting og dermed giver mulighed for, at andre kan bruge det fremfor at aflevere det på genbrugspladsen. Det kan man kun kalde bæredygtighed i Naturens Rige. Det er en win-win sag, færre varer til genbrugspladserne og respekt for de frivilliges arbejde. Vi fra Videbæk Y`Mens Club tilslutter os de argumenter, som er fremført af Blå Kors Genbrug, Plejehjemmets venner og Kirkens Korshær og håber, at beslutningen kan blive omstødt og ændret politisk.

Navne

Hotel Falken går et niveau op

Annonce