Annonce
Debat

Solcelleparker og tanker om huskøb: Med lov skal man bygge – og med lov lader vi vær’

Solcelleanlæg, Dronninglund Fjernvarmeværk. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce

Læserbrev: Efter seks år med studier i Odense er min kone, vores to børn og jeg selv flyttet hjem. Hjem til egnen, vi elsker. Hjem til det, der ligger vore hjerter nært – nemlig den skønne natur. Hjem til den rå fjord, vi holder af at jage på og fiske i. Hjem til skovene, hvor vi flittigt går ture. Hjem til de små lokalsamfund, hvor livet leves.

Men hvor skal man bygge, hvor skal man bo? Tja, for at være helt ærlige, så ved vi det ikke. For nye familier som vores er det et stort skridt at bosætte sig. Mange overvejelser gør man sig. Vil vi bo her hele livet? Kan vi komme herfra, hvis jobsituationen ændrer sig, eller hvis helbredet svigter? Det er spørgsmål, som man ikke håber at skulle besvare, men som man alligevel må stille sig selv.

Spørgsmålet bliver ikke lettere at besvare, når den smukke natur, vi håber på at blive omgivet af, meget vel kan vise sig at blive omdannet til sorte, el-producerende paneler. Særligt vil de 374 hektar solceller ved Gestengene og de 299 hektar solceller ved Tændpibe komme til at have betydning for min familie og mig. Ikke nok med det, så tæller ansøgte, igangsatte og lokalplanlagte solcelleparker nu 2034 hektar i vores kommune, som ganske vist er landets største.


Min familie og jeg bor til leje, og det er jeg rigtig glad for. Det kommer formentlig til at vare noget tid endnu. Tilliden og trygheden, der skal til for at skrive en slutseddel, er der ikke.


Heldigvis beskyttes vi jo af folkevalgte, der varetager vores interesser, og som har en plan for, hvordan så store projekter skal fordeles. Eller hvad?

Med hensyn til solceller og andre energiprojekter i Ringkøbing-Skjern Kommune kan vi roligt snakke om ’’Det vilde vesten.’’ Ole Nyholm Knudsen skriver i sit læserbrev d. 21/9 2020, at ’’borgerne godt selv kan finde områderne’’ (Hvor parkerne skal ligge). Det er netop det, der giver usikkerhed for os, som gerne vil flytte hertil. Vi aner ikke, om eller hvornår vi bliver nabo til en solcellepark eller andet energiprojekt, sådan som det håndteres nu. Vi risikerer efterhånden at begære os selv teknisk insolvente ved huskøb i denne kommune. Særligt i områderne omkring Stauning, Dejbjerg og Lem. Det giver utryghed.

Solcelleprojekterne har kæmpe økonomisk potentiale. Særligt for de, som ejer jordene, de skal stå på. Hvis man ovenikøbet kan slippe for at se på dem, og samtidig kan stille de økonomiske gevinster i skyggen af den grønne omstillings enorme parasol, så er der ikke meget at betænke sig på. Måske man endda selv ville gøre det? Det er desværre den slags interesser, der kan splitte et lokalsamfund ad, som det allerede ses i Stauning, Dejbjerg og Lem. Jo større arealer, man kan stille til rådighed, jo mere kan man få ud af det økonomisk.

Her bliver det vanskeligt, for hvor mange parker skal vi have? Hvor store skal de være? Hvad er behovet? Set udefra mangler der nogle gode svar på, hvilket behov den producerede energimængde skal dække på kort og langt sigt. Den oplysning får den menige borger ikke.

Skal vi have solceller? Ja, det skal vi. Vi skal støtte den grønne omstilling. Vi har alle et ansvar for vores natur, men vi har også alle et ansvar for den almene borger, der ikke er økonomisk involveret i projekterne. Derfor skal der være rimelighed i både placeringer og størrelser af solcelleparkerne.

Min familie og jeg bor til leje, og det er jeg rigtig glad for. Det kommer formentlig til at vare noget tid endnu. Tilliden og trygheden, der skal til for at skrive en slutseddel, er der ikke. Måske kommer den. Jeg taler ikke på vegne af alle tilflyttere. Jeg taler alene på vegne af min familie og vores interesser. Det kan virke egoistisk, men det er nøjagtig denne egoisme, der er nødvendig, når man skal træffe en beslutning, som forhåbentlig er for resten af livet.

Beslutningstagningen på Gestenge- og Tændpibeprojekterne vil have betydning for vores valg. Så må vi se, om huskøbet bliver her eller et andet sted på vores fantastiske vestkyst.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Minkavlere sværtet uden grund: Statens Seruminstitut sendte ikke spørgeskema til avlernes e-bokse

Ringkøbing

Lærervikar smittet med corona: Ringkøbing Skole sender flere end 100 hjem

Hvide Sande

Smitte på minkfarm nær Søndervig: Stribe af farme fra Vonå til slusen i Hvide Sande falder inden for døds-zonen

Annonce