Ringkøbing

Solar-system sætter rekord

Fjernvarmedirektør Jesper Skovhus Andersen (tv) og ScandiMir-direktør Carsten Boye Bisonnel foran solar-parabolen. Vejret i sommer har været lidt bedre end den dag, da billedet blev taget! Arkivfoto.

Ny type solfanger har afsluttet prototypefasen; Ringkøbing Fjernvarmeværk har spillet central rolle i udvikling solarsystemet Aurora.

RINGKØBING: "Utrolige produktionstal".

Det er, hvad solarsystemet Aurora har leveret i denne fantastiske sommer, fastslår administrerende direktør Carsten Boye Bisonnel fra selskabet ScandiMir.

- Vi producerer omkring dobbelt så meget pr. kvadratmeter grundareal som alternativerne på markedet, siger han.

Aurora er en parabol-solfanger, der automatisk følger solen på sin bane hen over himlen, og systemet er nu kommet ud over prototypefasen.

Et af de to testanlæg står ved Ringkøbing Fjernvarmeanlægs afdeling i Rindum, det andet i Solrød, og Carsten Boye Bisonnel lægger ikke skjul på, at samarbejdet med vestjyderne og sjællænderne har haft stor betydning for udviklingen af det unikke system.

- Vi er naturligvis ikke kommet sovende til, at vi i dag kan høste så mange flotte resultater af vort mangeårige udviklingsforløb. Det kræver i sagens natur et helt særligt mindset at indgå i et langt og kompliceret test- og udviklingsforløb, hvor tålmodigheden ofte sættes på prøve, siger han.

I den forbindelse kalder han direktør Jesper Skovhus Andersen fra Ringkøbing Fjernvarmeværk og direktør Kaj Holm fra Solrød Fjernvarmeværk for "uvurderlige samarbejdspartnere".

Carsten Boye Bisonnel forventer sig meget af Aurora-systemet, der kan opstilles i al slags terræn, og som bruger langt mindre areal end alternativerne.

- Vi arbejder i øjeblikket på konkrete projekter om opstilling af de første Aurora parkanlæg i Danmark, siger han.

Og parabolen i Rindum - den bliver stående!

0/0
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

'Praksis-partisan' efter Produktionsskolens lukning: Vi skal stadig give de unge troen på, at de kan noget

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Inden ny serie: Anders Aggers interview med 12-årig går viralt i Mellemøsten

Klumme

Den dag, Munk knækkede farvekoden: Drengebørn skal da have lyserødt tøj på

Hvide Sande

Stræk og bøj: Strandfitness giver en god start på dagen

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Videbæk

Vin og vejr: Lokal vinavler er foreløbig rigtig godt tilfreds med den danske sommer

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Ringkøbing For abonnenter

Planen var at blive elektriker - men nu er planterne blevet et livsværk

Sommerland

Forundringens Have udfordrer sanserne: Smid skoene, luk øjnene, spis ukrudt og gå ind i en livmoder

Annonce