Annonce
Tarm

Sognepræst misbrugt af netsvindler: Bekendt blev lokket til at bruge 3000 kroner på gavekort til iTunes

Sognepræst Birgitte Nør Jahn (th.) - her sammen med menighedsrådsformand Kirsten Kolby - måtte skrive ud på Tarm Kirkes Facebook-side, at folk skulle vare sig mod mails, der tilsyneladede kom fra hende. Arkivfoto: Christian Baadsgaard
Præster er blevet svindlet ved at deres navne er brugt i falske mails, som skulle lokke folk til at købe gavekort. Politiets nationale enhed for særlig kriminalitet (NCIK) advarede i november om svindelforsøg, der var rettet mod folk med en mailadresse hos Kirkeministeriet

Svindel: - Hvis nogle mennesker får mærkelige mails fra mig, så ignorer det!

Så kontant lyder meldingen fra sognepræst Birgitte Nør Jahn i Tarm, for hun er meget ufrivilligt blevet hovedperson i en sag om netsvindel, der indtil videre har kostet en bekendt 3000 kroner, og som har stået på gentagne gange siden begyndelsen af december.

December er måneden, hvor mange skal købe gaver, og også en måned, hvor det varme hjerte står åbent for dem, der ikke har så meget. Flere bekendte - herunder menighedsrådet - har fået en mail fra sognepræsten om at hun har et par stykker, som hun gerne vil sende gaver til, og derfor beder hun om hjælp til, at de skaffer iTunes-gavekort, skraber bagsiden og oplyser koden der.

Annonce

En bekendt tog mailen for gode varer og købte for 3000 kroner iTunes-gavekort. Heldigvis nåede vedkommende ikke at skrabe dem, inden miseren blev opdaget.

Ser meget officielt ud

Men mailen er ikke fra Birgitte Nør Jahn. Svindleren har taget hendes initialer fra den mailadresse, hun har hos Kirkeministeriet, tilføjet bynavnet Tarm og oprettet en gmail. Det opdager modtagerne dog ikke i skyndingen, selvom sognepræster har høj grad af IT-sikkerhed, da de skal håndtere personoplysninger, og derfor kun bruger Kirkeministeriets mail til at kommunikere med.

Oveni er der blevet tilføjet et profilbillede af hende i mailen.

- Jeg putter aldrig billeder på af mig selv, og det her er lusket, for det kommer til at se officielt ud, forklarer Birgitte Nør Jahn.

Som sognepræst er hun blevet ramt på et meget ømt punkt, for integriteten er en afgørende faktor i hendes møde med menigheden, og her har svindlerne lukreret på hendes troværdighed.

- Jeg føler mig misbrugt og miskrediteret, og jeg er ked af, hvis folk bliver sure på mig, siger Birgitte Nør Jahn, der også tænker på, at det bliver svært, hvis folk står og har skrabet iTunes-gavekortene:

- Jeg kan godt forstå, hvis de synes, jeg er forpligtiget til at betale pengene tilbage, men det er ikke noget, jeg har haft med at gøre.

Annonce

Flere har prøvet det samme

Præsterne har en lukket Facebook-gruppe, og her har Birgitte Nør Jahn beskrevet sin situation. Det viser sig, at hun ikke er alene. Flere præster fra Ribe Stift har været udsat for nøjagtig det samme, og hos politiets nationale enhed for særlige kriminalitet (NCIK) kender man også til svindlen.

Flere lignende sager fik i november NCIK til at advare om svindelforsøg, der var rettet mod folk med en mailadresse hos Kirkeministeriet.

NCIK fortæller, at svindlerne tager meget enkle metoder i brug: De kigger på kirkernes hjemmesider, hvor der er kontaktoplysninger på menighedsråd, og så samler de mailadresserne ind. Når de så henvender sig, bærer sproget i mailen præg af at være oversat med Google Translate, og det, de beder om - eksempelvis at købe et gavekort - er af hastende karakter.

Annonce

Anmeld det straks

Her er kun en ting at gøre: Ringe til vedkommende, der tilsyneladende har sendt mailen, og spørge, om det virkelig kan passe, at de skal bruge gavekort så hurtigt. Man må aldrig svare på mailen, lyder rådet fra politiet.

- Vi opfordrer til at anmelde disse sager med det samme. Inde på politiets hjemmeside er der en portal, hvor man kan gøre det, siger fungerende vicepolitiinspektør Jesper Bredal Cederholm fra NCIK. Han forklarer, at anmeldelserne hjælper politiet med at overvåge, hvad der rører sig blandt svindlere lige nu, så der kan ageres på det.

Fra politiet opfordres der også til løbende at holde sig opdateret på hjemmesiden sikkerdigital.dk.

Er man i øvrigt hoppet i fælden og har videregivet koderne til en svindler, så er der en mulig sidste chance ved at kontakte Apple og få spærret kortene. Kan det ikke lade sig gøre, er pengene tabt.

Jeg føler mig misbrugt og miskrediteret, og jeg er ked af, hvis folk bliver sure på mig.

Birgitte Nør Jahn, sognepræst i Tarm
Annonce
Hvide Sande For abonnenter

70-årige Ove har fisket fra Tyskerhavnen i over 50 år: Jeg ville være glad, hvis laksefabrikken blev væk

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande

Freja kunne ikke få en dagplejeplads til datteren Saga: Nu kæmper Hvide Sande for en vuggestue

Navne For abonnenter

Christina fra Skjern fandt en konkylie på stranden: Det fund har sendt hende i det internationale modemagasin Vogue

Ringkøbing-Skjern

TP Kjoler fik navn på tyv på ét døgn

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Danmarkspremiere: Arkitekt Flemming Bay-Jørgensen designer stole af vand-rør og andre glimt fra Gamle Dage

Nu sker det: Hvem bliver ny formand for Dansk Folkeparti? Nu kommer resultatet

Sport For abonnenter

Nogen jagter det perfekte slag hele livet: Jytte fra Hover lavede 'hole in one' to gange på fire måneder

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Ringkøbing-Skjern

Kjoleforretning offentliggør video af fræk tyv: - Jeg ved godt, det er ulovligt

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Debat

Troen og tvivlen: Inger skal opstå fra de døde, siger Johannes. Hvis blot der er én af de tilstedeværende, der har troen!

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Ringkøbing-Skjern

Ringkøbing

Samler underskrifter mod Raunonia: Så mange har nu skrevet under

Annonce