Annonce
Ringkøbing-Skjern

Socialudvalgsformand: Lad et eksternt tilsyn kontrollere vores plejecentre

Lennart Qvist (Kons) foreslår, at kommunernes plejecentre kontrolleres af et eksternt tilsyn. Arkivfoto:  Jørgen Kirk.
Ovenpå plejeskandalen i Aarhus foreslår Lennart Qvist, at kommunernes eget tilsyn med plejecentrene suppleres med et eksternt tilsyn. Også forslaget om en uvildig ”ældreombudsmand” bakker han op.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: Socialudvalgsformand Lennart Qvist (K) modtager jævnligt henvendelser fra borgere med spørgsmål om den service, som Ringkøbing-Skjern Kommune yder på ældreområdet – men aldrig er han blevet konfronteret med noget, der tilnærmelsesvis kan sammenlignes med de forhold, som skjulte optagelser har afsløret på et plejecenter i Aarhus.

- Jeg har en klar forventning om, at den tragiske sag i Aarhus ikke ville kunne finde sted hos os. Hører nogen noget, der bare minder om det, skal folk reagere og gå til mig. Og det er aldrig sket. Det er ikke noget, som findes hos os. Det har noget med vores kultur og ledelser at gøre. Udstede garantier kan jeg naturligvis ikke, men hører nogen noget, er det vigtigt at reagere, siger Lennart Qvist.

Annonce

Ekstern kontrol

Ringkøbing-Skjern har som andre kommuner medarbejdere ansat, der har til opgave at udføre tilsyn med kommunens plejehjem.

- Kontrollanterne holder ikke hånden over noget eller nogle, og heldigvis har tilsynene aldrig afsløret tilnærmelsesvis noget som det i Aarhus. Det er typisk forhold vedrørende opbevaring af beboernes data og dokumentation om medicinhåndtering, der påpeges. Jeg ser dog gerne, at kommunernes eget tilsyn med plejecentrene suppleres med tilsyn fra en ekstern myndighed. Det ser vi jo fungerer med socialtilsynet, der foretager uanmeldte tilsyn på vores botilbud, siger Qvist.

Det var netop Socialtilsyn Midt, der efter en medarbejders whistleblowing foretog uanmeldte tilsyn på Behandlingshjemmet Schuberts Minde i Ringkøbing og her fandt kritisable forhold i behandlingen af børnene, hvilket førte til ledelsens afgang.

Personalet på Kongsgården i Aarhus hænge i en sele trods smerter. Foto: TV2 Dokumentar/TV2

Lennart Qvist bakker også op om en uvildig ”ældreombudsmand”.

- Det vil være fint med en funktion, som ikke er styret af kommunen, men hvor borgere kan gå hen og få et sæt uvildige øjne til at se på en sag, siger han.

Annonce

Hjælpemiddel

I optagelserne fra plejecentret Kongsgården i Aarhus benytter personalet en sele til at gennemføre toiletsituationen med den demente beboer. Samme hjælpemiddel benyttes også på Ringkøbing-Skjerns plejecentre.

- Nogle plejeopgaver er forbundet med tunge løft, og medarbejderne skal jo ikke nedslides, når der findes tekniske hjælpemidler, men de skal bruges med værdighed for borgeren. Jeg håber sandelig ikke, at vi på vores plejecentre har borgere, der spændes fast og skriger i smerte og så blot bliver ignoreret af personalet. Det er jo noget af det mest inhumane, siger Qvist.

Annonce

Beskidt ble

Mange af de ydelser, som sosu’erne yder i ældresektoren, er udregnet og doseret på minutter. Der findes dog ingen udregning eller aftale om, hvor længe et gammelt menneske må sidde med en beskidt ble. Lennart Qvist forventer ikke, at det andet eksempel fra Aarhus, hvor en dement må sidde i mange timer med en beskidt ble, endda mens han spiser, vil kunne forekomme i Ringkøbing-Skjern Kommune.


Det handler om sund fornuft. Man forlader ikke en borger, der har brug for pleje, specielt ikke når det har med renlighed at gøre. Så må man vælge andre opgaver fra, støvsugning for eksempel.

Lennart Qvist


- Personalet kan have sørget for den bedste omsorg, og så kan der jo ske det, at borgeren har brug for at komme på toilettet lige efter, at medarbejderen har forladt værelset. Der kan jo så gå noget tid, men så har vi en forventning om, at medarbejderen har øje på det og i hvert fald sørger for at få det klaret inden spisesituationen. Det handler om sund fornuft. Man forlader ikke en borger, der har brug for pleje, specielt ikke når det har med renlighed at gøre. Så må man vælge andre opgaver fra, støvsugning for eksempel.

Annonce

Ingen undskyldning

Lennart Qvist accepterer ikke FOAs forklaring om, at plejesvigtet i Aarhus skyldes arbejdspres, der har ført til en forråelse af personalet.

- Alting handler ikke om penge. Hvis der er en rådden kultur eller dårlig ledelse, vil det aldrig handle om penge. Men har man en god kultur og god ledelse kan man med flere penge give et bedre tilbud. Og Ringkøbing-Skjern har et lavere serviceniveau på ældreområdet end sammenlignelige kommuner. Vi ligger faktisk endnu lavere på ældreområdet, end vi gør på skoleområdet. Men de konkrete tilfælde fra Aarhus handler ikke om penge, for uanset hvor få midler man har, kan det aldrig retfærdiggøre en umenneskelig behandling, siger Lennart Qvist.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern Håndbold For abonnenter

Glem alt om held og marginaler: Skjern spillede bedre end verdensklassehold – nu jagter de gruppespil

Danmark

På kanten af kaninhullet

Vestjylland

Åbner ny butik i havnebyen

Annonce