Debat

Socialdemokratisk fup: Der er ikke råd til ny midtjysk motorvej

Hans Chr. Schmidt

Motorvej: For lidt over en måned siden fremlagde Socialdemokratiet en infrastrukturplan under overskriften ”Danmark skal have en ny langsigtet infrastrukturplan”. Socialdemokratiet skriver i planen, at de vil bruge 70 mia. kr. på nye projekter, og at de herunder vil anlægge en ny midtjysk motorvej.

Faktum er bare, at Socialdemokratiet kan ende med at mangle op mod 56,5 mia. kr. til at gennemføre deres infrastrukturplan. Det viser nye tal fra Transportministeriet. Det kan derfor vise sig at blive umuligt for Socialdemokratiet at igangsætte projektet om en ny midtjysk motorvej. Det skyldes bl.a., at Socialdemokratiet hellere vil bruge penge på at igangsætte Togfondsprojekter, som der er ikke er brug for. De har altså taget munden for fuld og lovet vælgerne noget, som de ikke kan holde.

Socialdemokratiets infrastrukturplan går med andre ord ikke op, og der er derfor lagt op til en ordentlig omgang socialdemokratisk vælgerbedrag.

I Venstre kæmper vi for at få prioriteret en ny midtjysk motorvej. Det er også derfor, at projektet er nævnt i regeringsgrundlaget. For projektet vil skabe ny mobilitet i Midt-, Vest- og Sydjylland, og det kan være med til at aflaste østjyske motorvej E45.

I modsætning til Socialdemokratiet har vi i Venstre mulighed for at investere i vores vejnet. Vi har afsat mere end 20 mia. kr. til at løfte de offentlige investeringer frem mod 2025. Socialdemokratiet har ikke afsat noget i deres 2025-plan. Tilbage står spørgsmålet: Hvilke andre projekter er Socialdemokratiet klar til at droppe, hvis pengene skal gå op? For underskuddet på op mod 56,5 mia. kr. skal dækkes på den ene eller anden måde.

0/0
Annonce
Klumme For abonnenter

Klumme: Mens mange kæwler om valg, kigger jeg på æwler

Annonce
Annonce
Klumme

Midt i en konfirmationstid: Talen, som en farfar aldrig fik holdt til sit ældste barnebarn

Klumme

Hvad har Kasper Søndergaard, min cykel og sammenhængskraft til fælles?

Debat

Den fødende kvinde

Leder For abonnenter

Buddingen på væggen og møllerne ved kysten: Kan den realpolitiske tyngdekraft ophæves?

Valgkamp er ren magi. I nogle få, berusende uger virker hverdagens grå, realpolitiske tyngdekraft til at være ophævet. Alt synes at kunne lade sig gøre; drømme og visioner leviterer lystigt op mod det himmelblå. Nogle gange sker det i en koordineret parti-indsats. Andre gange er det båret af hin enkelte kandidat, som i mødet med den ene eller den anden vælgervirkelighed kommer til at se tingene gennem andre briller end dem, som partiet normalt har på. Et lokalt eksempel kunne opleves ved mandagens vælgermøde i Søndervig. Temaet var turisme. Publikum var blandt andet lokale aktører fra et erhverv, der med en årlig omsætning på 3,5 milliarder kroner ikke bør overses. Mølleparken, som står til at skulle sættes op blot fire til ti kilometer ud for kysten mellem Hvide Sande og Søndervig, var derfor et uundgåeligt emne. Flere feriehusudlejere undrede sig over, at politikere siger nej til et soppebassin på stranden, til restauranter med havudsigt eller til handicapstier, fordi vi skal passe på naturen - men at de samtidig kan sige ja til Vesterhav Syd. Det lokalt valgte folketingsmedlem Andreas Steenberg (R), der sad med i panelet, har jævnligt markeret sig som en varm tilhænger af de kystnære møller. I november 2016 sagde han til Dagbladet: "Det er godt for klimaet og det er godt for Vestjylland, at projektet bliver realiseret. Og heldigvis er der flertal for at fastholde de kystnære møller." Interessant at høre, at det før så positive folketingsmedlem nu erklærer sig betænkelig ved placeringen af kæmpemøller tæt på kysten. Men før flagene stryger til tops på klitten, skal det understreges, at Andreas Steenberg trods sin skepsis ikke mener, der er politisk opbakning til at aflyse projektet. Det tror da pokker. For mindre end en måned siden sendte hans partifælle, partiets energiordfører Ida Auken, en regulær skideballe af sted mod vest i et samråd med ministeren om de kystnære mølleparker: ”Uklædeligt, at man som byrådsmedlem i Ringkøbing-Skjern ikke stiller sig op og står på mål for det her”, lød det blandt andet i bredsiden, der også indeholdt ord som "rendt fra deres ansvar" og "gummiarm". Et par dage senere blødte hun ganske vist op og sagde, at hun har "stor fidus til byrådet i Ringkøbing-Skjern". Det var, kunne man forstå, mere partiet Venstre, der var mål for kritikken. Ida Aukens nu afdøde morbror, Svend, som gennem mange år gav Socialdemokratiet en markant stemme, sagde engang, at radikal politik er "som at sømme budding op på en væg". Det skal blive interessant at se, om det lokalt valgte radikale folketingsmedlem Andreas Steenberg efter valget 5. juni får held til at sømme sit partis politiske budding bedre fast, når det gælder Vesterhav Syd, end det hidtil er lykkedes. Indrømmet; det ville ligne ren magi. Men vi er håbefulde. Det skal man være i en valgkamp.

Klumme

Alle hører til et sted og har to vigtige valg!