forside

Socialdemokratiet vil rulle regeringens opholdskrav tilbage

Beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S) meddelte fredag i Folketinget, at Socialdemokratiet, såfremt partiet kommer til magten efter næste valg, vil rulle det opholdskrav for dagpenge tilbage, som regeringen vil indføre. Socialdemokratiet vil i stedet lave et andet opholdskrav. (Arkivfoto)

Beskæftigelsesministeren afviser kritik af regeringens forslag om opholdskrav for dagpenge. S vil lave et nyt.

Socialdemokratiet vil, hvis partiet kommer til magten efter næste valg til Folketinget, rulle det opholdskrav for dagpenge tilbage, som VLAK-regeringen vil indføre.

I stedet skal et andet opholdskrav indføres.

Det sagde beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S) fredag, hvor der var forespørgselsdebat i Folketinget.

- Det er simpelthen en ommer. De (regeringen, red.) skal trække det tilbage, siger han.

Regeringens forslag vil komme til at ramme nogle danskere, der er rejst til udlandet, og som ikke kan få dagpenge, når de vender hjem igen.

Socialdemokratiet valgte for nylig at trække to ændringsforslag tilbage.

Folketingets største parti havde foreslået, at opholdskravet skulle være syv ud af ti år eller syv ud af 12 år.

Leif Lahn Jensen understreger, at Socialdemokratiet fortsat ønsker et opholdskrav.

Spørgsmål: Hvad vil et nyt forslag fra Socialdemokratiet kunne byde på?

- Det kan jeg jo ikke vide. Hvis jeg allerede nu havde det i planerne, ville jeg jo ikke være meget bedre end regeringen.

- Når vi kommer til det, skal vi ikke begå den fejl, som denne regering har gjort.

- Så skal vi sætte os ned grundigt sammen med arbejdsmarkedets parter og sørge for at lave noget, der er velfungerende, og som kan lade sig gøre.

- Så vi holder fast i optjeningsprincippet og opholdskravet, men så det ikke bliver skævt, og så det kan administreres, siger Leif Lahn Jensen.

Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om, at man skal have opholdt sig i Danmark i syv af otte år, for at man skal kunne få dagpenge.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) holder fast i, at lovforslaget er godt.

- Det er afgørende, at vores regler generelt er indrettet sådan, at man først og fremmest kommer til Danmark for at arbejde og ikke på grund af vores høje danske velfærdsydelser.

- Det er derfor helt rimeligt, at man bidrager til samfundet i en længere årrække, før man får adgang til vores ydelser. Det er med andre ord sund fornuft, siger han.

Troels Lund Poulsen peger på, at der i regeringens forslag er indarbejdet "en lang række undtagelser", som gør, at mange alligevel vil kunne få dagpenge, selv om de ikke lever op til reglerne.

- Men der er selvfølgelig nogle, der vil blive ramt. Det vil være forkert at sige, at ingen vil blive berørt af det. Man finder ikke et provenu på 200 millioner kroner, uden at det kan mærkes, siger han.

Regeringen forventer at kunne spare tæt ved 200 millioner kroner på dagpenge, når opholdskravet efter planen er fuldt indfaset i 2021.

0/0
Annonce
Skjern For abonnenter

Hjerteblodet var ikke tykt nok: Så gav Faster Andelskasses direktør repræsentantskabet et chok

Annonce
Annonce
Fodbold

To brændte straffespark i målløst lokalopgør

Skjern For abonnenter

Jubilæum: En hel slægt har været kunder i Faster Andelskasse i 100 år

112 For abonnenter

Rene fik skåret håndleddet op i knivangreb: Det gør ondt 24/7

Leder For abonnenter

Lad os mødes i Hvide Sande

Gråvejr, frisk vind fra vestnordvest og kun 11 grader her på tærsklen til sommeren … Men i det mindste er der ikke udsigt til regn, så der er ingen grund til at blive hjemme, når der i eftermiddag indbydes til Ringkøbing-Skjern Kommunes største byfest - "Danmarks Dejligst i Naturens Rige"! Lidt vind i håret og småkoldt gråvejr kan vel ikke skræmme en vestjyde - især ikke, når festen er gratis, programmet omfattende og stemningen med garanti hyggelig. Det var den i alt fald sidste år, da den turnerende festival Danmarks Dejligst første gang ramte Naturens Rige; det foregik på Bundsbæk Mølle, hvor 1500 mennesker mødte op. Lad os håbe, at der kommer endnu flere til Hvide Sande i dag. For festen er udtryk for en god idé om at skabe samling og sammenhæng i vores geografisk store kommune. En dag, hvor vi kan skabe nye forbindelser og venskaber på tværs af både foreninger og organisationer, virksomheder, byer og - ikke mindst - de gamle kommuneskel. Kort sagt en slags "mini-folkemøde". Af samme grund er festivalen også turnerende; det er meningen, at den år for år flytter rundt fra sted til sted i kommunen. Det er altid oplysende at se andre end de normale hjørner af vores fælles matrikel. I år er turen altså kommet til Hvide Sande, hvor festen foregår langs havnen ved Troldbjergvej nordvest for Kammerslusen. Helt i festivalens ånd holdes den med hjælp fra det lokale frivillige foreningsliv, og 80 procent af overskuddet vil blive udbetalt til de foreninger, der hjælper til. De sidste 20 procent videreføres som startkapital til næste års gratis Danmarks Dejligst. Og hvad kan du så forvente, hvis du møder op? Ja, selvfølgelig er der en masse gratis musik. På den Store Ude-Scene vil lokale musikere som sangeren Karen Kousgaard, Vokal Vest og Ringkøbinggarden levere musikken sammen med rapperen Jokeren, den danske popgruppe Back to Back og country-musiker Tamra Rosanes. Men det er selvfølgelig ikke musik alt sammen. Du kan for for eksempel møde lokale byrådspolitikere, der vil opholde sig i et politisk debattelt. På den Lille Inde-Scene kan du deltage i debatter om tre af FN's 17 verdensmål, som rådgivningscentret Frivillig Vest har udvalgt. Temaerne er "mindre ulighed" og "bæredygtig energi/klimaindsats". Derudover sker der selvfølgelig en masse andet. Ikke mindst kan du møde en masse foreninger, der fortæller om, hvad de arbejder med. For er der noget, der er karakteristisk for Naturens Rige, er det, at vi har et rigt og varieret foreningsliv. Der er kort sagt lagt op til en hyggelig lørdag eftermiddag og aften i Hvide Sande for borgere i hele kommunen. Og ingen har vist endnu taget skade af en smule vind i håret …

Ringkøbing-Skjern

Frygter forurening: Kommunen har meldt ulovlig brøndborer til politiet

112

Fem dømte fik samlet 10 år og 3 måneders fængsel for knivoverfald og hammervold i Vorgod-Barde

Kultur

Kulturhus nåede målet med lokal pengejagt: Send penge, så vi kan begynde på millionbyggeri

Ringkøbing-Skjern

Stram Kurs-kandidat skal debattere danskhed med biskop på Kaj Munks Præstegård