Annonce
Ringkøbing-Skjern

Socialdemokratiet vil have kvalitet i folkeskolen

Trine Ørskov. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Annonce

Læserbrev: Først vil de lukke skoler. Så vil de finde 25 mio. til at bevare små skoler. Og så kan 25 mio. pludselig lige så vel være 10. Er det hele bare et taktisk spil? Ved Socialdemokratiet egentlig, hvad de selv mener? Ja, det gør vi.

Vi er optaget af Folkeskolen. Den er først og fremmest et sted, der danner og uddanner vores børn til at blive en del af et samfund i konstant forandring, og der stilles stadig større krav til, hvad folkeskolen skal kunne.

Dagbladet har sat folkeskolestrukturen til debat i sommerferien og udråbt Socialdemokratiet som det parti, der for alt i verden vil lukke de små skoler. Det er langt fra sandheden, og derfor reagerer vi. Nu mener Dagbladet på lederplads, at det er utidigt og mistænkeligt, at vi er gået ind i den debat, avisen selv har startet.

Det undrer mig, at Dagbladet ikke er er optaget af, at KD, DF og dele af V forud for skolestrukturudvalgets anbefalinger, har meldt ud, at de ønsker at bevare skoler. Man kunne med rette spørge dem om det ansvarlige i, at elever og personale i folkeskolen i så fald skal nøjes med endnu mindre, end de gør i dag?


Dagbladet har sat folkeskolestrukturen til debat i sommerferien og udråbt Socialdemokratiet som det parti, der for alt i verden vil lukke de små skoler. Det er langt fra sandheden, og derfor reagerer vi.


Målet for Socialdemokratiet er ikke at lukke skoler. Målet er at sikre en folkeskole, hvor der er dygtige lærere og pædagoger nok til at give eleverne den tid, opmærksomhed, omsorg og faglighed, der skal til for at danne og uddanne stærke samfundsborgere, som kan imødekomme de krav og forventninger, de møder når de går ud af skolen. En folkeskole med fysiske rammer og faciliteter, der understøtter disse stigende krav og forventninger.

Men med et stærkt faldende børnetal, og et budget der ligger væsentligt under sammenlignelige kommuner, bliver det ikke ved med at være muligt, hvis vi fastholder en skolestruktur med mange mindre enheder.

Meget tyder på, at et flertal i byrådet ønsker at bevare de mange skoler - og flertallet bestemmer. Jeg anerkender skolens betydning i et lokalområde. Jeg mener, som jeg hele tiden har gjort, at en skole kan blive for lille, men det er en holdning. Der er ingen evidens for, at størrelsen alene har betydning for kvaliteten. Det er indholdet, der betyder noget.

Med forslaget om at tilføre penge til folkeskolen anerkender vi, at der kan være et flertal for at bevare mange skoler i kommunen, og samtidig påpeger vi, at hvis det er det, byrådet ender med at beslutte, så koster det. Og hvis det skal koste, så er vi villige til at finde pengene. Alternativet er, at vi udhuler kvaliteten på et af kommunens vigtigste kerneområder, og det står vi ikke model til.

Er det så 25 mio. der skal til? Eller 10? Eller noget midt imellem? Der findes forskellige opgørelser, der med forskellige tal viser, at vi ligger væsentligt under niveau med sammenlignelige kommuner. Lad os tale med vores fagfolk om, hvad der skal til for at sikre en god faglig og bygningsmæssig standard, når beslutningen er truffet om antallet af skoler og deres elevtal. Skolestrukturudvalget fortsætter naturligvis sit arbejde inden for de rammer, det har fået, så byrådet kan træffe beslutning på et oplyst grundlag.

Hvor skal pengene komme fra? Ved sidste års budgetforhandlinger skulle byrådet finde meget store besparelser, så budgetforhøjelser i den størrelsesorden var dengang komplet urealistiske. Med en gunstig udligningsreform er situationen nu en anden, og i Socialdemokratiet er holdningen, at vi ikke kan blæse og have mel i munden. Vi kan ikke bevare vores mange skoler uden at hæve budgettet, hvis vi samtidig vil have kvalitet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hvide Sande For abonnenter

Skuespillere nyder at filme i Hvide Sande: 'Vi er bare så glade for, at det gode vejr er kommet'

Annonce