Annonce
Indland

Socialdemokratiet finder Løkkes friskolesnak utilstedelig

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Det passer ikke, at antallet af friskoler vil falde med mindre støtte, siger Socialdemokratiet efter udspil.

Ifølge Socialdemokratiet har det intet hold i virkeligheden, når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) siger, at en sænkning af tilskuddet til friskoler vil betyde, at 100 friskoler vil lukke.

Det sagde statsministeren tirsdag, hvor Venstre præsenterer sin politik på friskoleområdet på Feldborg Frie Børneunivers, en friskole i nærheden af Herning.

- Jeg synes, at det er en hel utilstedelig skræmmekampagne. Da støtten sidst var på det niveau, vi ønsker, kom der ikke færre friskoler. Der kom flere.

- Årsagen til, at der er kommet færre skoler i små lokalsamfund i Danmark er første og fremmest Lars Løkkes egen kommunalreform.

- Den friskole, udspillet blev præsenteret på, er en gammel folkeskole, der blev lukket af en Venstre-borgmester efter strukturreformen, siger Socialdemokratiets Mattias Tesfaye.

Diskussionen står om den såkaldte koblingsprocent. Koblingsprocenten beskriver det offentlige tilskud, friskoler får per elev. Det er beregnet ud fra den gennemsnitlig udgift til en folkeskoleelev tre år tidligere.

Den nuværende regering hævede den til 76 procent mens Socialdemokraterne ønsker den tilbage på 71 procent for at bruge pengene på folkeskolen.

Ifølge Venstre svarer det til en besparelse på 350 millioner kroner og vil lede til lukning af omkring 100 friskoler ud af de 558, der var ved starten af 2018.

Socialdemokratiet hæfter sig dog ved, at under deres regeringsperiode, hvor koblingsprocenten lå på 71, steg antallet af friskoler til 552 fra 507 i 2010.

- Vi har ingen historiske erfaringer med, at der lukker friskoler, fordi koblingsprocenten falder til 71.

- Men for de 300-400 millioner kroner, der er givet til friskolerne, kunne man ansætte 600 lærere i folkeskolen. Der må man prioritere, og vi mener, at Venstre har ført en alt for ideologisk politik de sidste år og har drænet Folkeskolen, siger Mattias Tesfaye.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Mellemstort kvægbrug er gået konkurs

Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Navne

Tjener fra Kommandobroen vinder legat

Annonce