Annonce
Ringkøbing

Social café truet på eksistensen: Røde Kors vil have større kommunal støtte til caféen i Østergade

Røde Kors Cafeen er et vigtigt samlingspunkt for en hel del borgere, der her blandt andet kan få et billigt måltid mad. Foto: Poul Osmundsen.
Røde Kors Cafeen i Østergade i Ringkøbing står over for renovering; men Røde Kors kan ikke fortsætte med at bidrage med 150.000 kroner om året til cafeens drift.

RINGKØBING: Vil Røde Kors Cafeen i Østergade også hedde Røde Kors Cafeen i fremtiden?

Det er et åbent spørgsmål, efter at Røde Kors i Ringkøbing har bedt kommunen om at øge det økonomiske bidrag til cafeens drift.

- Vi er i den situation, at vi ikke fortsat kan bidrage med 150.000 kroner årligt til cafeens drift. Så hvis ikke det driftstilskud, vi modtager, bliver forøget, så kan det ende med, at vi må opgive at drive cafeen, og må overlade driften til kommunen, siger lokalformand Thorkild Sloth Pedersen.

- Vi håber ikke, det ender sådan. Cafeen er hjerteblod for os, men det er en kommunal opgave at drive væresteder. Den opgave vil vi dog meget gerne fortsat tilbyde kommunen at varetage. Vi bidrager med noget, som kommunen ikke kan. Ud over den daglige leder og to fleksjobbere, er der også tilknyttet en lang række frivillige til cafeen. Vi leverer altså meget for pengene - til gavn for brugerne, fortsætter Thorkild Sloth Pedersen.

Så skal kommunen overtage driften af værestedet, får den altså en merudgift, påpeger han.

Annonce

Renovering planlagt

En kommende renovering af Røde Kors Cafeen afhænger også af, at kommunen øger sit bidrag til driften, fortsætter Thorkild Sloth Pedersen.

Cafeen bruges dagligt af 15 brugere, og det slider på lokalerne. Røde Kors har ikke hidtil haft pengene til at gennemføre en renovering, men det er nu lykkedes at skaffe støtte fra Ringkøbing Y's Men's Club og Frode Laurits Erland Madsens Almennyttige Fond, Skjern, der begge støtter projektet med 10.000 kroner, mens Den A. P. Møllerske Støttefond har givet tilsagn om 50.000 kroner.

Renoveringsprojektet omfatter maling af vægge og loft ved et hold af aktive frivillige. Herefter gøres lokalerne klar til, at et gulvfirma kan udskifte det gamle gulvtæppe med en ny rengøringsvenlig gulvbelægning. Lokales pc-stationer skal renoveres, så der bliver plads til et nyt sofa-hyggehjørne i caférummet. I budgettet er der også afsat penge til at udskifte lamper og de mest udtjente møbler.

- Men vi går ikke i gang med renoveringen, inden vi har indgået en ny aftale med Ringkøbing-Skjern Kommune om drift af cafeen. Vi har foreslået, at kommunen bidrager med 50.000 kroner om året, siger Thorkild Sloth Pedersen.

Ny ordning på vej

Formanden for social- og sundhedsudvalget, Lennart Qvist (løsgænger), bekræfter, at kommunen er "i tæt dialog" med Røde Kors i Ringkøbing.

- Vi er glad for det samarbejde, vi har, og vi kan se en kæmpeværdi i den frivillige indsats, siger han.

- Men vi er også ved at gentænke hele området i sammenhæng med nogle af de aktiviteter, vi selv tilbyder. Det er jo ikke bare i Østergade, vi har et socialt tilbud baseret på frivillig indsats; det har vi også i Skjern i form af Café Montana, Sømandshjemmet i Hvide Sande, og G-Faktor i Ringkøbing.

- Byrådet har lige været gennem en omfattende spareøvelse. Det drejer sig dog ikke blot om at spare, men om at bruge vore ressourcer bedst mulig og give det bedst tænkelige tilbud til brugerne, så lige nu er vi ved at kigge på, hvordan vi kan indrette området i fremtiden, siger Lennart Qvist.

Han forudser, at det "kommer til at tage et stykke tid", før den nye model er klar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

130-årigt mejeri lader livet for at gøre plads til byggegrunde: Landsby tørster efter tilflyttere

Annonce