Annonce
Ringkøbing-Skjern

Socialøkonomisk café i Videbæk bydes velkommen – kommunen overvejer også at lave kommunalt værested

Et foto fra overdragelsen af Westergaards Hotel til Henning og Torben Tobiasen. Bent og Hildigunn Graakjær er rykket ud og ind kommer nu Ebbe Larsen fra Møltrup Optagelseshjem med café og butik. Arkivfoto: Tommy Eriksen
Møltrup Optagelseshjem etablerer café og værested i Videbæk. Samtidig vil Social- og Sundhedsudvalget i tage stilling til, om der også skal etableres et kommunalt værested for en gruppe Videbæk-borgere, der efterspørger et socialt tilbud.

Videbæk: Det er mindre end et år siden, at Social- og Sundhedsudvalget på et møde besluttede at undersøge behovet for et frivilligt cafétilbud i kommunens østligste del. Helt uafhængig af kommunens beslutning er optagelseshjemmet Møltrup gået i gang med at etablere en alkoholfri, socialøkonomisk café i Westergaards Hus i Videbæk.

Caféen bydes velkommen af Videbæk Borgerforening og af Social- og Sundhedsudvalget, der på sit seneste møde besluttede at give Møltrups Café en velkomstgave på 15.000 kr.

Den socialøkonomiske café, der også vil tilbyde take away, skal drives af rusfri, udsatte borgere med social-psykiatriske diagnoser og/eller misbrugsproblemer. For at blive tilknyttet tilbuddet, skal borgerne helst selv henvende sig til Møltrup Optagelseshjem.

Møltrup driver allerede socialøkonomiske cafétilbud i Aulum og Vildbjerg, hvor borgerne bliver en del af en velafprøvet socialiseringsindsats, der bygger på forpligtende arbejdsfællesskaber. I caféen stilles realistiske og persontilpassede krav, så udsatte borgere får et formål med deres deltagelse.

- Møltrups tilbud vil være ideelt for mange, fordi de gennem caféen får en bred kontaktflade, herunder kontakt med ressourcestærke mennesker. Dermed vil Møltrups tilbud være et godt alternativ til de mere 'passive væresteder' for de borgere, der ikke er gode til, bare at sidde og snakke, men har det godt med at være aktive sammen med andre, siger formand for Social- og Sundhedsudvalget, Lennart Qvist.

- En socialøkonomisk café er ikke helt det samme som et kommunalt værested, så når Møltrup i løbet af det kommende halve års tid åbner, vil vi se tiden an i en periode og så tage stilling til, om der også er behov for at etablere et kommunalt værested i Videbæk, tilføjer Lennart Qvist.

Annonce

Rus eller ej?

Mens Møltrup kun er for rusfri personer, stilles der ikke krav om at brugerne af de kommunale væresteder skal være rusfri, når de ankommer. De må blot ikke indtage alkohol eller stoffer på værestederne.


En socialøkonomisk café er ikke helt det samme som et kommunalt værested, så når Møltrup i løbet af det kommende halve års tid åbner, vil vi se tiden an i en periode og så tage stilling til, om der også er behov for at etablere et kommunalt værested i Videbæk.

Lennart Qvist, formand for social- og sundhedsudvalget


Kommunens øvrige centerbyer har væresteder, og brugerne er primært lokale. Røde Kors Caféen i Ringkøbing har ti brugere fra oplandet. Montana har primært brugere fra Skjern herunder fra Rosengården og Fredensgade, G-faktor har ligeledes primært brugere fra Ringkøbing, og Sømandscaféen har primært brugere fra Hvide Sande.

Annonce

Tre grupper i Videbæk

Forvaltningen har undersøgt sagen og funder frem til, at der er tre grupper i Videbæk, der har behov for et socialt tilbud mindst to gange om ugen, eksempelvis fra klokken 10-15.

Der er én gruppe på ti til 15 personer, med misbrugsproblemer og social-psykiatriske diagnoser, som en gang ugentligt modtager mad i et shelter i Videbæk Anlæg af Café Værestedet Montana i Skjern.

Der er dernæst en gruppe på seks til ti borgere, fra Videbæk og omegn med kontakt til Ringkøbing-Skjern Kommunes misbrugscenter og til Café Værestedet Montana i Skjern.

Endelig er der en gruppe tilknyttet Vendepunktet i Skjern, som er for unge med lettere problematikker i forhold til fysiske, psykiske og sociale udfordringer. Denne gruppe har efterspurgt et café tilbud i Videbæk, hvor de kan få et måltid mad, en kop kaffe og socialt fællesskab nogle dage om ugen.

Forvaltningen understreger, at der kan være overlap mellem grupperne, så antallet i hver gruppe kan variere.

Ifølge Videbæk Borgerforening er der ingen forbehold for at give udsatte borgere plads i bybilledet, heller ikke centralt i byen. Men beslutningen om et kommunalt værested i Videbæk vil altså først blive truffet på den anden side af sommerferien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Skjern Håndbold For abonnenter

Karakterer til Skjern Håndbold efter nedtur: Fløjene var på toppen - bagkæden havde problemer

Skjern Håndbold

Nedtur i Skjerns nøglekamp: Cheftræner tror, semifinaleplads kræver mindst 8 af 10 mulige point

Annonce