Ringkøbing

Snart kan 1000-kronesedlen være fortid

Den første tusindkroneseddel så dagens lys i 1975 med et egern på siden. Siden blev sedlen kåret som verdens smukkeste pengeseddel. Foto: Scanpix

Snart kan du ikke længere få 1000-kronesedler udbetalt, hvis du besøger Skjern Bank. Tiltaget skal være med til at bekæmpe terror og hvidvaskning. Udfasningen har endnu ikke fået tilslutning af Landbobanken.

Ringkøbing-Skjern: Kan du huske, hvilket motiv der er på en 1000-kroneseddel? Hvis ikke, så kan det være du skal kigge ordentligt efter, for om få måneder kan der blive længere mellem de store pengesedler.

Fra marts er det nemlig slut med at hæve 1000-kronesedler fra Skjern Banks hæveautomater, og fra april er det også slut med at få udbetalt Danmarks største pengeseddel ved skranken, oplyser banken.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Skjern Banks direktør, Per Munck, men banken skriver på sin hjemmeside, at udfasningen af 1000-kronesedlen sker "som et led i bekæmpelsen af hvidvask og anden terrorfinansiering -- og en naturlig forlængelse af 500-eurosedlens afskaffelse."

Beslutningen er truffet, efter at Finans Danmark, der er en interesseorganisation for blandt andet pengeinstitutter, kom med en anbefaling om at udfase pengesedlen.

- Det er almindelig kendt, at de store sedler, hvad enten det er 500-eurosedlen eller 1000-kronesedlen, i høj grad bliver brugt i forbindelse med kriminalitet, lød det fra Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finans Danmark til DR Nyheder.

Undersøger konsekvensen for bankens brugere

Mens Skjern Bank allerede har udarbejdet en plan for udfasningen af 1000-kronesedlen, venter Landbobanken med at foretage den samme manøvre.

- Vi har ikke besluttet noget, men vi overvejer det, siger Klaus Gamst, der er markedschef i Landbobanken.

Han forklarer, at banken i øjeblikket er i en undersøgelsesfase, der skal klarlægge konsekvenserne ved at udfase pengesedlen.

- Vi er i gang med at foretage undersøgelser omkring det. Vi vil finde ud af, hvad det betyder for kunderne, hvis vi dropper 1000-kronesedlerne. Vi vil tage stilling til, hvad vi skal gøre indenfor den nærmeste fremtid, siger han.

Det er dog ikke ensbetydende med, at pengesedlen mister sin værdi. Den kan derfor fortsat indbetales i pengeinstituttet.

Den historiske 1000-kroneseddel var i 70'erne prydet med et egern. Dengang opstod udtrykket "kan du knække et egern?", hvis man skulle have vekslet den store seddel til mindre sedler.

Siden er sedlens udseende blevet ændret flere gange, og senest i 2011 fik den sit nuværende motiv - en aftegning af Storebæltsbroen på den ene side, mens den anden side har aftegning af solvognen.

0/0
Ringkøbing

Unge ville ikke kendes ved larmende højttaler: Endte som hittegods

Ringkøbing

Manden bag formodet million-underslæb er død

Ringkøbing

Inviterer til åben fiskerikonference

Ringkøbing

Galleri: Se billederne fra Landbobankens generalforsamling

Ringkøbing For abonnenter

Det koster Ringkøbing K

Ringkøbing

Radikale inviterer på lokale egnsretter og politisk debat

Ringkøbing

Oscar i atletikkens top 10

Ringkøbing

Socialtilsyn Midt: Schuberts Minde havde et år til at rette op på kritik men kom ikke i mål

Ringkøbing

Forstander Jørn Birk Nielsen stopper øjeblikkeligt på Schuberts Minde