Annonce
Videbæk

Snart begynder oprydningen efter forureningen ved højttaler-grunden

Her er der målt forurening i Videbæk. Illustration: Region Midt
Naboer ser frem til at få mere at vide op oprydningen af de farlige opløsningsmidler

VIDEBÆK: De nærmeste naboer til den tidligere højttalergrund på Stationsvej 5 i Videbæk har fået en personlig invitation til det orienteringsmøde, som Region Midtjylland holder tirsdag i den kommende uge.

Indtil 1994 lå en højttalerfabrik på grunden, hvor man brugte klorerede opløsningsmidler, som nu er på vej ned i grundvandet.

- Vi er ikke så berørt af forureningen, da det driver mod syd, fortæller Ole Abildtrup Dalgaard, der bor på det nærliggende Skovvænget.

Annonce

- Men vi kommer med til mødet, da vi er interesseret i, hvordan regionen vil gribe oprydningen an, hvor lang tid det tager, og hvornår det begynder, fortæller Ole Abildtrup Dalgaard.

Også Frits Grønkjær Nielsen, der bor på Nørregade er nysgerrig på, hvad det kommer til at betyde for ham, skal med til mødet. Her vil blandt andet projektleder Ida Dyrlund Damgaard fortælle om det kommende oprydningsprojekt af TCE, som opløsningsmidlet hedder.

Begynder i 2022

- Vi vil gerne fortælle borgerne i Videbæk, at selvom vi ikke fysisk er der, så arbejder vi hele tiden på sagen. Det går stille og roligt fremad med forundersøgelserne, fortæller Ida Dyrlund Damgaard.

Både i juni og august vil der blive lavet forundersøgelser, der blandt andet skal vise, om forureningen er afgrænset korrekt, om koncentrationsniveauerne af TCE og om vandstrømningen i området.


Vi vil gerne fortælle borgerne i Videbæk, at selvom vi ikke fysisk er der, så arbejder vi hele tiden på sagen. Det går stille og roligt fremad med forundersøgelserne.

Ida Dyrlund Damgaard, projektleder Region Midt


Forureningen skal fjernes med en termisk løsning, hvor der sendes varme ned for at få opløsningsmidlet til at nå kogepunktet, så det bliver til gas, som kan suges op.

- Selve oprensningen begynder først i 2022, da vi efter forundersøgelserne har en del skrivebordsarbejde, blandt andet med at lave et udbudsmateriale, forklarer Ida Dyrlund Damgaard.

Tidsplanen for oprensningen skal justeres med entreprenøren, som får opgaven, og ikke mindst med beboerne i de ramte områder.

Annonce

Nær vandværket

Ifølge regionens tidligere undersøgelser er der en potentiel risiko for, at opløsningsmidlerne kan forurene Videbæk Bæk, ligesom det kan true grundvandsressourcen i området, hvilket vil få betydning for Videbæk Vandværk, der indvinder vand omtrent 300 meter fra området.

Der er også bekymring for, at forureningen via de offentlige kloakker kan påvirke indeluften i ejendomme, der er tilsluttet kloakken.

Informationsmødet er for alle, der er interesseret i at høre mere om oprensningen, tidsplanen og de termiske processer. Ad hensyn til corona og forplejning kræves der tilmelding på forhånd.

Se Region Midts informationsside om forureningen i Videbæk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

S-byrådsmedlemmer bag opsigtsvækkende forslag: Pil testmøllerne i Lem Kær ned efter seks år

Annonce