Kultur

Snapseklassiker, smagen af Vesterhavet og citronvodka til hele året

Det er en god idé at mærke sin snaps med tid og sted, så man kan huske årgangen og skægge oplevelser fra turene. Foto: Michael Bager

Tre nemme og meget forskellige opskrifter på kryddersnaps til begynderen og den erfarne.

1 Lakrids krydrer valnødderne)

Snaps med valnød og lakrids Det skal du bruge: Et literglas med skruelåg, 6-8 grønne valnødder, en flaske vodka, evt. en tsk. lakridspulver Sådan gør du: Halver 6-8 grønne valnødder, put dem i et literglas og hæld en flaske vodka over. Essensen skal trække i fire måneder, ryst glasset et par gange om måneden for at få ilt til. Tag nødderne op og lad essensen samle bundfald, filtrer og lad essensen lagre et år, inden den fortyndes i forholdet 1:10. Den færdige valnøddesnaps skal hvile i to uger, og herefter kan man tilsætte lakridspulver, hvis man ønsker en let krydret snaps.

Opskriften er fra Carsten Kyster og Niels Stærups bog "Kryddersnapse og hvad dertil hører". Andre opskrifter er mere enkle, og nogle foreslår at tilsætte sukker, hvis man vil have en likørsagtig snaps - test selv ...

Marehalm skal trække lang tid for at give smag til snaps, men det er besværet værd ifølge snapsekspert Niels Stærup. Foto: Michael Bager

2 En snaps fra Vesterhavet)

Snaps med marehalm Det skal du bruge:

Et literglas med skruelåg, 10-15 strå af marehalm, en flaske vodka Sådan gør du: Put 10-15 strå marehalm i en flaske vodka, så de er dækket - lad trække i 18-24 måneder, filtrer og hæld på flaske eller karaffel. Lad snapsen hvile i to uger, inden den nydes.

3 Russisk citronvodka)

Det skal du bruge:

Et literglas med skruelåg, en stor usprøjtet citron, en flaske vodka, 2 dl. vand, 150 gram sukker.

Sådan gør du:

Skræl citronen så tyndt som muligt for at undgå den hvide bitre hinde. Halver citronen og pres saften af den ene halvdel. Kom skal, saft og den anden halvdel i glasset og hæld vodkaen over. Kom låg på, ryst godt og lad trække i et døgn. Filtrer snapsen og hæld på flaske. Kom sukker og vand i en gryde, lad det simre til sukkeret er smeltet og afkøl. Hæld det i snapsen, og den er klar. Snapsen får en svag, gul farve, og Niels Stærup anbefaler, at drikke den køleskabskold, hvor den har en næsten olieagtig karakter.

0/0
Annonce
Kultur For abonnenter

Stram Kurs-kandidat på Kaj Munks Præstegård: Muslimerne ved, hvad der er godt og ondt

Annonce
Annonce
Kultur

Tag en Ringkøbing-selfie: Kulturportal bliver stående sommeren over

Kultur

250 til indvielse: Nyt madpakkehus ved Vonå blev tilløbsstykke

Kultur

Vores Smag: Den lækreste vestjyske gourmetmad lavet på 'nedskidt'

Kultur

Ugen der kommer: Lyse nætter, hurtige biler og trætte løbeben på stranden

Kultur

Rejefestival skærer ned på antal dage - men henter endnu en kendis-kok

Kultur For abonnenter

Ud i regnen på en sjælden, trehjulet russer