Annonce
Skjern

Smittetallet topper i Skjern: Sådan vil arbejdspladser og institutioner sikre sig, at smitten ikke fortsætter sin udvikling

Eleverne her går på Kirkeskolen i Skjern. Byen, der har det højeste antal smittede i kommunen den seneste uge. På skoleområdet er det netop besluttet, at der fortsat skal komme podere ud og teste elever fra 0.-6. klasse. De ældste elever skal selvteste - ligesom lærere og pædagoger over hele kommunen. Foto: Johan Gadegaard
Skjern er den uheldige topscorer, når det kommer til det sogn med det højeste antal smittede personer i kommunen. Flere steder rundt om i byen er der lavet tiltag for at undgå smitten.

SKJERN: Tallene er ikke til at tage fejl af.

Skjern er det sogn i Ringkøbing-Skjern Kommune med det højeste antal smittede den seneste uge. 137 er tallet. Nummer to på listen er Ringkøbing med 61.

Og hvordan kommer man så det til livs?

Annonce

Det er der flere bud på rundt om i byen.

Konservativ tilgang

Hos HydraSpecma sidder Henrik Sillesen som group director og er en af dem med ansvaret for virksomheden i Skjern. En virksomhed, der har omkring 250 ansatte.

Vi er særligt bekymrede over vores folk i logostikken og produktionen, som vi skal værne om.

Henrik Sillesen, group director i HydraSpecma

Allerede før det blev 2022, var de opmærksomme på, at der kunne ske ændringer i virksomhedens daglige drift.

- Vi havde en dårlig mavefornemmelse inden juleferien. Smittetallene steg, og børnene var ikke engang kommet tilbage i skole fra ferie. Så fra i mandags har der kun været mellem halvdelen og en tredjedel fysisk til stede her på arbejdspladsen, siger Henrik Sillesen.

På den måde er tilstandene noget nær de samme, som da Danmark oplevede den første nedlukning.

De medarbejdere, der stadig har daglig gang på HydraSpecma, bliver som led i de nye retningsliner i firmaet også delt op i flere forskellige hold.

- Vi spiser ikke alle sammen i kantinen på samme tid. Her er folk inddelt i sine afdelinger, og vi kører en sandwichordning. Nogle starter i kantinen 11.30, og så kommer næste hold en halv time senere. Folk fra lageret, produktionen og logistikken får maden ud i afdelingerne, så vi er spredt så meget som muligt, siger Henrik Sillesen.

Besøg udefra fra for eksempel kunder eller leverandører er minimeret, mens Teams-møder over nettet er gået den anden vej. Henrik Sillesen kalder selv initiativerne "en anelse konservative", men samtidig nødvendige.

- Vi er særligt bekymrede over vores folk i logostikken og produktionen, som vi skal værne om. Hvis de afdelinger bliver lagt ned af sygdom, så går det også ud over vores kunder, og så går det meste i stå, siger han.

Annonce

Beholder podekorps

Det kan hele skole- og dagtilbudssystemet også risikere at gøre, hvis coronaen får fat her efter juleferien.

Derfor har de også taget en konservativ tilgang, fortæller Flemming Nielsen. Han er fagchef for kommunens dagtilbud og undervisning.

- Vi følger selvfølgelig udmeldingerne fra regeringen og Sundhedsstyrelsen. Det vil sige, at elever skal blive i sine stamklasser, pædagoger skal undgå at blande børn på de forskellige stuer, og generelt skal man have så små grupper som muligt, siger Flemming Nielsen.

I december fik skolerne og dagtilbuddene muligheden for at anvende selvtest. Ifølge Flemming Nielsen har der været "svingende udmeldinger fra Kommunernes Landsforening (KL) og ministerier, om man skulle gå all in på selvtest eller opretholde et podekorps." Det har kommunerne selv kunnet bestemme.

Onsdag besluttede de i Ringkøbing-Skjern Kommune at lade et podekorps køre rundt til skolerne for at teste elever fra 0. til 6. klasse. Vel at mærke de elever, der vil testes. Eleverne bliver testet to gange om ugen.

Det samme gør de ældste skoleelever, der selvtester - frivilligt - to gange om ugen.

På hele dagtilbud- og skoleområdet får personalet, som for eksempel lærere og pædagoger, også mulighed for at selvteste to gange om ugen.

I daginstitutionerne skal forældre have mundbind på, når de henter og bringer børnene. Selvtest og mundbind til forældre glæder fællestillidsrepræsentanten for pædagoger i Ringkøbing-Skjern Kommune, Lisbeth Høvinghof Jakobsen.

- Det giver en smule ekstra tryghed, siger hun.

Annonce

Test fra næste uge

Hos UddannelsesCenter Ringkøbing Skjern (UCRS) ser Allan Kristiansen frem til næste uge.

Han er uddannelseschef på Skjern Tekniske Skole, som er en del af UCRS. Et uddannelsescenter bestående af mange uddannelser, og som fra næste uge opgraderer på testfronten.

- Vi får selvtest eller podere ud til vores elever i næste uge. Hvis det bliver poderne, så skal de assistere eleverne i deres selvtest. Men det er så nyt, at vi ikke ved, hvad vi ender med, siger Allan Kristiansen.

Uddannelserne på UCRS har som så mange andre erfaringer fra hjemmeundervisning, hvor eleverne hver især logger på Teams hjemmefra.

Og det vil UCRS for alt i verden gerne undgå igen. Særligt for de uddannelser, hvor det er umuligt at undervise eleven fra en computer.

- Vi er forfærdeligt pressede i forhold til, at nogle af uddannelserne er praktisk håndværk. Det er for eksempel umuligt at svejse hjemmefra, siger Allan Kristiansen.

Han forventer, at testning af elever kommer til at fortsætte noget længere end til 17. januar, hvor restriktionerne indtil videre gælder.

- Vi regner med at køre det i hele februar også. Kan det være ovre dér, så er vi heldige, siger Allan Kristiansen.

Annonce
Hvide Sande For abonnenter

70-årige Ove har fisket fra Tyskerhavnen i over 50 år: Jeg ville være glad, hvis laksefabrikken blev væk

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande

Freja kunne ikke få en dagplejeplads til datteren Saga: Nu kæmper Hvide Sande for en vuggestue

Navne For abonnenter

Christina fra Skjern fandt en konkylie på stranden: Det fund har sendt hende i det internationale modemagasin Vogue

Ringkøbing-Skjern

TP Kjoler fik navn på tyv på ét døgn

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Danmarkspremiere: Arkitekt Flemming Bay-Jørgensen designer stole af vand-rør og andre glimt fra Gamle Dage

Morten Messerschmidt ny formand for Dansk Folkeparti

Sport For abonnenter

Nogen jagter det perfekte slag hele livet: Jytte fra Hover lavede 'hole in one' to gange på fire måneder

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Ringkøbing-Skjern

Kjoleforretning offentliggør video af fræk tyv: - Jeg ved godt, det er ulovligt

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Debat

Troen og tvivlen: Inger skal opstå fra de døde, siger Johannes. Hvis blot der er én af de tilstedeværende, der har troen!

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Ringkøbing-Skjern

Ringkøbing

Samler underskrifter mod Raunonia: Så mange har nu skrevet under

Annonce