Annonce
Hvide Sande

Smides ud af Slagelse: Firma bag farlig forurening fik afslag i Hvide Sande

FluxWater-anlægget skulle have ligget på nordsiden af Hvide Sande Havn - men det kom det altså ikke til.
Flux Water ville etablere anlæg til rensning af spildevand på havnen i Hvide Sande; nu bliver firmaet opsagt i Slagelse for svineri med farligt og forbudt insektgift.

HVIDE SANDE: Mon ikke de lykønsker sig selv på havnen i Hvide Sande?

Sidste efterår besluttede den kommunale havns bestyrelse, at man ikke ville leje et areal ud, hvor der skulle ligge et anlæg til rensning af industrielt spildevand.

Renseanlægget skulle drives af FluxWater, der i forvejen driver et anlæg i Slagelse ved siden af Slagelse Renseanlæg. Men ikke så længe endnu, for om et halvt år skal FluxWater være ude af Slagelse, skriver Sjællandske Nyheder.

Baggrunden er, at FluxWater har lukket spildevand indeholdende alt for store koncentrationer af et farligt og forbudt insektgift ud i Jernbjerg Å. Der er tale om neonikotinoider, der er forbudt i EU, og som FluxWater heller ikke er godkendt til at behandle eller udlede.

Udledningerne overskred de vejledende grænseværdier mellem 5000 og 58.000 gange, og dette medførte, at Slagelse Kommune den 2. juli gav virksomheden et forbud mod at udlede spildevand, indtil kilden til forureningen var fundet.

Men siden har SK Forsyning, der ejer den grund, hvor FluxWater ligger, opsagt lejemålet. Senest om seks måneder skal virksomheden være væk fra adressen.

Annonce

Levede ikke op til krav

Sjællandske Nyheder har efterfølgende talt med John G. Christensen (S), formand for teknik- og miljøudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune, der ligesom Hvide Sande Havns bestyrelse var på ekskursion til Slagelse for at studere FluxWater.

"Efter det besøg var vi overbevist om, at det ikke var noget, som vi ville gå videre med," siger John G. Christensen til Sjællandske Nyheder.

Han peger på, at FluxWater langt fra levede op til kravene for blandt andet kontrol af det vand, virksomheden tog ind. Med badestrande tæt på var der efter vestjydernes mening for stor risiko forbundet med at etablere anlægget i Hvide Sande, der skulle behandle 300.000 tons industrielt spildevand om året.

Til Dagbladet udtalte havnens formand, Iver Enevoldsen (V), dengang, at "risikoen for utilsigtede hændelser set i lyset af vores fokusering på fiskeri og turisme gør, at vi ikke kan tilbyde at udleje arealet på havnen til formålet".

Den beslutning er der nok mange i Hvide Sande, der er glade for i dag …

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Hvide Sande-fiskere reddet fra brændende kutter

Skjern

Julehjælpen rykker ud i de næste uger

Læserbrev

Læserbrev: Lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen

Læserbrev: Indlægget “Lad der ikke gå sognepolitik i sagen” om Innovests husning af de kommunale arbejdspladser havde nogle gode pointer, der førte til den rigtige konklusion i et dilemma. Der savnes nogle tal på økonomien, og jeg kan betvivle, kommunalbestyrelsen har det vigtigste; det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede omsætning i detailhandelen. Butikkerne vil miste omsætning. Ikke blot til nabobyerne, men også til storcentrene i de større byer og til netbutikkerne udenfor kommunen. Det vil koste arbejdspladser, give tomme butikslejemål og tomhed i bymidten. Så på den måde et paradoks, når et erhvervscenter er omdrejningspunktet for at trække kunderne væk fra de små lokale erhvervsdrivende. Vi har jo lige fulgt kampen for købmanden i Stauning, og her er det så i større målestok. Du kan blot se til Esbjerg, hvad det har betydet i Kongensgade, at kontorer er flyttet på havnen. Og omvendt, hvad de gør i Billund for at trække folk til midtbyen. Så byrådet bør have det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede detailomsætning i kommunen med i ligningen. Det er ikke nok med en kort tilbagebetalingstid på investeringen i Excel-arket. Så jeg er enig med Jacob Agerbo i, at der ikke skal gå sognepolitik i sagen. For det handler ikke kun om finansiering og besparelser, men også om tabt detailhandel. Ikke “bare” i Skjern midtby. Men i kommunen. For der ingen garanti for, at omsætningen affødt af butiksdøden bliver i Skjern/Tarm, eller for den sags skyld i kommunen. Så derfor vedkommer det også borgerne udenfor Skjern ... Så herfra skal opfordringen lyde; lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen.

Annonce