Hvide Sande

Smides ud af Slagelse: Firma bag farlig forurening fik afslag i Hvide Sande

FluxWater-anlægget skulle have ligget på nordsiden af Hvide Sande Havn - men det kom det altså ikke til.
Flux Water ville etablere anlæg til rensning af spildevand på havnen i Hvide Sande; nu bliver firmaet opsagt i Slagelse for svineri med farligt og forbudt insektgift.

HVIDE SANDE: Mon ikke de lykønsker sig selv på havnen i Hvide Sande?

Sidste efterår besluttede den kommunale havns bestyrelse, at man ikke ville leje et areal ud, hvor der skulle ligge et anlæg til rensning af industrielt spildevand.

Renseanlægget skulle drives af FluxWater, der i forvejen driver et anlæg i Slagelse ved siden af Slagelse Renseanlæg. Men ikke så længe endnu, for om et halvt år skal FluxWater være ude af Slagelse, skriver Sjællandske Nyheder.

Baggrunden er, at FluxWater har lukket spildevand indeholdende alt for store koncentrationer af et farligt og forbudt insektgift ud i Jernbjerg Å. Der er tale om neonikotinoider, der er forbudt i EU, og som FluxWater heller ikke er godkendt til at behandle eller udlede.

Udledningerne overskred de vejledende grænseværdier mellem 5000 og 58.000 gange, og dette medførte, at Slagelse Kommune den 2. juli gav virksomheden et forbud mod at udlede spildevand, indtil kilden til forureningen var fundet.

Men siden har SK Forsyning, der ejer den grund, hvor FluxWater ligger, opsagt lejemålet. Senest om seks måneder skal virksomheden være væk fra adressen.

Levede ikke op til krav

Sjællandske Nyheder har efterfølgende talt med John G. Christensen (S), formand for teknik- og miljøudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune, der ligesom Hvide Sande Havns bestyrelse var på ekskursion til Slagelse for at studere FluxWater.

"Efter det besøg var vi overbevist om, at det ikke var noget, som vi ville gå videre med," siger John G. Christensen til Sjællandske Nyheder.

Han peger på, at FluxWater langt fra levede op til kravene for blandt andet kontrol af det vand, virksomheden tog ind. Med badestrande tæt på var der efter vestjydernes mening for stor risiko forbundet med at etablere anlægget i Hvide Sande, der skulle behandle 300.000 tons industrielt spildevand om året.

Til Dagbladet udtalte havnens formand, Iver Enevoldsen (V), dengang, at "risikoen for utilsigtede hændelser set i lyset af vores fokusering på fiskeri og turisme gør, at vi ikke kan tilbyde at udleje arealet på havnen til formålet".

Den beslutning er der nok mange i Hvide Sande, der er glade for i dag …

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Landbruget er presset af de mange millimeter regn

Ringkøbing

I sadlen i Søndervig: Tidligere verdensmester glæder sig til at køre motionsløb

Vestjylland

Flere sunde kunder: Vestjysk Bank løfter bundlinjen

Leder For abonnenter

Kære transportminister: Riv nu ikke hele aftalen i stykker

112

62-årig mand stoppet tre gange trods frakendt kørekort: Nu tager vi din bil

Videbæk For abonnenter

Videbæk-træer ødelægger kloakken - nu bliver de 'sultet væk'

Ringkøbing

Underskud på 642.000 kroner: Sygemeldinger og afskedigelser blev en dyr omgang for museum

Hvide Sande

Kritiserer byggeri i tre etager: Tyskerhavnen bliver klemt inde bag "Berlinmur"

Annonce