Annonce
Ringkøbing-Skjern

Smedelærlinge vil fjerne skraldet i vandet: Unge opfindere tester deres 'havneskralder' i Ringkøbing

Havnefoged Niels Tarpgaard (stående) sammen med Jeppe Dahl, Frederik Holm og Tobias Jespersen, mændene bag havneskralderen. Spanden i vandet rummer en pumpe, der suger affald til sig. Foto Ringkøbing Havn.
Tre smedelærlinges eksamensopgave skal løse affaldsproblem, der plager mange havne. De har selv betalt for materialer til 'havneskralderen', og har både tegnet og fremstillet apparatet.

RINGKØBING: Alle, der har færdedes på en havn, kender til problemet: Forskellige steder - i et hjørne, op ad en mole, bag et par både eller hvor det nu kan være - har der hobet sig affald op, som er blæst eller smidt i vandet.

Havnefogeden i Ringkøbing Havn, Niels Tarpgaard, kender selvfølgelig også til problemet. Så da tre unge fyre, der går på smedelinjen på EUX Skjern Tekniske Skole, ringede og spurgte, om de måtte få lov at prøve deres 'Havneskralder' i hans havn, sagde han straks ja.

- Jeg var imponeret over deres målrettethed og entusiasme - de har oven i købet betalt for materialer til Havneskralderen af egen lomme - så jeg sagde straks ja. Vi skal da støtte unge mennesker, der brænder for gode ideer; de er fremtidens iværksættere, fastslår Niels Tarpgaard.

Annonce


Jeg var imponeret over deres målrettethed og entusiasme.

Niels Tarpgaard, havnefoged, Ringkøbing.


Så forleden dukkede Jeppe Dahl, Frederik Holm og Tobias Jespersen op med deres opfindelse og gik sammen med Niels Tarpgaard i gang med at tjekke, om den virkede.

For dem er det ikke "bare" en spændende idé, der skal afprøves. Det er også en eksamensopgave, der skal afleveres i næste uge.

Eksamensopgave

- Vi kom på ideen i forbindelse med, at vi skulle finde på en eksamensopgave, fortæller Tobias Jespersen.

- Vi drøftede forskellige muligheder, men det endte med, at opgaven skulle handle om affald i naturen. En i vores gruppe er sejler, og han fortalte, at det er problem med affald, der hober sig op i havnene. Vi undersøgte, om der fandtes et redskab til at fjerne den slags affald, men fandt kun et, som blev fremstillet i Holland - og vi var enige om, at det kunne vi gøre bedre.

De tre unge smedelærlinge gik i gang med at udtænke et appart, der ved hjælp af en pumpe kan suge affald til sig, hvorefter det opfanges af et filter, og efterfølgende kan fjernes. Materialer betalte de selv.

Annonce

Prøver igen

Forleden skulle apparatet så afprøves for første gang, og med assistance af Niels Tarpgaard blev det for første gang sænket i et hjørne af havnen i Ringkøbing, hvor affald har en tilbøjelighed til at samle sig.

- Det gik ikke helt, som vi havde håbet; der var mere opdrift end beregnet. Men nu har vi ændret på konstruktionen, og senere i denne uge skal havneskralderen afprøves igen, fortæller Tobias Jespersen.

Det bliver også denne gang med hjælp af Niels Tarpgaard.

- Det er nogle dygtige knægte, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Ny i Landbobanken

Annonce