Annonce
Skjern

Smagen skal overraske i ny vestjysk likør

Mælkebøtte er en af de populære likørsmage i den vestjyske likør, og lige nu har hele familien Agerbo sorte hænder af mælkebøttesaft. Der skal plukkes igennem, mens de er her. Foto: Morten Stricker

Hos Westjysk Smag i Finderup produceres likør af yderst lokale, men også utraditionelle, råvarer.

Annonce

FINDERUP: Vidste du, at dunhammerens flotte, grønne stængler smager lidt af agurk? Og at de er udemærkede til at lave en fyldig og mild, lyserød likør?

- Det lyder da godt nok skørt, tænker du måske. Og det er netop den reaktion, Benny Agerbo, der fik ideen til at starte likørproduktionen, går efter. Han elsker at finde på nye, spændende likørsmage, som kan overraske folk ved første møde, men som efterfølgende overrasker endnu mere på den gode smag.

- Jeg får så mange ideer til noget, der kunne være sjovt at prøve, og jeg kan godt lide, hvis folk tænker, at jeg da må være lidt idiot til at starte med, griner Benny Agerbo, og hans hustru Dorte Agerbo fortsætter:

- Det er også tit den reaktion, vi får, når folk ser etiketterne første gang, men når de smager likøren, så er de solgt og meget positivt overraskede.

Westjysk Smag ApS

Westjysk Smag er en lille, nystartet familievirksomhed i Finderup.Det er familien Agerbo, der står bag firmaet, som producerer likør af lokale ingredienser.

Familien Agerbo består af far Benny, der til daglig driver likørvirksomheden, mor Dorthe, der arbejder på Dovista, og de tre børn: Pernille på 22, som læser dansk i København, Emil på 18, der er tømrerlærling og Laura på ti, der går i 4. klasse på Rækkermølle Skole.

Produktionen af likør begyndte i 2014, men grundet den lange gæringstid på ti måneder, er produkterne først kommet ud til kunderne i november 2016.

Den første sending likør er taget godt imod, og den næste produktion er i fuld gang.

Firmaet forventer at producere 2500 liter likør i år mod 1200 liter sidste år. I alt forventes 12 forskellige smagsvarianter at blive sendt på markedet i år.

Alle ingredienser i likøren er plukket helt lokalt i egen eller naboens have (med tilladelse), undtagen marehalm og gulerødder.

Jorden er ikke registreret økologisk, men sprøjtes ikke. De indkøbte gulerødder er økologiske, og mælkebøtterne i produktionen plukkes inde i naboens fredsskov, langt væk fra vejkant og markernes bil - og traktoros.

Indtil videre kan likøren fra Westjysk Smag købes i fem butikker: Vestkystens Gårdbutik i Søndervig, Vangs Interiør og Gaveartikler i Tarm, ByLight i Skjern, Design og Handelshuset i Videbæk og Strøgets Vinhandel. Målet er at få likøren ud i butikkerne hele vejen rundt om Ringkøbing Fjord, hvor tilknytningen til de lokale råvarer er størst.

Du kan smage likøren på Rækkermølle Øl - og Whiskymesse den 10. juni.

- Det giver lidt ekstra arbejde, når man kommer hjem, men det er super hyggeligt, at det er noget, vi laver sammen, siger Dorte Agerbo. Foto: Morten Stricker
Annonce

Smagen af "haveaffald" og ikke af sprit

Og det er da også nogle pudsige varianter, der står skrevet på de mange tanke med gullige, orange og dybrøde væsker i likørproduktionen: mælkebøtte, hyldeblomst, gran, solbær, æble og kardemomme, gulerod, marehalm, dunhammer og aronia. Snart skal en ny brændenældelikør sættes i sving, og opskriften til en ny øl-likør er også på tegnebrættet.

- Vi joker lidt med, at vi bruger haveaffald til likøren, for mange af de ting, vi bruger, er jo noget af det, folk tradtitionelt ser som ukrudt. Vi får mange henvendelser fra folk, der gerne så, vi kom og plukkede deres mælkebøtter, siger Dorte Agerbo og smiler.

- Det, der er specielt ved vores likør, er, at den kun er tilsat sukker og gær, som er vores egen gærede æblesaft. Vi tilsætter ikke vodka for at få alkoholprocenter i. Det gør, at likøren ikke smager "sprittet", men kun har smag af de ingredienser, der er i. Og det har fået utrolig gode tilbagemeldinger. Rigtig mange, som ikke drikker snaps eller andre drikke, der smager meget af alkohol, er vilde med likøren, siger Benny Agerbo, der selv udvikler smagene.

Før arbejdede Benny Agerbo på efterskolen DHE i Skjern som motor - og metallærer, men en arbejdsulykke fra et tidligere job gør, at de frie forhold som selvstændig likørproducent passer ham særligt godt. Foto: Morten Stricker
Annonce

Et familieforetagende

De mange smage er også nøje prøvet af, inden de sendes ud på hylderne.

- Emils kammerater bliver ind imellem inviteret over for at prøvesmage. Hos den flok unge mennesker får man den ærlige mening, fortæller Bennye Agerbo.

Men det er ikke kun familiens 18-årige søn, der på den måde hjælper til. Westjysk Smag er et familieforetagende og alle hjælper, når der som nu i maj skal plukkes en halv kubikmeter mælkebøtteblomster, eller gøres 150 kilo gulerødder i stand, plukkes 300 kilo aroniabær, og hvad året ellers byder på.

Men den oprindelige idé til at lave likør var Benny Agerbos. Han har arbejdet et år på Rækkermølle Bryghus og udviklede der interesse for ølbrygning. Under en familieferie i Tyskland smagte de en usædvanlig god kvædelikør, og der opstod interessen for også selv at lave den søde dessertvin.

- Før i tiden har jeg gerne skullet lave noget nyt hver fjerde år. Jeg har mange ideer på den måde. Men nu har jeg fundet noget, jeg synes, er så sjovt, at jeg sagtens kan se mig selv lave likør efter ti år og måske mange flere, siger Benny Agerbo.

Årets nye mælkebøtteudtræk er snart klar til at blive sat i gæring. Foto: Morten Stricker
"Ting tager tid" står der på etiketterne, der skal på likørflaskerne. Likøren er omtrent et lille års tid undervejs. Her er det en smuk, rød aronialikør. Foto: Morten Stricker
Familien Agerbo består af far Benny (th), mor Dorte (øverst), Emil på 18 (tv), Laura på 10 (nederst) og Pernille på 22, der læser i København. Foto: Morten Stricker
Westjysk Smag er en lille lokal famillie virksomhed der producerer likør. Foto: Morten Stricker.
Westjysk Smag er en lille lokal famillie virksomhed der producerer likør. Foto: Morten Stricker.
Westjysk Smag er en lille lokal famillie virksomhed der producerer likør. Foto: Morten Stricker.
Westjysk Smag er en lille lokal famillie virksomhed der producerer likør. Foto: Morten Stricker.
Westjysk Smag er en lille lokal famillie virksomhed der producerer likør. Foto: Morten Stricker.
Westjysk Smag er en lille lokal famillie virksomhed der producerer likør. Foto: Morten Stricker.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce