Mad og drikke

Smagen af havet er stadig søstærk i Hav & Bøf

Hav & Bøf ligger i Huset Gammelhavn. Om sommeren er det populært at sidde udenfor med hvidvin og skaldyr. Foto: Chresten Bergh
Selv om fiskeriet i Esbjerg har oplevet sin storhedstid, holder havnerestauranten Hav & Bøf stadig kulturarven i live. I Huset Gammelhavn, der før i tiden var beverdinge for fiskere og andet godtfolk, kan gæster i dag nyde krabbekløer, muslinger og hummer.

Slidte redningskranse og sort-hvide fotos af Esbjergs havneliv gennem tiden pynter i et selskabslokale i havnerestauranten Hav & Bøf. Et bastant træbord i midten af rummet er bygget af bolværk, og i en af de sortmalede stole rundt om bordet sidder salgs- og marketingschef for restauranten, Maria Pedersen. Hun klapper venligt på en af stolenes ryglæn, mens hun fortæller, at de er et levn fra dengang, Pedersen Gruppen overtog bygningen, der i mange år forinden havde fungeret som en restaurant, dansested og bar. Eller det som Maria Pedersen betegner som en beverdinge. Og det siger hun ikke uden en flig af nostalgi i stemmen. Det er også grunden til, at meget af det gamle inventar fik nyt liv, da Huset Gammelhavn blev en restaurant.

- På den måde kan gæsterne få en forståelse for, at det er en historisk bygning i Esbjerg, og noget af det ældste vi har i byen, som ikke er mere end lidt over 150 år gammel. Vi får stadig gæster, som kan huske dengang, at huset var et dansested, fortæller Maria Pedersen.

Hun er en del af familievirksomheden Pedersen Group, der har drevet restaurant i Huset Gammelhavn siden 2005. De første 10 år husede bygningen en populær gourmetrestaurant, men selv om forretningen gik godt, og restauranten også var på siderne i den nordiske spiseguide White Guide, blev der truffet en beslutning om, at der skulle ske noget nyt, efter at restauranten i 2015 havde fejret 10-års jubilæum.

- Den var egentlig en succes, og vi havde overskud, men det var en udfordring at skaffe personale med ekspertise i gourmetmad til den her del af landet. Derfor kiggede vi hinanden dybt i øjnene og tog en beslutning om at skabe et nyt koncept, husker hun.

Hav & Bøf

Hav & Bøf ligger i Huset Gammelhavn på Dokken ved havnen i Esbjerg for enden af landgangsbroen.

Restauranten serverer fisk, skaldyr og steaks. Råvarerne kan også kombineres som for eksempel i retten Surf ’n’ Turf.

Hav & Bøf er en del af Pedersen Group, som også har faciliteter til selskaber og konferencer og tapasbaren El Puerto, der også ligger i Huset Gammelhavn.

Her finder man også et lille ishus.

Adressen er Britanniavej 3, 6700 Esbjerg.

Læs mere på www.havogbof.dk.

Esbjergs vugge

Ambitionen med den nye restaurant var at servere mad, der var knap så følsomt som retter i gourmetklassen. Menuen skulle bestå af lækre retter tilberedt af simple råvarer.

- Vi havde et ønske om at lave noget med fisk og skaldyr. Der fandtes ikke en ægte fiske- og skaldyrsrestaurant i Esbjerg på det tidspunkt, og siden bygningen er noget af det ældste i byen, gik vi helhjertet ind i det, forklarer Maria Pedersen.

Den anden halvdel af konceptet Hav & Bøf, opstod for at give et alternativ til kødspiserne, og de gæster der ikke nødvendigvis er til fisk. Det var vigtigt for folkene bag at løfte en del af den kulturarv, som fiskeriet i byen havde efterladt.

- Huset her ligger i Esbjergs vugge. Det var her, det hele startede, fortæller Maria, som er enig i, man godt kan regne Esbjergs tidsregning ud fra 1868 som år nul - det år hvor havnen blev grundlagt.

Havnen opstod efter Anden Verdenskrigs afslutning, der blandt andet betød, at grænsen til Tyskland rykkede sig. Det skabte det første fundament til byen Esbjerg. Huset er bygget i 1900 nogle år efter, at havnen opstod. Det var dengang en administrationsbygning for DFDS (Det Forenede Damskibs-Selskab, red.). Ved siden af Gammelhavn lægger den gule karantænestation og længere ude på Dokken finder man Proviantbygningen, der leverede proviant til skibene.

Strandbar og rejsegilde

På en ganske almindelig torsdag omkring frokosttid slår en håndfuld gæster sig ned i stole dækket af lammeskind og med udsigt til havnen, men særligt i weekenden anbefaler husets food & beverage manager, at man husker at booke et bord, for der kan stimer af sultne gæster godt lægge deres vej forbi. Udover en a la carte-menu har restauranten også succes med andre arrangementer. For eksempel står onsdag aften på rejegilde og rosévin ad libitum til lidt under 250 kroner pr. person. Til påske forventer salgs- og marketingschefen også, at mange vil tage turen ud til spidsen af havnen, hvor Dokken City Beach ligger. Den består blandt andet af strandbar med sand, solstole og volleyball-bane.

- I Hav & Bøfs begyndelse var det svært. Det er først nu, omkring tre år efter, at gæsterne har sluppet tanken om, hvad vi var engang, fortæller Maria Pedersen, der i dag er glad for, at de holdt fast i konceptet, selv om det tog lidt tilvænning for folk.

- Det skal bare blive godt, var hun fast besluttet på.

Det var hendes overbevisning at simpelt serverede retter som hummer, moule frites, krabbekløer, rejer og steaks havde sin berettigelse i en by som Esbjerg. Og noget kan tyde på, at Maria Pedersen havde ret.

Maria Pedersen er direktør i Hav & Bøf Foto: Chresten Bergh
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Testmøllesag i nye problemer: Skal finde 20 millioner til lovet lufthavnsudstyr

Sommerland

’Lille Louisiana’ ligger i Videbæk: Jeg blev helt imponeret, da jeg så bygningen

Hvide Sande

Hvide Sande-fisker fangede torsk med plastikemballage i maven

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

112

Ung sejler blev reddet i land - nu mangler båden

112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

Vestjylland

DNA-test fastslår: Det var en ulv som dræbte stor kvie ved Råsted

Annonce